Cavalry twill -housut

0

February 22, 2015 by Ville Raivio

Cavalry twill (ratsuväen toimikas) -housut ovat vähemmän tunnettu klassikkopukine, joka on saanut maineensa yhdistelyn helppoudella ja kankaallaan. Tämä kangas on yleensä kampavillasta kudottu ja 1800-luvulla syntynyt, alun perin univormuihin sekä ratsastusvaatteisiin käytetty. Se kudotaan twill- eli toimikasmuotoon, jossa on terävä 63 asteen kulma. Kankaan pinnalle on kudottu vierekkäin kaksi vinoa kohoumaa, siis tuplatvilli, ja niiden jälkeen vako. Se on jo hyvän aikaa kestänyt toimikaskudoksensa sekä paksumman, suuremman painon avulla kovaakin käyttöä. Vahvuus on ollut suuri etu aikana, jolloin armeijat yhä ravasivat rintamalle ja vapaa-ajan ratsastus oli yleinen harraste. Cavalry twill -housut yhdessä samasta kankaasta valmistetun takin kanssa oli yleinen maaseudun asu. Molemmat kävivät myös irtovaatteina lukuisien kokonaisuuksien kera.

Cavalry_twill-housut_Keikarissa

Painon avulla cavalry twill laskeutuu vyötäröltä erittäin suorana ja siistinä, eikä suuremmin rypisty ahkeran istumisen aikana. Tuhtiudesta huolimatta kangas myös venyy hitusen. Valtaosa cavalry twill -kankaista kudotaan joko ruskeana, beigenä, oliivinvihreänä tai vihertävänvaaleana, jotka kaikki toimivat yhdistelmäasuissa mainiosti. Kankaassa ei yleensä ole erillistä kuviota, sillä tuplatvilli tuo siihen jo omintakeisen ulkomuodon ja erottuva tekstuurin. Tästä huolimatta kangas on pikemminkin suoriin housuihin kuin vapaa-ajan malleihin sopiva. Jos kaapissa on jo irtohousujen suurin klassikko harmaan flanellin muodossa, vaaleat cavalry twill -housut ovat toiseksi hyödyllisin lisä. Niiden etuna on myös ympärivuotinen käyttö, kun taas flanelli on tuskaisen kuuma keskikevään ja kesän aikana. Vaikka ratsutvillin matka alkoi tallista, se on tänä päivänä toimiston parhaita juhtia.

Kuva: Matti Raivio/Masarazzi


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari