Chinot

2

January 18, 2015 by Ville Raivio

Khakit ja chinot menevät usein suussa sekaisin, mutta ero on helppo muistaa sen kerran löydettyään: khaki-housut valmistetaan aina vaaleasta khaki-kankaasta, kun taas chinojen väri voi olla mikä tahansa. Chinojen nimi on perua espanjankielisestä sanasta, joka tarkoittaa kiinalaista. Näiden housujen kangas on sileää, siistiä ja ohutta toimikasmuotoon kudottua puuvillaa, ja alun perin suurissa määrissä Kiinassa valmistettu. Chinot tulivat osaksi USA:n armeijan univormua ennen Espanjan-Yhdysvaltain sotaa 1800-luvun lopulla. Alun perin niissä oli korkea vyötärö, kapeneva lahje kankaan säästämiseksi, vetoketju, eikä lainkaan laskoksia. Chinoista tuli osa länsimaista miesten pukeutumista viimeistään 1940-luvulla, kun sodista palanneet toivat jalassaan käteviä ja vahvoja chinoja myös siviiliin. Väreistä oliivi ja beesi olivat suosituimmat, sillä nämä olivat USA:n armeijan valitsemia ja valmistamia.

Chino-housut_Keikarissa

Chinot ovat siisti ja melko edustava housumalli, joiden lähin vastine on khakit. Pelkistetty kangas sopii miltei kaikkien muiden vaatteiden seuraan, ja chinot on yleensä kätevä pestä pesukoneessa. Vaikka chinot muistuttavat ulkomuodoltaan puvunhousuja, erityisiä chino-pukuja myydään harvoin tällä nimikkeellä. Useimmiten valmistaja vain kutsuu malliaan puuvillapuvuksi. Chinoja voi käyttää ympäri vuoden kaikissa tilaisuuksissa, joissa pukua tai juhla-asua ei vaadita, mutta jonkinlainen perussiisti olemus on paikallaan. Useimmiten niiden kangas on ohutta puuvillaa, joka ei laskeudu siististi rypyttä, joten housumalli näyttää aina enemmän tai vähemmän roikkuvalta. Parhaimmillaan se on kaikissa väreissä kevään ja kesän lämpiminä päivinä, joihin villa ei välttämättä istu yhtä hyvin. Leikkauksen suhteen chinot ovat vapaata riistaa, joskin hyvin kireät tai matalavyötäröiset mallit eivät aikuista miestä uskottavasti pue.


2 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Iltaa, CM!

    En oikein käy kaupoissa, joten en osaa avittaa asian kanssa. Keikarin foorumilla jos tästä kysyt, saat hyvät neuvot usealta mieheltä.

  2. Osaatko sanoa mistä löytäisi tumman oliivinvihreät chinot? Helsingistä en ainakaan ole vielä löytänyt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari