Andy Barnham

0

March 16, 2012 by Ville Raivio

Maailmanlaajuinen klassiseen painottunut tyylijournalismi on melkoisen pieni piiri. Joko huviksi, mielenkiinnosta tai inspiraation vuoksi valikoituja sivustoja selaava päätyy jatkuvasti samojen henkilöiden luomiin teksteihin tai tyylikkäiden kuvien äärelle. Edellisiä Kohtaamisia seuraten tällä kerralla jutun juurta jakaa Lontoon oma tyylikuvaaja Andy Barnham, 33, jonka näpsyjä voi silmäillä ainakin The Raken sivuilla sekä Parisian Gentlemanin ja Permanentstylen sivustoilla.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

“Kasvoin lapsuuteni Hong Kongissa sekä Lähi-Idässä. Nuorena minut lähetettiin sisäoppilaitokseen Englannissa, jonka jälkeen luin kiinan kieltä Edinburghin yliopistossa. Vaikka olen puoliksi kiinalainen äitini puolelta, en koskaan oppinut lukemaan tai kirjoittamaan tai puhumaan kiinaa. Nautin kielten opiskelusta koulutasolla, joten päätin opetella kielen sillä tähtäsin tähän aikaan työskentelemään Aasiassa. Valokuvaajana olen saanut ristiriitaisen vastaanoton. Isoisäni oli maalari, joka ei koskaan menestynyt kummoisesti, ja isäni pelkäsi minun saavan saman kohtalon. Äitini olisi toivonut minulle kunniallisempaa tointa, kuten lääkärin, asianajajan tai pankkiirin. Kuvaustyyliini kuuluu desaturaatio. Pyrin käsittelemään jokaista kuvaa tavalla, joka istuu siihen. Joihinkin lisään väriä, joistakin poistan väriä riippuen siitä, miten muistan tilanteen mielessäni ja mikä sopii parhaiten. Tämä tyyli on kehittynyt parin viime vuoden aikana ja uskon sen kehittyvän yhä.

Olen aina ollut kiinnostunut valokuvista, mutta aiemmin mielenkiintoni oli keskittynyt sotakuvaukseen. Kohtalon salliessa liityin Ison-Britannian armeijaan yliopiston jälkeen ja kannoin mukanani pientä digitaalikameraa Irakissa kesällä 2003. Latauspisteitä oli harvassa, joten otin kuvia ainoastaan silloin kun mahdollisuus tuli eteen. Palattuani komennukselta kotiin, huomasin kuvieni olevan hirveitä ja päätin pyrkiä parempaan. Opettelin itsenäisesti kuvien sommittelua ja reportaasien tekoa, suuntasin myös intensiivikurssilla jossa opettelin perusteet aukosta, nopeudesta ja ISO-arvoista perinpohjaisesti. Koluan yhä verkosta ja lehdistä uutta oppia valokuvaamisessa. Opiskeluni kulminoitui ollessani Afganistanin Helmandin maakunnassa kesällä 2008: huomasin pystyväni ennakoimaan kuvia ja kuvakulmia taistelujen keskellä. Klassisen puolen tyylikuvien puolelle minut ajoi ystäväni, joka näki kuviani jätettyäni armeijan taakseni. Hän esitteli minut jalkinemestarille, jolla oli liike Savile Row’n ulkopuolella. Katukuvat muuttuivat blogikuviksi, jotka puolestaan johtivat lehtitöihin joissa tällä hetkellä toimin.”

Henkilökohtaista tyyliään Barnham kuvaa hyvin epämuodolliseksi ja työvaatteisiin painottuvaksi. Kameralaukut sekä kuvausasentojen luova hakeminen estävät puvun käyttämisen, vaikka kuvaaja rakastaakin klassista tyyliä. Hänen vakiovaatettajansa on Ralph Lauren, jonka RRL- sekä Rugby-mallistot vastaavat erinomaisesti tarpeisiin. Kun tiedustelen miksi Barnham on keskittynyt juuri klassiseen miesten pukeutumiseen, hän vastaa puvun olevan ajaton. Esimerkkeinä nousee esiin Cary Grant, Fred Astaire, Jimmy Stuart. Valokuvat ovat muuttaneet Barnhamin elämän. Hän aloitti polkunsa harrastelijana, joka kuvasi sotakentillä digipokkarilla – ja tänä päivänä hän saa elantonsa äärimmäisen rikkaasta ja luovasta tyyliteollisuudesta. Kuvien ohella valokuvaaja itse seuraa intohimoisesti rugbyä. Hän pelasi yli 20 vuotta, mutta joutui lopettamaan alituiseen hajoavan hartian vuoksi.

Lopuksi Barnhamin tapaamiltaan lukemattomilta klassisen tyylin taitajilta oppimat vinkit klassisen tyylin seuraajille.

“1. Älä pelkää kysyä – monet eivät tiedä mitä lopulta haluavat. Räätälit usein huomaavat uuden asiakkaansa ensimmäisen puvun olevan kuin kopio räätälin omasta. Asiakkaalla on hankaluuksia nähdä kangaspaalia kokonaisena pukuna, eivätkä oikein tiedä mitä haluavatkaan.

2. Ota selvää. Katsele valokuvia ja keskity yksityiskohtiin – taskuihin, nappeihin, kauluksiin – jotta tietäisit mitä haluat. Tutki myös eri räätäleiden eroja, sillä jokainen heistä rakentaa pukunsa eri tavoin. Englantilaisissa puvuissa on myös paljon rakennetta, italialaisissa paljon vähemmän.

3. Saat sitä, mistä olet valmis maksamaan. Jos olet tyytyväinen valmispukuihin, tämä on hyvä, mutta ne eivät koskaan tule olemaan samalla tasolla kuin tilauspuvut. Sen sijaan, että täyttäisit vaatekaappisi pullolleen kehnosti istuvia valmisvaatteita, suosittelen säästämään ja hankkimaan pienen määrän erittäin laadukkaita vaatteita, jotka kestävät ja joita voi vaalia. Jos budjettisi sallii vain huokeammat hankinnat, vie hankintasi räätälöitäväksi, sillä pelkkä istuvuus tekee jo valtaisan eron.

4. Kun olet valinnut räätälisi, kuuntele hänen neuvojaan. Heidän työtään on auttaa sinua pukeutumaan paremmin, eikä upeinkaan puku ole mistään kotoisin jos sitä ei täydennä sopivalla solmiolla, paidalla tai jalkineilla.

5. Monet eivät tiedä kuivapesun kemikaalien vahingoittavan vaatteita. Jokaisella laaturäätälillä on oma puhdistuspalvelunsa, joista useat ovat ilmaisia. Heidän etuihinsa kuuluu vaatekappaleen pitäminen hyvännäköisenä, sillä sinä olet heidän palveluidensa kävelevä mainos.”

http://www.andybarnham.com/
Kuva: © Andy Barnham

0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.