Black Watch -tartaani

0

March 23, 2014 by Ville Raivio

Black Watch on tummansini-vihreä-musta vaatekuvio, joka on yksi vanhimmista käytössä olevista tartaaneista. Skotlannin tartaanirekisterin virkailija kertoo minulle, että kuvion syntyhistoria on epäselvä. Suosioon se kuitenkin pääsi, kun Englannin hallinto otti tartaanin kuninkaallisen rykmenttinsä Skotlannin-joukkojen käyttöön vuonna 1725. Tämä veljesjoukkio totteli myös Black Watch -nimeä erottuakseen viidestä muusta Ylämaan pataljoonasta. Nimen alkuperästä on useita teorioita: joukkojen tehtävänä oli vahtia Skotlantia, kuvio on myös hyvin tumma ja skotlantilaisista koottua vahtijoukkoa käytettiin usein toisia skotteja vastaan. Katkerat haukkuivat sotilaiden sydämiä mustiksi.

Kirkkaita tartaaneja on käytetty erottautumiseen tai juhlaan, mutta tumman värityksen ansiosta Black Watch on suonut sotilaille enemmän tai vähemmän suojaa metsissä ja vehreillä nummilla. Skotlannin tartaanitekisterissä kuvio kulkee nimellä “Grant Hunting or Black Watch”, mutta rakkaalla kuviolla on myös muita nimiä, kuten Old Campbell, The 42nd Universal ja Government. Kuviosta on myös useita tummanvärisiä versioita, joiden nimi on samankaltainen. Se on kirkkaanpunaisen Royal Stewartin ohella suosituimpia tartaaneja tänä päivänä, sillä suojeltujen suku- tai tilakuvioiden sijaan Black Watch on vapaa kenen tahansa käyttöön. Skotlannissa toki katsotaan pahalla silmällä, jos katseiden kohteella on yllään tartaanivaate, johon hänellä ei ole mitään suku- tai kotiseutusuhdetta.

Jos vain siltä tuntuu, koko kehonsa voi verhota Black Watch -kuviolla, jota käytetään sukissa, housuissa, puvuissa, takeissa, paidoissa, kaulaliinoissa, näin edelleen. Koska värisävyt ovat tummia, kuvio on yksi levollisimmista tartaaneista ja vetoaa todennäköisesti myös mieheen, joka yleensä karsastaa räikeitä tartaaneja. Vanhan hyvän käytännön mukaan vahvat kuviot ovat parhaimmillaan pienissä määrissä asua, kuten asusteissa, mutta BW:n kohdalla voi hyvin tehdä poikkeuksen kiitos värisävyjen. Skotlannin kuninkaallisen rykmentin kolmas pataljoona käyttää yhä tunnuksenaan Black Watch -kuviota, joka on toiminut palvelun ja urheuden symbolina kohta kolmen vuosisadan ajan. Se myös sattuu olemaan yksi kauneimmista tartaaneista, joka ei kaihda yhdenkään miehen seuraa.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari