Alpa – suomalaiset alpakkaneuleet

0

December 7, 2016 by Ville Raivio

Alpa on melko nuori suomalainen neulevalmistaja, joka on erikoistunut alpakanvillaan. Yhtiön perusti yrittäjä Heikki Timlin vuonna 2012, ja päivittäistä toimintaa pyörittää hänen lisäkseen Ilari Kinnunen ja Lauri Hilliaho, kolmen nuoren uroon joukko. Timlin löysi alpakat 5vuonna 2011 ollessaan reppureissulla Perussa. Vuoristossa lämpötila heitteli helteestä hallaan, mutta mies huomasi paikallisten alpakkaneuleiden olevan kuumassa hyvin hengittäviä ja kylmällä hyvin lämmittäviä. Materiaali tuntui iholla miellyttävältä, eikä pistellyt. Lisäksi neuleet tuntuivat pysyvän hyväkuntoisina ja nukkaa vailla vaelluskäytöstä huolimatta. “Ihastuminen alpakanvillaan ja leipiintyminen huonolaatuisiin kertakäyttövaatteisiin yhdistyivät ajatukseksi yrityksestä, joka valmistaisi pohjoismaista ajatonta designia alpakanvillasta”, yhtiö kertoo. Ensimmäiset neuleluonnokset hahmoteltiin matkan aikana ja yritys perustettiin Suomeen palattua.

alpa_alpakkaneuleet_keikarissa

Alpan vaatesuunnittelijana toimii Ainomaria Haataja. Uudet neuleet mietitään yhdessä suunnittelijan, omistajien ja asiakkaiden kesken. Yhtiö seuraa Suomessa harvinaista mallia, jossa mallistot suunnitellaan asiakkaita varten: uutiskirjeen tilaajat saavat vaikuttaa neulemalleihin ja –väreihin. Miesten ja naisten neuleet valmistetaan Liettuassa kahdella perheyrityksellä, joilla on yhdessä yli 120 vuoden kokemus neulonnasta. Samaiset tehtaat ovat voittaneet palkintoja neuleinnovaatioiden ja hyvien työolojen ansiosta. Laadun takaavat uudet Stoll-koneet. Lisäksi pipot valmistetaan Suomessa ja huivit Perussa.

Muista suomalaisista miesten neulefirmoista Alpa eroaa erityisesti materiaalinsa vuoksi. Alpakka on vielä Suomessa harvan suosima materiaali, ja peruslaatuinen perulainen alpakka on noin kolme kertaa suomalaista lampaanvillaa kalliimpi raaka-aine. Sen yksittäiset kuidut ovat paljon hienompia ja sileämpiä kuin karkea suomalainen lammas. Yhtiö kävi paikan päällä vertailemassa lankafirmoja, ja tilaa materiaalinsa suoraan Perusta. Perustaja Timlin kertoo: “Teimme kolme eri matkaa Peruun, jossa suoritimme 22 vierailua eri villatoimittajille, joita Perun valtio meille suositteli. Näistä valitsimme kaksi parasta, jotka ottivat toiminnassaan huomioon reilun kaupan periaatteet, ja joilla on erittäin pitkä kokemus alpakasta materiaalina. Näillä toimijoilla oli myös pitävät todisteet laadusta: esimerkiksi haitallisista kemikaaleista vapaat väriaineet ja se, että lanka oli varmasti täyttä alpakkaa. Valinnassa meille oli tärkeää, että toimittajan toimipaikalla oli avoin ja myönteinen ilmapiiri, ja että suorittavan työn tekijät rohkenivat tulla avoimesti keskustelemaan.”

alpa_alpakkaneuleet_keikarissa2

Lisäksi Alpan neuleet ovat järjestään muotoonneulottuja. Tässä rakenteessa neuleen osat on ensin valmistettu erikseen, ja tämän jälkeen liitetty yhteen valmiiksi neuleeksi. Muotoonneulomisella vähennetään materiaalihukkaa ja vältetään purkautumisriski yhden sauman pettäessä. Lopuksi kysyin Herra Hilliaholta, miksi Keikarin lukijan tulisi valita Alpa. Hän vastaa: “Valmistamme ajattoman tyylikkäitä, mahtavan tuntuisia ja kestäviä neuleita harvinaisesta, mutta erittäin hienosta luonnonmateriaalista. Koska yrityksemme kulurakenne on todella kevyt, voimme tarjota hinta-laatusuhteen, joka ei ole useimmille brändeille mahdollinen.”

alpa_alpakkaneuleet_keikarissa3

www.alpa.fi


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari