Pohjaoperaatio Shoe Healerilla
14May 3, 2010 by Ville Raivio
Menneen talven varalle olin hankkinut Tricker’sin mustat shell cordovan -jalkineet. Huokea löytö eBaystä epäilytti talvikäytössä, sillä tuplanahkapohja on silti nahkapohja. Päätin vaihdattaa pohjat jo ennen kuin kokeilin niitä talvikäytössä, sillä ennakkoaavistukseni eivät olleet hyvät. Viiden käytön jälkeen pohjat olivat kuin Raatteen tien läpikäyneet, joten jätän vastaisuudessa suosiolla nahkaiset pohjat vain kuivan kelin käyttöön. Kosteus ei ehtinyt tulla lävitse, mutta pohjat olivat uskomattoman liukkaat ja sepeli puri syvälle kostuneeseen nahkaan. Jotta pari palvelisi jatkossa paremmin, vaihto-operaatio seurasi englantilaisen Shoe Healerin kautta.
Goodyear welt -rakenteella toteutettujen jalkineiden pohjat vaihtuvat pääpiirteittäin seuraavasti: ensimmäisenä korko isketään irti, seuraavana käydään reunosommelten kimppuun, joita haurastutetaan karhealla hiomapaperilla. Hohtimilla pohja irrotetaan reunoksesta ja päälle kymmenen metrin pituinen reunosommel revitään irti. Kun korkoruuvit ja ompeleet ovat poissa, on uusien pohjien vuoro. Olin alun perin valinnut dainite-pohjat, mutta Shoe Healerin pomomies Richard Smith kertoi liikkeen saaneen erän Loaken omia Victory-pohjia. Smithin mukaan ne ovat kestävämpiä kuin dainite, eikä niihin tartu pikkukiviä kuten commando-pohjiin. Pakkohan häntä oli uskoa ja päätin kokeilla voittoisia pohjia. Välipohja sekä ulkopohjan toinen puoli liimataan yhteen, pohja puristetaan kiinni ja ylimääräinen ulkopohja leikataan irti. Voimakas koneellinen puristus varmistaa puoliskojen tukevan taklaamisen. Reunokset hiotaan ja tämän jälkeen jalkineet pääsevät maanmainioon Goodyear-koneeseen, joka kiinnittää ulkopohjan reunokseen. Koron kohokkeet ja varsinainen korko liimataan yhteen, kiinnitetään pohjaan ja puristetaan vielä koneellisesti yhteen. Koron vahvin kiinnitys tapahtuu ruuveilla, jotka jäävät piiloon kantalapun alle. Lopuksi reunokset hiotaan tarkemmin ja ne värjätään jalkineiden nahkaan sopivalla reunosvärillä.
Jalkineiden cordovan-nahka oli kosteuden vuoksi kehittänyt rumia, karheita laikkuja, joihin pyysin Shoe Healerilta apua. Suutari kiillotti ja huolsi parin käsin, jota palvelua ei tarjota ellei asiakas niin pyydä. Koneellinen kiillotus toki sisältyy pohjien vaihtoon. Työn jälki oli erinomaista, asiakaspalvelu pelasi mallikkaasti ja parin sai kotiovelle DHL:n kuljettamana. Pohjien vaihto Shoe Healerilla kustantaa 35-40 puntaa, johon päälle tulee postitus Englantiin ja sieltä takaisin Suomeen. Kokonaisuus kustansi noin 100 euroa, ja oletan jykevien Victory-pohjien palvelevan moitteettomasti useita vuosia. Kokemus oli erinomainen, varsinkin kun saadut kuvat valottavat käsintehtyjen englantilaispopojen mutkikasta rakennetta. SH:n kolme liikettä huolehtivat vuosittain noin 1500 pohjien vaihdosta, ja prosessi vie aikaa jonkin verran yli tunnin.
Vetoomus suomalaisille suutareille: olisi jo aika saada edes yksi Goodyear-kone Suomeen, jotta lentopostittelulta pohjien vaihdon vuoksi vältyttäisiin. Reunosjalkineita löytyy jo melkoisen monelta Keikarin lukijalta ja tällä hetkellä raha virtaa Englantiin.
Category Jalkineet, Laatusuutarit, Vaatteiden hoito | Tags:
Hyvää päivää!
Ongelmana on aina täällä Suomessa ollut se, kun niin harva suutari omistaa sopivaa konetta. Vielä harvempi heistä mainostaa GW-pohjanvaihtoa, koska niin harvalla suomalaisella on käytössä GW-jalkineita. Kun ei ole kysyntää, ei ole tarjontaa. Kun viimeksi pohjia vaihdatin, tamperelainen suutari ompeli ne kiinni käsityönä.
Eikös asia mene niin, että Goodyear Welt -koneella ommellaan reunos kiinni kenkään, mutta pohja taas ommellaan kiinni reunokseen aivan tavallisella läpiompelukoneella joita Suomesta löytyy usealtakin asiansa osaavalta suutarilta? Näin ollen pohjan vaihto Goodyear Welt – tai pohjan vaihdon kannalta vastaavaan Rapid Blake -reunoskenkään hoituu kyllä Suomessakin.
Tervehdys.
VMP, läpineulomakone ja goodyearwelt kone eli randinompelukone eivät ole sama asia. tampereelta ainakin kahdesta suutarista löytyy koneistus tehdä vastaava työ, kustannus tosin varmasti lähellä tuota sataa euroa tuollaisesta työstä.
Iltaa, VMP.
Tästä kannattaa mainita myös foorumin puolella.
Läpineulomakone löytyi Oulun keskustassa kahdesta liikkeestä, Jalkinekorjaamolta Uusikadulta ja Suutari ja Avainpalvelusta Isokadulta. Tämä siis tiedoksi, mikäli oululaisia lukijoita asia kiinnostaa! 50-60 euroa kustantaa.
Nahkapohjan vaihto ompelemalla siis onnistunee muuallakin pk-seudun ulkopuolella. Oululaisten työn jäljestä vrt. Shoe Healer on paha mennä mitään sanomaan; Olen vaihdattanut vasta kantalappuja. Kehuja on kyllä welt-kengistä suutareilta tullut ja päälle voivottelua Suomen nykytilasta kenkien suhteen.
Iltaa, QK.
Toki käytän, mutta todennäköisesti tulen vaihdattamaan dainitet liki kaikkii popoihin sitten kun vaihdon aika koittaa. Säästän nahkapohjat hienoimpiin malleihin, kuten Gaziano&Girlingeihin, Lobbeihin, bespoke-popoihin ja näin edelleen.
Onhan pohjien vaihto paljon halvempaa kuin uusien kenkien osto, näin ainakin vähänkään arvokkaammilla kengillä. Kyllä se myös taloudellisesti lienee siis varsin kannattavaa.
Aleksin pankkiiri. En tiedä mihin viittasin tällä “puoskarilla”, mutta Shoehealer on asiansa osaava liike. Heillä on myös monien laadukkaiden Englantilaisten kenkien edustus myynnissä ja tosiaan korjaavat vaikka mitä kenkiä ammattitaidolla.
Käytätkö nahkapohjia enää ollenkaan?
Jos ja kun on löytänyt itseään miellyttävän kenkäparin, varsinkin jos kyseessä on arvokkampi pari, sellaisen jossa on kaunis ajan tuoma patina, kengällä on historiansa, en yhtään miettisi pohjien vaihtoa uusien vastaavien sijaan. Jos kengässä ei ole muuta vikaa, niin lisää virkavuosia ja uudet pohjat ja muu tarvittava puunaus.
Tosi herrasmiehenä lähetin hiljattain kenkäni Aldenille Jenkkilään refurbishmenttiä varten. Hinnaksi arvioin postikuluineen 200 euroa edellyttäen, etten joudu maksamaan tullia ja Suomen alvia.
En kyllä hennoisi antaa Aldeneitani jonkin paikallisen puoskarin raiskattavaksi. Trickersit, Loaket ja Left-footit sitten asia erikseen.
Iltaa, Flanööri.
Goodyear-kone saattaa löytyä Helsingin Boot Factorystä, en ole aivan varma asiasta. Hinta ei ole suuri, jos asiaa miettii PPU- (price per usage) näkökulmasta, mutta sata euroa on aina sata euroa. En osaa arvioida mille tasolle pohjaus asettuisi, jos sen saisi teetettyä Suomessa. Suutariliitto voisi asiaa jotenkin kommentoida.
Monofix Arabian kauppakeskuksessa on vaihtanut ainakin omiin GW-jalkineisiini pohjat, joten kyllä Suomessa ainakin yksi welt-kone löytyy.
Työnjälki on kyllä upeaa. Harmi, että loppujen lopuksi hinta on aika suuri. Toisaalta taas pieni, jos ajattelee että kengillä kävelee taas pitkän aikaa ennen uutta vaihtoa.
Tässä tulee vaan kysyneeksi, eikö Suomessa ole edes vanhoja Goodyear-koneita? Onhan Suomessa moisella tekniikalla tehty kenkiä jo 20-luvulla.