Alpan shaalikaulusneuletakki

0

December 31, 2017 by Ville Raivio

Vaikka shaalikaulusneuletakki on aikamoinen yhdyssanahirviö, juuri se kuvaa Alpan uusinta mallia parhaiten. Neuletakit yleistyivät 1900-luvun alussa erityisesti vapaa-ajan urheiluvaatteina, sillä villaneuloksen ansiosta ne olivat mukavan lämpimiä ja joustavia, siis erityisen sopivia liikuntaan. Niillä saattoi myös korvata aikakauden hyvin raskaat ja jäykät irto- tai puvuntakit vapaa-ajalla, joten suosion syyn ymmärtää hyvin. Erityisen suosittuja ne olivat Amerikassa, jossa yliopistojen urheiluseurat mittelivät voimia alituiseen. Yliopiston edustusjoukkue, varsity team, sai kantaa neuleissaan ja takeissaan opinahjonsa nimeä tai nimikirjaimia. Tästä syntyi nimike varsity sweater, jota käytettiin erityisesti neuletakeista, joissa oli kaulus kirjainten lisäksi. Kirjailu erotti urheilijan yliopistonsa edustajana ja toi arvonantoa urheilun ystävien joukossa. Korkea kaulus lämmitti kaulaa ja hiveli silmiä.

Alpan_alpakkaneuletakki_Keikarissa

Alpa lähetti näytekappaleen Keikarin tarkasteltavaksi. Tämä malli on urheiluneuletakkien alkuperälle uskollinen, vain kirjailu uupuu ja materiaalina on lampaanvillan sijasta alpakanvilla. Nelikierteinen villalanka on raskas, lämmin, vahva ja uutena karhea. Mitoitus on yllättävän kapea joka suunnasta, nähtäväksi jää, miten villa venyy käytössä. Mallissa on kaksi etutaskua, jotka on myös neulottu alpakasta. Vaikka niiden neulos on ohuempi, se tuntuu riittävän tiiviiltä ollakseen kestävä. Corozo-kivipähkinästä valmistetut napit ovat pelkistetyt, hyvin pitkällä saumalla kaavoitettu raglanhiha antaa suuren liikeradan. Takin kruununa on peräti 6-kierteinen kaulus, joka on korkeampi kuin missään kokeilemassani mallissa. Hinnan puolesta Alpan neuletakki on niin sanotussa preemioluokassa, jota kokonaisuus tuntuu vastaavan. Aika näyttää, miten malli ikääntyy. Kun pukukoodit ovat kilvan löystyneet tai poistuneet toimistoissa ympäri maailman, pelkistetty neuletakki voi ottaa nyt irto- tai puvuntakin paikan, jos ympäristö on tähän passeli. Siisti, mutta rento vaikuttaa olevan päivän sana.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari