Puuvillan laadusta

0

September 21, 2020 by Ville Raivio

Puuvilla on maailman suosituin vaatemateriaali. Luotettavien FAO:n tilastojen mukaan sitä kasvatetaan vuosittain ainakin 23 miljoonaa tonnia ja tästä kasasta ylivoimaisesti suurin määrä kasvaa Kiinassa. Toisena kilpailee Yhdysvallat, jota seuraa Intia. Nämä valtiot ovat suuria ja niiden puuvilla menee eninnä paikallisen vaateteollisuuden käyttöön. Suurien puuvillamaiden kansalaiset ovat verraten köyhiä, joten heillä ei ole kiinnostusta tai kykyä maksaa raaka-aineesta kummoisia. Siispä valtaosa maailman puuvillatuotannosta on niin sanottua bulkkitavaraa, joka tarjoaa riittävän mukavuuden ja riittävän laadun arkeen. Joukon poikkeus on USA, jossa on vaativia kuluttajia, ja joka vie maasta myös korkealaatuista puuvillaa Supima-nimikkeellä. Jonkinlaiseksi maailmankansalaisen univormuksi on 1900-luvulla muodostunut farkut ja T-paita, joiden materiaali lisää puuvillan kysyntää entisestään.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Zegna, tumma puku, koko 50

Puuvillan laadussa kuidun pituus on olennaista. Mitä pidempi yksittäinen säie on, sitä pehmeämmältä kangas tuntuu, sitä eläväisemmin se reagoi valoon, ja sitä kestävämpi vaate on. Laadukas puuvilla on siis pitkää tavaraa, ainakin 26-millimetristä per säie, joka tunnetaan nimikkeellä long staple cotton (LS). Sitä parempaa on pidempi kuitu, vähintään 34-millinen, joka kulkee nimellä extra long staple cotton (ELS). Puuvilla on vaativa kasvi, joka ei tuota suuria määriä, jos viljelijä päättää tavoitella laatua. Hinta siis nousee ja ainoastaan 10 % maailman tuotannosta on erityisen pitkää ja laadukasta. Pitkäkuituista puuvillaa on jalostettu useiksi muunnoksiksi, joilla on omia nimikkeitä, kuten mako, Giza 86, pima, maho, kuma, näin edelleen. Supima on amerikkalainen nimike, joka tarkoittaa ainoastaan USA:ssa kasvatettua pima-puuvillaa. Egyptissä on erinomainen ilmasto puuvillakasville ja siellä kasvatettu materiaali kulkee usein nimellä Egyptian cotton. Maailman laadukkain lajike on suojeltu sertifikaatilla ja nimeltään Sea Island Cotton.

Puuvilla poimitaan käsin tai mekaanisesti. Kone on nopeampi, mutta ei sovellu hyvin arvokkaan puuvillan poimimiseen, sillä se ahmii sisäänsä surutta kaiken tiellään. Roskien nyppimiseen ja raakapuuvillan puhdistamiseen menee aikaa, jonka kone säästää. Luonnostaan puuvilla on harmaata, kermanväristä tai vaaleaa. Puhtaanvalkoista se ei ole, mutta valkaisemalla tämäkin temppu luonnistuu. Risteyttämällä eri muunnoksia saadaan myös puuvillaa, joka on ruskeaa, punaista, beigeä, jopa vihreää. Usein raaka-aine käsitellään merseroinnilla, jolloin puuvillasta tulee hohtavampaa ja vahvempaa. Materiaalina puuvilla on suurenmoinen: se on keskimäärin huokeaa, kestävää, imukykyistä, helppohoitoista, kosteana vahvempaa kuin kuivana, sietää keittämistä, iholle ystävällistä, tuntuu viileältä myös kuumassa, ei kutistu helposti ja se kestää myös silitystä korkeissakin lämmöissä. Heikkoina puolina puuvilla vaatii tavattomasti vettä, haalistuu pesussa ja auringonvalossa, se myös nukkaantuu erityisesti hankauksesta, tuhoutuu homeesta ja kestää väkevää hikeä heikosti.

Uusimpia ilmiöitä puuvillan kasvatuksessa on luomuviljely. Se ei tee autuaaksi tai takaa laadukkaampaa raaka-ainetta, mutta petrokemiallisten lannoitteiden välttäminen tekee hyvää viljelijöiden terveydelle sekä maaperälle ja vesistöille. Myös reilun kaupan puuvillaa löytyy, se takaa korkeamman palkan eli paremman elintason viljelijöille. Myös geneettisesti muokattuja muunnoksia löytyy. Pelkkä merkintä hienosta raaka-aineesta ei silti kesää tee. Vaatevalmistajat usein käyttävät tunnettua puuvillamuunnosta, kuten pimaa, mutta ostavat halvimpia mahdollisia kankaita. Näin firmat voivat lisätä vaatteeseen lätkän, jossa kehuvat vaatteen materiaalia, vaikka olisivat säästäneet materiaalissa. Kuitenkin kehno preemiopuuvilla on yleensä kestävämpää ja mukavampaa kuin kurja puuvilla. Siispä Keikarin lukijan on varmempaa suosia vaatteita, joiden lätkässä on merkintä Supima, pima, egyptiläinen puuvilla ja näin edelleen. Kokemuksen myötä oppii erottamaan laadukkaan materiaalin kaupassa, mutta vain käytön myötä selviää, miten vaate kestää. Kelpo puuvilla ainakin tuntuu hyvin sileältä sekä pehmeältä, se myös reagoi voimakkaasti valoon. Ekologista ja edullisempaa on aina valita laadukasta puuvillaa, koska se kestää kauemmin käytössä.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.