Liimapohjakenkä, tuo kurja

1

January 17, 2023 by Ville Raivio

Päivän satunnainen näpsy näyttää yhdessä kuvassa, miksi reunoskenkä on ylivertainen verrattuna liimattuun kengänpohjaan. Surullisesti valtaosa maailman pareista valmistetaan 2020-luvulla liimattuna, koska tämä on halvempaa. Kun ulkopohja on kiinni ainoastaan liiman avulla, se irtoaa, kun liiman kemiallinen olemus pettää. Tällöin pari on pilalla, vaikka pohjassa olisi kuinka paljon kulutuspintaa. Tärvellyn popon voi viedä suutarille, joka ehkä saa sen pysymään uudella liimalla, mutta jokainen liimakerros kuluttaa pinkopohjan materiaaleja, sillä teolliset liimat ovat väkeviä.

Sen sijaan reunoskenkä on pääosin kiinni ompeleilla, joten koko ulkopohjan saa tarvittaessa irti, ja uuden kiinni uusilla ompeleilla. Tämän voi toistaa yleensä 3 tai 4 kertaa, kunnes reunos on kulunut. Kuitenkin myös reunoksen voi vaihtaa uuteen, jolloin kenkäparia pystyy käyttämään kymmeniä vuosia, jos vain pitää huolen päällisnahkasta. Jos ei jaksa välittää näistä teknisistä seikoista, kenties lukija välittää jätteen vähentämisestä tai säästeliäisyydestä. Jos reunospohjaus olisi yhä vakio, kuten se oli vuosikymmeniä sitten, maailma ei eläisi hukkaamisen aikakaudella.


1 comment »

  1. Jorma says:

    Näinhän se menee. Jokseenkin surullista myös nähdä liimapohjattuja kävelykenkiä järjettömissä hinnoissa, esim stokkalla liimapohjattua Lloydin kenkää 170 euron hinnalla..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari