Kit Blake -housujen anatomia

2

January 12, 2023 by Ville Raivio

Kit Blake on vuonna 2018 perustettu englantilainen miesten vaatettaja, joka on erikoistunut housuihin. Yrityksen perustivat Richard Wheat sekä Chris Modoo, joilla on vuosien kokemus miesten vaatteiden alalla. Firman nimi on perua Chrisin lempinimestä sekä kadusta, jolla hän aiemmin asui. KB valitsee kankaansa italialaisilta sekä brittiläisiltä kutomoilta, kehittää mallinsa sekä leikkauksensa itse, ja teettää valmistuksen Pugliassa, joka on Saapasmaan kengänkorko. Lopputulos on englantilaista tyyliä italialaisella taidolla. KB lähetti Keikarin tarkasteluun housut, joiden perusteella käsissä on jotakin omaleimaista.

Kit Blaken tyyli, ns. house style, erottuu valtavirrasta. Firman malleissa ei ole lainkaan vyölenkkejä, sillä ne on suunniteltu pysymään yllä leikkauksen sekä sivukiristimien avulla. Sopivan leikkauksen kehittely onkin vienyt koko tovin ja kasan prototyyppejä. Housuissa on toki napit vyötärön sisällä, jos haluaa olkaimet avukseen. Kiristimet ovat kookkaat ja toimivat myös koristeellisena yksityiskohtana. Useissa malleissa on myös kuminen tere vyötärön sisäpuolella. Sen kitkapinta painuu kauluspaitaa vasten, jolloin paita pysyy paremmin housuissa, ja housut yllä. KB:n minkään mallin lahkeita ei ole viimeistelty, joten asiakas saa niihin minkä tahansa pituuden, mutta se täytyy tehdä ompelijan avulla. Yli jäävän kankaan voi säästää vaikkapa korjauksia varten. Mukana saapuukin opas lahkeiden lyhentämiseen sekä housuhenkari. KB:n valikoiman uusin vaate ovat shortsit, joiden inspiraatio seuraa räätälöityjä housuja – vain lahje on lyhyt.

Esimerkkihousut ovat mallia Aleks, joka on KB:n myydyin. Niissä on tavanomaista korkeampi vyötärö, neljä tavallista leveämpää laskosta sekä leveä leikkaus. Oikein korkea vyötärö on vaikea löytää valmishousuissa, joten valitsin tämän perusteella Aleksin. Muu leikkaus oli väljä, joten vein housut räätälille ennen valokuvausta, ja lahje kavennettiin alas saakka. Todellinen istuvuus siis eroaa kuvista. Esimerkiksi koon 34” housujen nilkan ympärys oli 46 cm ja nyt se on 40 cm.

Valmistajan mittataulukon perusteella kyseessä on selvästi väljä malli. Housujen siniharmaa kangas on pehmeää ja sileää flanellia, jonka on valmistanut italialainen Vitale Barberis Canonicon kutomo. Vyötärö on luvatun perinteinen ja yltää napaan asti. Korkeus on harvinaista ja erinomaista, jos pitää tästä tyylistä. Jotta malli olisi mukava yllä, myös housujen haarukka eli nivusten alla oleva sauma on leikattu matalalle. Turhan moni valmistaja unohtaa tämän kohdan. Korkeasta vyötäröstä ei ole mitään iloa, jos haarasauma painuu kivuliaasti anatomiaa vasten. Leikkaus KB:n vyötärön sekä pakaroiden yllä on tyköistuva, mutta ei härskillä tavalla kuten Suitsupplyn vermeissä.

Sisemmän laskoksen leveys on noin 3 senttiä ja ulomman 1.5 cm. Näin housuissa on enemmän kangasta, joka vetäytyy ulospäin istuessa, ja malli on mukavampi yllä. Vyötärönauha on 4 senttiä korkea eli tavallista markettityyliä enemmän, ja siinä on takana lovi. Loven avulla nauha joustaa joka suuntaan paremmin ja mukavuus sen kuin lisääntyy. Nauhan sisävahvike joustaa hyvin, eikä ole kovan tuntuinen. Housujen sulku hoituu pitkällä vetoketjulla sekä kahdella haalla.

Housunapit ovat naudansarvea ja takataskujen kahden kantin rakenne erittäin kapea eli siisti. Housukangas on pelkistetty, mutta mallin sisäpuoli hyvin näyttävä. Vyötärö on nimittäin päällystetty tuhdilla puuvillaisella kauluspaitakankaalla, jossa on Prince of Wales -kuvio. Vuorikangas on taiteltu kauniisti haitarille, joka detalji löytyy yleensä vain kovin kalliista housuista. Kankaan välissä kulkee Kit Blaken nimellä kudottu logonauha, jonka taustana on kalanruotokuvio. Lisäksi pakaroiden keskisauman molemmat puolet on viimeistelty koristeellisella tereellä, joka on samaa kangasta kuin taskut. Käytännöllinen ja aina ilahduttava seikka löytyy taskuista. Ne ovat leveät ja sopivan syvät. Ei ole hyötyä sellaisesta taskusta, johon ei tavaraa tai käsi mahdu. Niin kuin räätälin valmistamissa housuissa, myös tässä mallissa on 2 cm saumavaraa molemmin puolin lahjetta. Näin niiden muokkaaminen myöhemmin onnistuu tehokkaasti.

Kokonaisuutena Kit Blaken housujen valmistus sekä viimeistely ovat hyvin siistit, ja leikkaus perinteisellä tyylillä hurmaava. Vastaavaa yhdistelmää leikkausta, kangasta ja tyyliä on vaikea löytää – ja tästä syystä Kit Blake onkin perustettu. Firma veloittaa malleistaan noin 250 euroa, verot sun muut sisältyen, ja tarjoaa vastineena ominaisuuksia, joita ei yleensä valmishousuista löydy.

www.kitblake.com


2 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Terve!

  Näköjään KB on muuttanut sivustoaan. Aiemmin alvit sun muut kuuluivat hintaan, mutta nykyisin eivät – niitä on siis luvassa, jos tilaa Britanniasta EU:n alueelle. Jälleen yksi naula Brexitin arkussa.

 2. ExPat says:

  Moi!

  Kiitos tästä(kin) artikkelista. Innostuin tilaamaan tuolta kun tuo korkea vyötärö miellyttää. Noin 250€ oli todellakin tilaushinta, mutta nyt kun paketti on saapunut EU:n aluelle (Saksaan, jossa asun) niin tuli vielä noin 100€ (tulli + Saksan ALV 19%) päälle. Tämä ehkä yhteisölle huomiona.

  Maksoin tuon, mutta pitää vielä tarkasti syynätä dokumentit voinko hakea jostain palautusta kun saapuvat perille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari