RSS Feed

Chukka-saappaat

0

February 2, 2014 by Ville Raivio

Chukka-saapas (eng. chukka boots) on nilkan peittävä vapaa-ajan saapasmalli, jossa on yleensä kaksi tai kolme nauhareikää. Päällismateriaali on useimmiten mokkaa, mutta myös martioitu taikka sileä naudannahka ovat yleisiä. Saappaan siisti ulkomuoto on pelkistetty: päällinen ommellaan muotoonsa vain kolmesta suuresta nahkapalasta, joskus myös kapeasta kantapalasta, ja mallin suosio osoittaa ettei kenkien parissa enemmän suinkaan aina ole enemmän. Kuten niin moni muu vaatekappale, myös chukka on syntynyt urheilukäyttöön: kun osa Intiassa asuvista brittiläisistä poolonpelaajista kyllästyi tiukkojen ratsastussaappaiden vaivaan, heille luotiin nilkkapituinen jodhpur-saapas 1800-luvun loppupuolella.

Silti osa miehistä oli tyytymättömiä, joten jodhpurista poistettiin vaivaa ja näpertelyä aiheuttava solki sekä remmi, ja saappaan kiinnitys hoidettiin nauhoilla. Helppo chukka oli saapunut. Nimensä se on saanut poolo-otteluiden 7-minuuttisista erätauoista, chukkista, jotka puolestaan tulevat hindinkielisestä sanasta chukkar, joka tarkoittaa ympyrää tai kierrosta. Englantilaisen John Lobbin kenkäverstaan omistaja kertoi minulle, että heidän liikkeessään chukka tunnettiin alussa nimellä lace jodhpur, siis nauhoitettava jodhpur. Aikakauden urheilukengissä oli pyöreä kärki, sopivan tilava lesti ja nahkapohja hengittävyyden vuoksi, joten on turvallista olettaa näiden löytyneen myös ensimmäisistä chukkista.

Herrasväen oli hankala siirtyä kaupunkijatkoille ratsastussaappaissa, mutta jodhpurit ja chukkat toimivat kätevästi myös otteluiden ulkopuolella. Siispä ne kantautuivat nopeasti poolokentiltä myös lähiympäristöön ja kaupunkien kaduille. Toisen maailmansodan aikana myös brittijoukkojen jalassa läntisen aavikon taisteluissa oli chukkasta johdettu desert boot, jonka raakakumipohja tarjosi vahvan pidon hiekalla. Lisäksi postinkantajille ja muille työnsä puolesta askeltaville valmistettiin chukka-mallisia työjalkineita Atlantin molemmin puolin. Malli eli suurinta suosionsa aikaa 40- ja 50-luvulla, jolloin erityisesti chukkasta muokattu Clarksin tehtaan aavikkosaapas oli tuttu näky kaupunkien kaduilla.

Tähän päivään mennessä chukka on saavuttanut kadehdittavan klassikon aseman, sillä jokaisella kenkätehtaalla ja -verstaalla on siitä oma versionsa. Saapasta voi huoletta käyttää vuoden ympäri, ja useimmin nähty keskiruskea mokka-chukka taas sopii miltei minkä tahansa vaatekankaan parina. Koska päällisessä on vain pari saumaa ja nauhareikiä on vain kaksi tai kolme, chukka mukautuu käyttäjän jalkaan vahvemmin kuin muut saappaat. Sen varsi on myös hyvin taipuisa, joten chukkan saa nopeasti jalasta tai jalkaan. Näiden ominaisuuksien vuoksi chukka on siisti, mukava ja kätevä. Lestistä riippuen saapas on myös siro, sopusuhtainen taikka pullea, ja kauppojen värivalikoima on laaja. Mitä ohuempi pohja ja sirompi lesti, sitä edustavampi chukka.

Suuressa maailmassa chukkia näkee satunnaisesti myös pukukäytössä, mutta tähän tarkoitukseen on myös edustavampia malleja. Erilliset pukusaappaat hoitavat saman käytön edustavammin kuin chukka, joka on syntynyt kulkemaan rennosti vapaa-ajalla. Jokamiehen olennaisin kenkäkokoelma on yhä pieni, mutta sitäkin monikäyttöisempi: mustat oxfordit juhlaan, ruskeat broguet sekä arkeen että juhlaan, ruskeat avokengät vapaa-ajalle ja kaikkeen taipuva chukka joka säähän.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari