Tumma puku

29

December 21, 2014 by Ville Raivio

Kutsussa tumma puku (engl. lounge suit) tarkoittaa äärimmilleen pelkistettyä kokonaisuutta, joka eroaa bisnespuvusta. Toimistossa asu on useimmiten vapaa, kunhan yllä on puku, mutta tumma puku on etikettimerkintä, jolla juhlatilanne erotetaan arjesta. Tumma puku syntyi hiljalleen, kun sakettia lyhennettiin ja muokattiin lyhyiden maaseutuasujen esimerkillä. Brittimies kyllästyi isän ja isoisänsä tunkkaiseen maailmankuvaan ja ensimmäisen suuren sodan seurauksena säätyläisyhteiskunta mureni, keskiluokka nousi ja hienostosukujen valta katosi demokratian sekä menetettyjen maa-alueiden mukana. Kun aatelin mailla asunut ja vastineeksi herrasväen maata työstänyt väki siirtyi viljelemään omaa maata, omistava luokka menetti tulonsa. Huomattavia rakennuksia ja palvelusväkeä ei enää ollut varaa ylläpitää, joten mennyt maailma murtui. Sen myötä viralliset ja eriarvoisuudesta kielivät asut haluttiin vaihtaa, ja sakettien sekä lounaspukujen tilalle päiväkäyttöön ilmestyi tumma puku. Nimensä se on saanut alun perin oleskeluun (lounging), ei juhlaan sopivasta käytöstä.

Pukimo Raivion tuotteita

Herrainpukimon tumma puku, koko 50
Aldenin reunoskengät, koko 41

Tumma_puku_Keikarissa

Tummanharmaa flanellipuku kermanvärisen kauluspaidan, kirkkaansinisen kudotun pallosolmion ja kermanvärisen silkkiliinan kera.

Tumma puku on kaksi- tai kolmiosainen asu, joka valmistetaan samasta kankaasta yhdessä kannettavaksi. Se on virallisin miehen siisti päiväasu ja laajassa käytössä tänä päivänä. Erityiset juhla-asut, kuten lounaspuku, smokki, saketti ja frakki, on varattu juhlatilaisuuksiin, kun taas tumma puku toimii paremmin sellaisissa hienoissa tapahtumissa, jotka eivät vaadi suurta vaivaa, seremoniaa, etikettiä tai järjestelyä. Esimerkiksi Nobel-palkintogaala ja Linnan juhlat ovat sellaisia tapahtumia, joita järjestäjä haluaa juhla-asulla kunnioitettavan, kun taas bisneslounas, oopperan ensi-ilta ja häät ovat nykyisin vähemmän muodollisia tumman puvun tilaisuuksia. Toki kutsujen järjestäjä voi vapaasti toivoa myös juhla-asua tai jotakin hyvin epämuodollista, sillä kutsuja yleensä myös maksaa kestit.
Tumman puvun väri on musta, tummanharmaa tai hyvin tumma sininen, mutta musta on kovin vakava päiväkäyttöön ja sopii parhaiten hautajaisiin. Vaikka asu on tumma, sen kankaassa voi olla hienovarainen kuviointi. Suuret ruudukot tai erottuvat liituraidat ovat turhan näkyviä, niiden sijasta paremmin toimii erottuva kankaan kudos, kuten hopsack tai pienenpieni kalanruoto. Sileä kampalankavilla on edustavin kangas, mutta talvella myös flanellin kaltaiset pörröiset kankaat toimivat hyvin. Mitä tummempi värisävy, vähemmän koristeltu puku ja pelkistetympi kangas, sitä virallisempi tumma puku on. Jos on epävarma suuntaan tai toiseen, on turvallisempi valita hieman tylsä mutta turvallinen vaihtoehto.

Tumman puvun takki on joko yksi- tai kaksirivinen. Virallisin tumma puku muistuttaa smokkia eli siinä on pystykäänteet, yksi nappi ja kaksirivinen liivi. Tätä mallia näkee harvoin, joten se voi olla arjessa turhan erottuva lisä vaatekaappiin. Toiseksi virallisin on kaksinappinen, yksirivinen ja lovikäänteinen takki kaksirivisen liivin kera. Tämä jo toimii paremmin myös toimistossa, vaikka kaksirivinen liivi on harvoin nähty lisä. Liivin voi toki jättää pois, jos se ei miellytä tai on hiostava. Liivittömät puvut ovat vähemmän muodollisia. Takin ja puvun kangas on koristelematon ja hillitysti kudottu. Jos muilla osallistujilla ei ole kukkaa takin käänteessään, on se parempi jättää pois omasta. Pelkistetyimmän puvun taskuissa ei ole läppiä eikä selässä halkiota. Käänteiden muoto on puvun tärkein ja näkyvin yksityiskohta. Kaksi- ja kolmenappisissa puvuissa takin alin nappi jätetään perinteen mukaisesti sulkematta.

Tumman puvun housut ovat samaa kangasta kuin takki, ja niissä on mieluiten korkea vyötärö, joka estää pussittavaa paitaa näkymästä napitetun takin alta. Jos haluaa hienomman ilmeen, upslaakit on hyvä jättää pois niin kuin juhla-asujen lahkeissa tehdään.
Tumman puvun liivi on yksi- tai kaksirivinen ja samaa kangasta kuin muu puku. Hienommissa liiveissä on käänteet, mutta arjessa ne voivat olla turhan muodollinen lisä. Samoin kaksirivinen liivi on juhlallisempi ja sopii paremmin hienoihin tumman puvun tilaisuuksiin. Vuoriselkämys tekee liivistä viileämmän. Alinta nappia ei perinteisesti kiinnitetä, sillä näin liivi on mukavampi istuessa. Tapa sai anekdootin mukaan alkunsa ikipullean Edvard VII:n esimerkistä.

Tumman puvun kauluspaita on virallisimmissa tilaisuuksissa valkoinen, mahdollisimman hillitysti kudottu, ja siinä on ranskalaiset kalvosimet, jotka kiinnitetään kalvosinnapeilla. Mitä jäykempi kaulus, sitä paremmin se säilyy tanassa ja edustavana. Tilaisuudesta riippuen myös kermanvärinen tai hienovaraisesti kuvioitu paita ovat vaihtoehtoja. Pienet kuviot, jotka eivät erotu kaukaa, ovat kiinnostavia silmille. Esimerkiksi valkoinen raita valkoisella kankaalla on tällainen hienovarainen lisä.

Tumman puvun solmio on hienoimmillaan joko harmaa tai hopeinen. Nämä värit ovat peräisin saketista, joka on muodollisin miehen päiväjuhla-asu. Hyvin pieni kuvio solmiossa on yksi tapa elävöittää asuaan. Vähemmän muodollisissa tumman puvun tilaisuuksissa solmion väri on tumma ja kuvio erottuvampi. Esimerkiksi tummansininen solmio valkoisin palloin on passeli miltei kaikkialla. Musta solmio kuuluu hautajaisiin. Kaulasta unohtunut solmio tumman puvun juhlissa on hutilointia, sillä se kuuluu kokonaisuuteen.

Tumman puvun taskuliina on juhlatilaisuuksissa yleensä valkoinen ja hillitysti taiteltu. Hienovarainen kuviointi virkistää. Materiaaleista pellava on hienoin, silkki ja puuvilla toimivat myös. Värillinen, mutta pelkistetty liina on harvoja mahdollisuuksia tumman puvun piristämiseen. Arkisemmissa tumman puvun tilaisuuksissa väri- ja kuvioskaala on laaja, toki hillityn rajoissa.

Olkaimet ovat varmempi tapa pitää housunsa yllä, eikä niissä ole vyön lailla räikeää solkea, joka voisi kiillellä toisten silmiin. Jos silti valitsee vyön, se on jalkineiden lailla musta ja mahdollisimman pelkistetty.

Tumman puvun sukat ovat mieluusti samaa väriä kuin housut tai jalkineet. Näin muodostuu yhtenäinen jatkumo pukukengistä nilkkaan tai nilkasta lahkeeseen. Sukissa voi olla pieni kuviointi. Sääripituus on varmin valinta, jotta iho ei vilku missään asennossa. Silkkisukka ei kuulu päiväasuun, joten puuvilla tai hieno villa palvelevat hyvin. Värillinen sukka erittäin tummassa, miltei mustassa sävyssä on mukava keino asun yksilöllistämiseen.

Kalvosinnapit ovat hillityt, mutta juhla-asuista poiketen niiden koristekuvio tai -kivi on vapaammin valittavissa. Hopea ja kulta ovat yleisimmät jalot metallit. Asusteiden metallin väri on hyvä sovittaa yhteen harmonisen ilmeen vuoksi – siis kultakellon kanssa kultaiset napit ja sama toisin päin.

Jalkineet ovat tumman puvun tilaisuuksissa mustat ja mahdollisimman pelkistettyä mallia. Oxford on näistä juhlavin ja sopivin. Ennen juhliin lähtöä on hyvä kiillottaa poponsa suurella antaumuksella. Kiiltonahkakengät eivät kuulu päiväasuihin. Syksyllä ja talvella musta Balmoral-varrekas on mahdollinen.

Päällystakki on polvipituinen ja väriltään tummansininen, -harmaa tai musta. Hillitty kuviointi sopii, kunhan päällystakki on malliltaan virallinen. Tumman puvun päähineeksi musta, harmaa tai tummansininen lierihattu on hyvä. Myös paljas pää palvelee passelisti, mutta pipo ja lätsä on hyvä jättää kotiin. Kaulaliina on tummaa väriä ja hillitty, materiaali on vapaa. Hautajaisissa asuste on yleensä valkoinen. Käsineet ovat mieluiten harmaat tai mustat, sillä nämä värit käyvät parhaiten yhteen mustien jalkineiden kanssa. Nahkapukineet, kuten jalkineet, käsineet ja salkku, ovat yleensä samaa väriä yhtäläisen ilmeen vuoksi. Kunniamerkkejä käytetään vain, jos tilaisuuden kutsu niin pyytää, ja niiden kanssa taskuliina yleensä jää pois.


29 comments »

 1. Willy says:

  Mun mielestä olisi hyvä kirjoittaa artikkeli pyhäpuvusta tähän blogiin ja/tai Klassikon mahdolliseen kakkoseditioon. Artikkelia voisi laajentaa pyhävaatteisiinkin. Pyhäpuvusta voisi olla selostusta ja kuvia mitä kaikkea se voi olla. Pyhäpuku on tuttu käsite ihmisille, mutta tietoa siitä mitä se on, ei tunnu mistään löytyvän.

  Mitä kaikkia värejä pyhäpuvussa voi olla tummanharmaan ja tummansinisen lisäksi? Itsellä on oliivinvihreä puku, jota olen säästänyt arkiseen käyttöön, vaikka melko formaalilta se näyttääkin.

 2. Ville Raivio says:

  Terve!

  Tuo asukoodi on niin harvoin käytössä kutsuissa, ettei se ole tullut aiheeksi blogissa. Jos tilaisuudessa on tosiaan toivottu cocktail-asua, silloin tumma puku on turhan muodollinen, kun muut ovat samettitakeissa tai irtotakeissa tai vastaavissa.

 3. Willy says:

  Cockatilasu (esim. kuten sen esittelee Tyyliniekka: -[tyyliniekka.fi/cocktailasu]), niin onko se klassista miesten muotia ja mikä sen suhde on pukukoodiin tumma puku? Keikari.comista en löydä tietoa cocktailasusta.

 4. Ville Raivio says:

  Hei!

  Yleensä se on silkkiä, sillä silkin hohto luo komian kontrastin puvun yleensä mattapintaiselle kankaalle. Puuvillainen solmio rypistyy ja villasolmio taas on vapaa-ajan malli.

 5. Willy says:

  Mitä materiaalia pukukoodin tumma puku solmion pitäisi olla?

 6. LJ Salo says:

  Tumma puku & kunniammerkit on liittokokousillallisen koodi. Meillä ei juuri ole aselaji- & rykmenttisolmioita, mutta olisi sellainen positiivinen ID Kameradaschaftabend’issa. Eikö ? LJS

 7. Ville Raivio says:

  Hei,

  oikein muodollisissa tilaisuuksissa harmaa ja hopea ovat passelit. Muulloin mahdollisimman tummat värisävyt sekä hillityt kuviot ovat otollisia. Mitä suurempi kuvio tai erottuvampi väri, sitä varmemmin solmio ei ole omiaan tumman puvun pariksi.

 8. Willy says:

  Mitkä kaikki värit käyvät pukukoodin tumma puku solmioihin?

 9. Ville Raivio says:

  Päiviä!

  Kukan varsi pujotetaan takin käänteiden napinlävestä, joten kukan olisi paras olla pieni. Näin se mahtuu napinlävestä helpoiten. Suosituimmat kukat ovat myös sellaisia, joista ei varise sotkevaa pölyä kankaalle. Häissä perinteisen suosittu on ollut neilikka.

 10. Willy says:

  Mikä on oikea tapa pitää kukkaa, jos haluaa pitää sekä taskuliinaa että kukkaa? Kukalla tarkoitan oikeaa kukkaa, ei tekokukkaa. Lähinnä mielessä on kukka, joka on häissä osa sulhasen pukua.

 11. Ville Raivio says:

  Heipä vain,

  valkopalloinen musta solmio on silti enimmäkseen mustan värinen eli laskisin sen kovin synkäksi malliksi. Paremmin paikallaan hautajaisissa kuin arjessa.

 12. Willy says:

  Onko mustasolmio valkoisin palloin yhtä monikäyttöinen kuin tummansininen solmio palloin? Vai onko musta solmio valkoisin palloin vain hautajaisiin?

 13. Ville Raivio says:

  Hei vain, samalla logiikalla kuin muiden vaatteiden kanssa: mitä erottuvampi jokin vaate on, sitä vähemmän hillitty se on. Pieni, suora taitos on siis hillityin ja paksu, pullottava vähiten hillitty.

 14. Willy says:

  Mistä tietää että mikä taskuliinan taittelu on hillitty ja mikä ei ole?

 15. Ville Raivio says:

  Hei, kaikki ovat sopivia, ei siitä liinasta paljoa näkyviin jää. Ei huolta.

 16. Willy says:

  Mitkä kaikki hillityt taskuliinan taittelut ovat tumma pukukoodiin sopivia?

 17. Ville Raivio says:

  Heipä hei, poliitikon asu riippuu tilaisuudesta. Valokuvien perusteella bisnespuku ja irtoasut ovat yleisiä Arkadianmäellä.

 18. Ville Raivio says:

  Hei, sanoisin pyhäpuvun olevan tumma ja hillitty, ei välttämättä tuon tumman puvun etiketin mukainen, sillä se on rajatuin.

 19. Ville Raivio says:

  Hei, tämä riippuu täysin tilaisuudesta ja muusta seurasta. Jos olet ainoa jamppa puvussa vaikkapa puistokaljalla, todennäköisesti rennompikin asu riittäisi.

 20. Willy says:

  Pitäisikö poliitikon pukeutua bisnespukuun vai tummaan pukuun?

 21. Willy says:

  Käytetäänkö pyhäpukuna tummaa pukua? Internetistä ei oikein löydy tietoa että millainen on pyhäpuku. Perinne on aikalailla jäänyt pois luterilaisessa kirkossa. Kuulemma katolisessa kirkossa messussa pidetään edelleen pukua.

 22. Willy says:

  Voiko tummaa pukua pitää arkena ilman mitään syytä? Vai onko se ylipukeutumista.

 23. Ville Raivio says:

  Hei,

  sitten tuo asu lankeaa niin sanotun bisnespukeutumisen pariin. Bisnesmaailmassa tumma puku ja vaalea kauluspaita ovat yleinen yhdistelmä, mutta harvemmin valokuvissa näkee hopeanharmaata solmiota ja valkoista taskuliinaa.

 24. Willy says:

  Jos tummassa puvussa on kravatit, jotka eivät täytä pukukoodin tumma puku kriteerejä, niin mikä tämä asukokonaisuus on? Tuleeko siitä silloin vapaa-ajan puku?

 25. Ville Raivio says:

  Päiviä, Will P.

  Kyllähän napit saavat olla puvun kankaasta poikkeavat, mieluiten silti tummaa sävyä.

 26. Will P. says:

  Onko tumman puvun takissa millaiset rajoitukset napeille? Klubitakin omaiset metallinapit varmaankin poissuljettu, mutta täytyykö nappien olla saman väriset, mitä muu puku?

 27. Teevati says:

  Vähän myöhään olen liikkeellä, mutta kiitos vastauksesta kumminkin. Yli kahta senttiä en pitäisi suotavana minäkään, mutta “täsmälleen sentti” ei vain kuulostanut kohtuulliselta.

 28. Ville says:

  Yli kahden sentin näkyvä paidanhiha on jo ehdottomasti liikaa.

  Oma lisäykseni perustuu suomalaisilta räätäleiltä saamaani infoon. He jos ketkä tietävät, mikä on pukumiehelle oikein.

  Vilaise toki http://www.vaatturiliitto.fi ja soita parille osaavalle mestarille, jos asia askarruttaa.

 29. Teevati says:

  Sikäli kun ole antanut itseni ymmärtää, kalvosimen näkymisestä takin hihan alta ei tarvitse ihan noin tarkka olla. Sentti kyllä, mutta runsaskaan ei haittaa, on linja, jota olen pyrkinyt noudattamaan. Täsmällinen määrä on sitten makuasia. Useammastakin lähteestä olen tähän päätynyt.

  Toisin sanoen, minua kiinnostaa, oliko kyseessä joihinkin lähteisiin perustuva täsmällinen linjaus, vai oma täsmällisyyttä korostava näkemyksesi/tulkintasi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.