Buttero-tennareiden anatomia

2

September 7, 2019 by Ville Raivio

Buttero on vuonna 1974 perustettu italialainen kenkätehdas, joka toimii Toscanan alueella. Sen perusti Mauro Sani, joka halusi alun perin valmistaa ratsastussaappaita, ja nimesi myös tehtaansa paikallisten lehmipoikien, butteroiden, mukaan. Tänä päivänä Buttero on yhä perheomisteinen yritys, mutta se on todennäköisesti reunoskenkien tai saappaiden sijaan tunnetumpi tennareista. Niitä se valmistaa Toscanan alueen nahkoista, jotka eroavat selvästi materiaaleista, joista valtaosa maailman tennareista syntyy.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Zegna, tumma puku, koko 50

Buttero käyttää päällisissä vasikannahkaa ja vuodat parkitaan kromin sijaan kasviaineilla. Vasikka on vahvempi ja kasvitanniinien avulla sen väri patinoituu voimakkaammin. Tällainen nahka kuitenkin maksaa enemmän kuin tennareissa yleinen puuvilla tai perusnauta, joten Butterot kilvoittelevat asiakkaista niin sanotussa preemio-tennareiden luokassa. Myös hinnoissa.

Tänään Keikari tarkastelussa on Butteron tunnettu tennari mallinimeä Tanino, joka saapuu lainaksi CoC:n varastosta. Vaaleanruskea malli on tavanomainen plimsoll-tennari, jossa on arkkityypin mukainen valkoinen kumipohja, mutta ulkomuodon sijaan juju onkin materiaaleissa. Päällinen on mukavan sileää ja siistiä vasikkaa, joka tuskin kavahtaa kenkälankkia. Pintanahka näyttääkin enemmän pukukenkien materiaalilta kuin tennareiden tavalliselta aineelta.

Erikoista kyllä, mallissa ei ole lainkaan vuorimateriaalia, vain ohut lisäkerros kengänsuun ympärillä. Näin Taninosta on kai tavoiteltu helpommin taipuvaa ja mukautuvaa. Kantakuppia kiertää nahkainen vahvike, kärjessä sellaista ei ole lainkaan. Nauhareiät ovat paksua messinkiä, joka on hieman kuluneen näköistä valmiiksi. Buttero suosii nahkaisia kengännauhoja, jotka toimivat mielestäni huonosti. Niistä irtoaa helposti nahkarouhetta, nauhoja on hankala kiristää ja niissä on reilusti pituutta. Mukana saapuu toki tavalliset nauhat valinnanvaraksi.

Vuorittomuuden lisäksi toinen erikoisuus on mitoitus. Butterot ovat kokoa suuremmat kuin yleensä, joten 42-jalkaiselle suositellaan kokoa 41. Tämä on passeli suositus, muuten mitoitus tuntuu tavanomaiselta leveyden suhteen, korkeudessa matalammalta. Itse lesti on hyvin muodoton, ilman näyttäviä kaaria, ja kärki on erittäin litteä. Tämä on sääli.

Parissa on mukana 1.5 senttiä korkeat pohjalliset, joissa on päällä ohut kerros nahkaa ja alla vaahtomuovia. Jos oma jalka on korkea, pohjalliset poistamalla tilavuutta saa lisää. Pohjallisten alla on todellinen harvinaisuus: täysnahkainen pinkopohja. Sellaista ei löydy edes kaikista reunoskengistä, tennareista vielä harvemmin. Kasvisparkittu nahka luonnollisesti tuoksuu oikein miellyttävältä ennen kuin se imee itseensä jalkahien tyrmäävän esanssin.

Kuminen ulkopohja on paksu, sopivan nihkeä pidon hyväksi, ja helposti taipuva. Jalassa pari tuntuu samalta kuin vastaavat tennarit, siis kevyeltä ja helpolta askeltaa. Lenkkareissa olevia ylenmääräisiä pehmusteita ei löydy. Kokonaisuutena Tanino on ilman muuta laadukkaampi kuin valtaosa tennareista. Täysnahkainen rakenne on vähemmän hiostava ja silti kestävämpi kuin verrokeissa. Lesti ei näytä kummoiselta ja malli on nahkaa lukuun ottamatta tavanomainen, joten Buttero ei päihitä lempitennariani Lanvinilta.

Eniten minua mietityttää nahkan ikääntyminen. Olen verkossa nähnyt kuvia käytetyistä Butteron tennareista, joissa kaikissa on syvät rypyt ja laikukas nahka. Tosin kaikki nahka rypistyy, mutta rajansa kaikella. Kasviparkitun nahkan patinoitumista ei voi estää. Jos Taninoon kuitenkin päätyy, ilman muuta suosittelen lepolestejä sekä säännöllistä huoltoa edes kerran kuussa. Care of Carlin muista verrokeista ainakin Santonin laatuun voi luottaa, vaikka heidän mallinsa muotoilusta olisi eri mieltä.

www.buttero.it


2 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Terve!

    Tuo näky on ollut ympäri länsimaiden jo 2000-luvun alusta saakka, valitettavasti. Se on osa vuosikymmenten ilmiötä, jossa kaikki asut kevenevät, arkipäiväistyvät ja “rentoutuvat.” Kukaan ei huokaile muodollisuuden perään, joten pukukin on täytynyt sitten saada ns. rennoksi tennareilla. Tuo pari on yhtä tyylikäs kuin salkku shortsien kanssa tai solmio T-paidan päällä.

  2. Willy says:

    Ovatko nahkaiset tennarit puvun kanssa korrekti yhdistelmä vai suomalainen outous?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.