RSS Feed

Balmoral boots

0

October 16, 2011 by Ville Raivio

Viktoriaanisen aikakauden vallitessa herrasmiesten jokapäiväiset jalkineet olivat pukusaappaat, joiden kanssa yleinen asuste olivat nilkkaimet. Iltatilaisuuksissa jalassa nähtiin ooppera-avokkaat ja yleinen näky olivat myös ratsastussaappaat, joita erityisesti upseeristo käytti hohtavaksi lankattuina. Tänä menneenä aikakautena rakennusten eristys oli kehnoa ja katujen kunnossapito sitäkin kehnompaa, joten pukusaappaat suojasivat ja lämmittivät herrasmiesten jalkoja kaikkina vuodenaikoina. Hieman helpotusta pukeutumisessaan mielivät valitsivat jalkaansa nappisaappaat, jolloin nilkkaimet voitiin jättää pois vaatekaapin sisällöstä. Nämä olivat silti hieman harvinaisempi valinta. Valtaosa herrasväestä pukeutui balmoral-mallisiin pukusaappaisiin, joissa yksi pitkä sauma kulkee sivustaa alati nousevassa kulmassa aina kantaan asti. Myös derby-mallisia pukusaappaita näki, mutta ne jäävät kauneudessa ajattoman balmoralin taakse. Vuodet vaihtuivat ja yhteiskunnalliset muutokset johtivat pukeutumisen rentoutumiseen, edistysaskeleet rakentamisessa ja vaurastumisen mahdollistama kaupungin katujen hoitaminen johtivat saappaat ahtaalle.

Lopulta Viktorian aika oli ohitse ja miesten käyttöön vakiintuivat pukukengät, jotka olivat helpompia ja huokeampia valmistaa teollisesti. Saappaat pitivät ilman muuta pintansa syksyjen ja talvien viileydessä, mutta kumikalossien myötä saappaat eivät enää olleet niin välttämättömiä. 1900-luvulla jaettiin viimeinen isku ja aiemmin yleinen pukusaapas kävi yhä harvinaisemmaksi. Kenties vielä 1940-luvulla itsepäisimmät dandyt pitivät kiinni saappaistaan manikyyrätyin kynsin. Verkon lukuisia tyyliblogeja-, sivustoja- sekä -foorumeita selanneena olen huomannut balmoral-saappaan hienoisen paluun viime vuosien aikana. Yhä useampi jalkinetehdas valmistaa tätä virallisen oloista saapasta joko tilauksesta tai sitten valmismallistossaan. Tietenkin on myös valmistajia, jotka eivät ole missään vaiheessa hylänneet tätä monisatavuotista mallia, mutta missään nimessä sitä ei voi yleiseksi katukuvassa havaita. Tarkempaa keskustelua löytyy Styleforumin ketjusta.

Balmoral-saapas on erinomaisen pätevä valinta erityisesti syksyn ja talven aikana. Oikeaoppinen malli valmistetaan sirolle lestille, jonka vuoksi se ei muistuta maihinnousukenkiä, vaan pukukenkiä joissa on varsi. Etiketin puolestan balmoral-saapas on pätevä valinta sekä puvun että irtohousujen ja -takin kanssa, mutta Suomessa se on hyvin harvinainen näky. Jotakin kommenttia voi saada, mutta kyselijän voi hiljentää vetoamalla vuosisataiseen perinteeseen. Keväällä ja kesällä balmoral on kovin kuuma ja väärässä paikassa olevan näköinen. Mielestäni balmoral ei näytä kovin kauniilta nauharenkailla, kuten allaolevassa mustassa parissa on asian laita, mutta vanhoja kenkäkatalogeja selatessa sekä renkaalliset että renkaattomat saappaat ovat yhtä yleisiä. En myöskään pidä nauhakoukuista balmoraleissa, mutta näitäkin on yleisesti lisätty malleihin. Tämän vuoksi latasin vielä toisen jalkineen malliksi virallisimman näköisestä balmoral-saappaasta, jossa nauharenkaita tai -koukkuja ei ole. Ero on huomattava.

Kuvat: (C) John Lobb Ltd. sekä Dimitri Gomez


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari