Cordings-housujen anatomia

2

February 15, 2022 by Ville Raivio

Cordings on vuonna 1839 perustettu hyvin englantilainen miesten pukija. Yhtiö on erikoistunut brittiläisiin maaseutuvaatteisiin, kuten kaikkeen tweediseen, vakosamettiin, molskiin, ja Tattersall-paitoihin, mutta näiden lisäksi heillä on myös edustavien asujen valikoima. Maine on kuitenkin rakennettu sellaisten pukineiden harteille, joissa on vahva kangas ja maan värit.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Zegna, tumma puku, koko 50

Cordingsilla on vain yksi oma myymälä, joka löytyy Lontoon Piccadillystä, ja sen koristeellinen arkkitehtuuri hakee vertaista enemmän Ranskasta kuin Englannista. Yrityksen valmistus tapahtuu osin Iso-Britanniassa ja osin EU:n alueella, mutta valtaosa kankaista kudotaan Brittilässä. Solmioiden kuviot keskittyvät metsästyksen kuvastoon, housujen värivalikoima on laaja, ja onpa Cordings myös erikoistunut covert coat -takkimalliin. Se kun on kovin brittiläinen malli.

Cordings lähetti sivuston tarkasteluun muutamat suorat housut, joista yrityksen omintakeinen tyyli erottuu hyvin. Tweed-housuissa materiaalin paino on kuin onkin lähes 600-grammaa – neliömetri siis painaa saman verran kuin kolme metriä keskivertoa pukukangasta. Tämä takaa suoran laskeutumisen, lämpimyyden sekä vahvan kestävyyden. Viher-ruskeissa housuissa kangas on 430-grammaista. Se on tavanomainen talvikankaiden paino kutomoiden parissa.

Firma erottuu kilpailijoistaan erityisesti housuissa, sillä niissä on sellaisten ominaisuuksien yhdistelmä, joka on 2000-luvulla harvinainen. Cordingsin malleissa on korkeampi vyötärö, vahva kangas, useimmiten napit sepaluksessa, yleensä vyötäröllä sivukiristimet, vahvat taskupussit, napit olkaimille sekä tyköistuva leikkaus. Esimerkiksi lahkeensuun ympärys on vain noin 43-senttiä. Harva firma pystyy tarjoamaan saman paketin valmiina. Brittityylistä poiketen housuissa ei ole kaksi laskosta vaan yksi, useissa malleissa pelkkä flat front eli prässi on silitetty taittamattomalle kankaalle.

Housujen nappimateriaali on ureaa tai naudansarvea, ja vyötärönauha on tavallista pidempi. Tweedisissä housuissa kangas on niin tuhtia kuin odottaa sopi, mutta pinta ei tunnu niin karhealta kuin näyttää. Ihon suojana on vahva vuorikangas, joka estää samalla hankausta. Vyötärön sisäpuolella vuori on puuvillaa ja kankaan kuviot on kohdistettu huolella. Firman logossa polleana astelee metsästäjä kahden luottokoiran seurassa.

Vihreänruskeissa housuissa kangas on hitusen kiiltelevä, sillä malli on suunniteltu edustavampaan menoon kuin tweed. Tarkkaa sävyä on haastava tallentaa kameralle, sillä väri näyttää elävän omaa elämää valon määrän sekä lähteen mukaan. Kellertävä sisävalo on eri kastia kuin kirkas ulkovalo. Sepaluksen napit ovat hitaammat kuin vetoketju, eikä tämä kaikkia miellytä. Toki mukavana puolena on turvallisuuden tunne. Nappien väliin ei voi kivuliaasti jäädä mitään kallisarvoista anatomian osaa. Yhtiö tarjoaa noin 20 punnalla vaihtopalvelun, jossa nappien tilalle saa vetoketjun.

Cordings valmistaa housunsa lyhentämättömillä lahkeilla. Näin asiakas saa tismalleen haluamansa pituuden, myös ne harvat kaksimetriset, mutta samalla ylimääräisen vaivan viimeistelyn teettämisessä. Sivukiristimet ovat metallia ja nähtäväksi jää, pureeko metalli kankaan ruvelle vuosien kuluessa. Metalli on kuitenkin yleisin materiaali tällä saralla. Useissa firman malleissa ei ole vyötäröllä lenkkejä, joten vyön käyttäjä ei saa niistä iloaan irti. Housujen viimeistely on huolellista: irtolankoja tai vinoja saumoja en löydä, leikkaus on näissä housuissa samassa koossa vakio.

Loppujen lopuksi Cordingsin housuissa on omintakeinen tyyli, jossa kohdin vanha termi house style on hyvin kuvaava. Kokonaisuus on huolella suunniteltu tietynlaista käyttöä varten, eikä se kaikkia miellytä. Näin on hyvä. Liian moni vaatevalmistaja yrittää tarjota jokaiselle jotakin, jolloin kokonaisuus on vetistä puuroa, joka ei täytä. Minä kun satun pitämään ennen kaikkea korkeasta vyötäröstä ja tuhdista kankaasta, jaan kehuja suunnittelijan näkemykselle. Leikkaus on tyköistuva, mutta ei liikaa. Pääharmi valmistajan kanssa on myymälöiden sekä jälleenmyyjien puute, jolloin asuja ei pääse sovittamaan juuri missään. Verkkokaupassa yhtiö hoitaa kuitenkin lisämaksut tilaajan puolesta, joten yllätyksiä ei ilmene. Lisäksi brittien ero Euroopan unionista on nostanut hintoja entisestään, eikä suuria alennusmyyntejä ole. Laadussa kuitenkin löytyy.

www.cordings.co.uk


2 comments »

  1. Timo Pitkänen says:

    Vuosia näitä housuja käyttäneenä, voin suositella. 2 kertaa vuodessa on housupromoviikot, jolloin saa housuja hyvinkin edullisesti. Paksut tweedit syksyyn / talveen ovat ihan ehdottomat.

  2. Paul Nyström says:

    Siistejä, hyvin tehtyjä housuja. Jään kuitenkin kaipaamaan toista takataskua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.