Herrainpukimo: mittatilaustrenssi

0

May 13, 2022 by Ville Raivio

Usea yritys Suomessa tarjoaa mittavaatteita, joten mittapuvuista on tullut arkea ainakin tietyille toimistopuolen veikoille. Sen sijaan sadetakkeja omilla mitoilla saa harvemmalta, joten kiinnostuin Herrainpukimon tarjouksesta koeajaa uutuus valikoimassa. Kyseessä on vanha kunnon trenssi, joka on kulkenut pitkän taipaleen trenssisodasta ihan johtoryhmään asti. Mitä tämän HP:n mallin muotokieleen tulee, se muistuttaa hämmentävän paljon Hackettin nykyvalikoimassa olevaa trenssiä.

HP:n puolella asiakkaan strategiset mitat tallennetaan järjestelmään, jonka avulla päällystakin leikkaukseen lisätään ylimääräistä tilaa. Näin sen alle mahtuu puku. Sadetakin kohdalla kangasvalikoima on paljon rajatumpi kuin muissa vaatteissa, jotta asu myös kestää sateen. Käytännössä asiakas valitsee muutamasta väristä joko puuvillaisen, keinokuituisen tai villaisen takin. Kankaat ovat italialaisen Olmetexin valikoimasta lukuun ottamatta villakangasta, jonka kutoo Vitale Barberis Canonico. Myös Loro Pianan ulkokankaat ovat erikseen saatavilla. Sen jälkeen sisävuori ja napit ovat samaten rajatusti muokattavissa. Keikarissa on lukuisia juttuja Herrainpukimon mittavaatteista, joten lyhyestä virsi on kauniimpi tällä kerralla, ja siirryn lopputulokseen.

Trenssi valmistettiin aiemmin tallennetuilla ja hiotuilla mitoilla. Kangas on täyttä puuvillaa ja napit muovia, helma tavallista pidempi, jotta se myös suojaa housuja. Harteiden kohdalla valmis sadetakki istuu passelisti, mutta jostakin syystä kaulus hyppää usein irti niskasta, kuten ei soisi. Tämä on myös esimerkki puuvillan haasteista: sitä ei koskaan saa muokattua yhtä helposti kuin villaa, erityisesti kehon kaarteiden ympärille. Hihan pituus on mukava ja se peittää myös puvuntakin sateelta. Sen sijaan hiha onkin kapea, joten puvuntakin hiha ei mahdu alle tilavasti.

Mitta rinnan ympäri on sopiva, mutta vyötäröllä hyvin kapea, eikä takin ja housujen kanssa ole sopivan tilava. Kaulus on mukavan korkea ja ylös nostettuna suojaa erittäin hyvin. Kun lyhyet käänteet ovat alhaalla, ne eivät pysy rinnan yllä siististi vaan sojottavat ilmaan. Todennäköisesti käänteiden sisällä oleva liimatuenta on nykymallissa jäykkä. Nappien ompelu on kehnoa, sillä ne heiluvat villisti. Tästä huomiosta on jo lähtenyt nootteja tehtaalle. Lopulta päätin irrottaa kiinnitysnapit ja siirtää niitä 3 cm, jotta sain lisätilaa puvuntakille. Tämä auttoi mukavuuden suhteen erinomaisesti, mutta vyötärön kohdalla tekee yhä tiukkaa, kun alla on puku. Harvinaisesti takin vyön saa kiinnitettyä vyölenkkiin lätkällä, jolloin se ei heilu ympäriinsä.

Todennäköisesti takkitehdas ei muistanut lisätä pukuvaraa muistissa oleviin mittoihin, jolloin takki saapui turhan tyköistuvana. Neuleen kanssa takki on parhaimmillaan, koska sen mitoitus on tällöin mukava. Itse kangas ei ole niin pehmeää ja joustavaa kuin puuvilla yleensä, koska siinä on sateelta ja tuulelta suojaava käsittely. Turun yhden sadepäivän kokeilun perusteella kangas pitää kuivana erinomaisesti. Kokonaisuutena HP:n sadetakki vaatii vielä hiomista, jotta tilaajan mitoitus saadaan kuntoon, ja kauluksen sekä niskan sisärakenne paremmaksi. Nykyisellään hinta-laatusuhde on silti ylittämätön, sillä omilla mitoilla tehtyjä sadetakkeja eivät tietääkseni muut suomalaisfirmat tarjoa. Eipä moni ulkomainenkaan.


Kierrätysvaatteiden hautausmaa

1

May 11, 2022 by Ville Raivio

Viime vuoden puolella australialainen ABC raportoi Ghanasta. Siellä on yksi Afrikan kookkaimmista kierrätysvaatteiden pisteistä, jonne päätyy erityisen paljon hepeneitä Euroopasta. Erityisesti Accraan laivataan noin 15 miljoonaa kierrätysvaatetta joka viikko – ja näistä arviolta 40 % on niin kurjassa kunnossa, että ne päätyvät suoraan roskakoppaan. Todellisuudessa tekstiili hylätään rannoille, joutomaalle, mihin tahansa muualle kuin aitoon kierrätykseen, joka on UFF:n kaltaisten yritysten tavoite. Lopputuloksena Ghanassa on sotkua, jätettä ja länsimaiden vaatehimon turhuuksien rovio. Osan vaatteista voi kompostoida tai kierrättää raaka-aineeksi, mutta tämä ei onnistu sekoitekankaille. Valtaosassa naisten vaatteiden kankaista on mukana elastaania, jotta niistä saadaan tyköistuvan seksyjä. Toinen seuraus on Afrikan kurjuus: kun hupihalpaa vaatetta saapuu länsimaista, ei ole minkäänlaista kannustinta perustaa vaatetehtaita Ghanaan. Ongelmat toki koskevat myös kaikkia muita valtioita, joihin jätevaatteita rahdataan

Ainoa jonkinlainen ratkaisu on vähentää vaatteiden ostamista. Siis ei H&M:n kaltaiselle pikahepeneelle, joka hajoaa alle vuodessa, ja joka on halpana ostoksena helppo heittää menemään. Mitä arvokkaampi vaate, sitä todennäköisemmin se kestää käyttöä. Siitä myös pitää huolen, muokkaa, korjauttaa tai antaa tuttavalle. Mitä tahansa muuta kuin roskaa. Toki Keikarin vanhat lukijat jo tietävät tämän, mutta miten viesti kulkisi myös jokamiehelle?

https://www.abc.net.au/news/2021-08-12/fast-fashion-turning-parts-ghana-into-toxic-landfill/100358702

 


Tricker’s on avannut outlet-myymälän

0

April 13, 2022 by Ville Raivio

Tricker’s on ronskeimmasta päästä brittiläisiä kenkätehtaita. Muotokieli on siis kookas ja rakenne kestävä, mutta pareilla on tapana kestää käyttöä ja elämää paremmin kuin kevyillä italialaisilla. Tehtaanmyymälä palveli Northamptonissa maaliskuuhun 2020 saakka, mutta sitten saapui salamyhkäinen Korona ja pilasi arjen. Yritys siirsi ratkaisuna parinsa verkkokauppaan, josta ei ole turhan paljon melua pidetty. Vaan siellähän noita mallikappaleita sekä muita satunnaispareja on satamäärin, ja hinnat kivijalkapuoteja halvemmat.

https://www.trickersoutlet.com/outlet/mens


Puku on poistunut inflaation mittareista

0

March 16, 2022 by Ville Raivio

Iso-Britannian tilastokeskus ylläpitää rekisteriä yleisistä arjen tavaroista, joiden hinnanmuutoksien perusteella mitataan inflaation vaikutuksia. Puku on ollut osa noin 700 tykötarpeen mittaristoa vuodesta 1947 alkaen, vaan nyt se on haudattu. Asiasta raportoiva Bloomberg aprikoi poiston johtuvan Koronan pakottamasta etätyön aikakaudesta, mutta pukujen myynti Brittien puolella on laskenut jo ennen virusta. Paikallinen tilastokeskus on siis korvannut puvun irtotakilla tilastoissaan.

Puvun poistaminen on osa ikävän vääjäämätöntä muutosta, jossa arki arkipäiväistyy, rentous kohotetaan pyhäksi lehmäksi, ja yhtään lisävaivaa tuovat asut koetaan vanhojen pappojen heiniksi. Seurauksena saamme häitä, joihin saavutaan farkuissa, 30-vuotiaita isiä, jotka pukeutuvat kuin teini-ikäiset, sekä kaikenikäisiä aikuisia tarralenkkareissa. Jää lukijan esteettisen aistin varaan, ovatko tällaiset ilmiöt ihastuttavia.

Vaan vaivaan on olemassa myös lääke. Jotta puku selviäisi, se voidaan valmistaa aikaan passaavaksi. Asun ei tarvitse olla aina tumma, kuvioton ja muodollinen. Esimerkkeinä vähemmän jäykistä puvuista mainitsen vakosamettipuvun, tweed-puvun sekä vihreän puvun. Tällaiset mallit, joista käytettiin aikoinaan nimitystä arki- tai kävelypuku, soveltuvat 2020-luvun löysempään tyyli-ilmastoon joustavammin kuin musta hautajaisasu. Vaihtoehtoja löytyy aina.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-03-14/men-s-suits-are-no-longer-suitable-for-measuring-u-k-inflation


Laadukkaat naisten reunoskengät

0

February 23, 2022 by Ville Raivio

Shoegazing, joka sattuu olemaan lempisivustoni jalkineiden saralla, on tehnyt hyödyllisen uroteon. Uuteen juttuun on koottu sopivan kattava lista enemmän tai vähemmän laadukkaista valmistajista, joilla on reunoskenkiä myös naisille. Poposia on tunnetusti kaupat täynnä, mutta kelpo nahkoja niissä käytetään harvoin. Yhä harvinaisemmiksi ovat käyneet sellaiset naisten mallit, joissa on myös Goodyear welt -rakenne. Nämä parit kestävät käytössä todennäköisesti kauemmin kuin muut, joten sivuston opas on erittäin hyvä lisä klassisen tyylin daameille.

https://shoegazing.com/2022/02/21/guide-welted-womens-shoes/
Copyright © 2013 Ville Raivio

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari