RSS Feed

Asprey

0

May 23, 2009 by Ville Raivio

Vuonna 1781 englantilainen William Asprey perusti nimeään kantavan silkinpainantaverstaan Mitchamiin. Kauppa kannatti, ja pyörät pyörivät tasaiseen tahtiin. Williamin poika Charles ja pojanpoikansa (sangen omaperäisesti) nimeltään Charles laajensivat perheen bisnestä jalometallien pariin. Varhainen erikoisuus olivat nahkaiset toalettilaukut, joissa herrasmiehet ja -leidit saattoivat matkoillaan kuljettaa suuriakin määriä hygieniatarvikkeita. Vuonna 1847 yhtiö siirsi toimitilansa osoitteeseen 167 New Bond Street, jossa Asprey yhä 162 vuotta myöhemmin toimii. Vuosien myötä bisnes laajeni kattamaan miltei kaikki luksustarvikkeet aina kellojen kautta korurasioihin ja matkalaukkuihin.

1800-luku oli Aspreylle kultaista aikaa. Yhä useampi aatelinen, herraskainen tai jopa kuninkaallinen asiakas soi suopean katseen ja yhä suopeamman ostoskäynnin yhtiön tiloihin. Jopa kaukomaiden hallitsijat matkasivat Englantiin Aspreyn asiakkaiksi. Yhtiö myös laajensi imperiumiaan tehokkaasti ja aktiivisesti. Vuonna 1859 yritys imaisi itseensä Edwards-nimisen toalettisalkkujen valmistajan ja myöhemmin osti rakennuksia myös toimitilojensa lähistöltä. Vuonna 1862 maine vahvistui entisestään. Tällöin Asprey voitti toalettilaukuistaan kultamitalin International Exhibition -näyttelyssä, ja myöhemmin samana vuonna kuningatar Victoria myönsi yhtiölle kuninkaallisen hovinhankkijan sinetin. Toinen mokoma napsahti kuningas Edward VII:ltä, joka myöhemmin luopui kruunustaan ja muuttui legendaariseksi Windsorin herttuaksi. Kun maineikas dandy myöhemmin kuoli, eräs Aspreyn työntekijä muisteli tapahtumaa näin: “liki kaikki valtionhallinnossa olleet henkilöt saapuivat hautajaisiin, ja moni heistä kävi Aspreyllä, kolme tai neljäkin saattoi tavata kerralla.”

1900-luvulla Asprey kasvoi huomattavasti, kun yhtiö hankki omistukseensa uusia valmistustiloja ja palkkasi vain parhaimpia hopea-, kulta- ja koruseppiä sekä kellovalmistajia. Kauppa kannatti mainiosti, mutta vuonna 1995 Asprey siirtyi perheomistuksesta Brunein prinssi Jefrille. Vuonna 2006 omistus siirtyi parille amerikkalaiselle private equity -toimijalle, jotka haluavat tehdä Aspreystä valovoimaisimman englantilaisen luksusvalmistajan. Tänä päivänä Asprey International Limited tarjoaa erittäin korkealaatuisia koruja, kelloja, nahkatarvikkeita, kristalli- ja hopeatarvikkeita, vaatteita, kahvi- ja teeastiastoja, sisustustarvikkeita, lautapelejä, posliinia ja paljon, paljon muuta.

Toisin kuin kovin moni muu laatuvalmistaja, Asprey on jo hyvin aikaisessa vaiheessa keskittynyt miltei kaikkien kuviteltavissa olevien laatutarvikkeiden valmistamiseen. Erikoislaatuisen maun toteuttaminen onnistuu myös, sillä Asprey tarjoaa bespoke-palvelua miltei kaikissa valmistamissaan hyödykkeissä. Esimerkiksi Gant, Armani ja Corneliani ovat aloittaneet vaatteista, mutta laajentaneet myöhemmin imperiumiaan tarjoamalla keskinkertaisia sisustustarvikkeita ja asusteita, jotka teetetään alihankkijoilla. Asprey erottuu edukseen, mutta laadulla on valitettavan kova hinta. Toisaalta yhtiön liikkeissä asioivat haluavatkin pitää hintatason nykyisellään, jotta eksklusiivisuus säilyisi. Tämä myös näkyy, sillä Aspreyn tuotteet säilyttävät arvonsa ja ovat kovin haluttuja käytettyinäkin.

laatuvalmistajat-asprey

Kuva: (C) Asprey

http://www.asprey.com/


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari