Go To Hell Pants

5

October 2, 2011 by Ville Raivio

Go to hell -housujen nimike on juuri sanonnan ytimessä: mikäli katsoja ei housuista välitä, hän voi painua mielipiteineen helvettiin. Housujen käyttäjiksi valikoitui USA:n itärannikon WASP-väestö, joka rahansa ja vaikutusvaltansa vuoksi oli vapaa asettamaan normeja. Hyvin taustoitetun GtH-housujen historiikin voi lukaista Ivy Stylen sivuilta, täällä Suomessa vaatekappale on niin juureton ettei tekstin suomentaminen maksaisi vaivaa. Jälleen kerran ilmiöiden nimeämisessä oli asialla Tom Wolfe, joka vuoden 1976 Esquiren numerossa kertoi asiasta otsikolla “Mauve Gloves & Madmen, Clutter & Vine”:

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Zegna, tumma puku, koko 50

“[Bostonians on Martha’s Vineyard] had on their own tribal colors. The jackets were mostly navy blazers, and the ties were mostly striped ties or ties with little jacquard emblems on them, but the pants had a go-to-hell air: checks and plaids of the loudest possible sort, madras plaids, yellow-on-orange windowpane checks, crazy-quilt plaids, giant houndstooth checks, or else they were a solid airmail red or taxi yellow or some other implausible go-to-hell color. They finished that off with loafers and white crew socks or no socks at all. The pants were their note of Haitian abandon… at the same time the jackets and ties showed they had not forgotten for a moment where the power came from.”

Alan Flusser näyttää välinpitämätöntä mallia:

Kuva: (C) Rose Callahan


5 comments »

 1. Willy says:

  Räikeä tummanpunainen tai räikeä pinkki varmaan Suomessa lähinnä tulkittaisiin niin, että niiden käyttäjä vain on niin mieltynyt näihin väreihin. Mulle varmaan sopisi GTH-housut, joissa hyvin levoton kuosi. En vielä ole sellaisia löytänyt sopivaan hintaan. Ehkä kirppareilla saattaisi olla.

 2. Ville Raivio says:

  Hei!

  Go-to-hell -housuissa kuvion sekä värin räikeys ratkaisevat. Niiden idea on ärsyttää hauskalla tavalla, mutta tämä tyylin idea ei ole osa suomalaista tyylikulttuuria. Meillä voi saada ennemmin ivaa itseensä.

 3. Willy says:

  Onko vaaleanpunaiset housut, jotka tosiaan hyvin vaaleat niin Go To Hell-housut? Vai pitääkö olla kirkuvan pinkki, että olisi aidot GTH-housut?

 4. Ville Raivio says:

  Alex: edelleen, jos räikeänhaastavat vaatteet eivät katsojaa miellytä, tämä voi aina painua juuri sinne mihin nimike viittaa. Silti: turhan räikeitä ja huomionhakuisia rättejä nämä ovat.

 5. A. Entwhistle says:

  Suomessa gth-housut saavat aivan uuden merkityksen go to hospital -housuina. Tuntuu vahvasti siltä että tavallisen suomalaisen pois tolaltaan saattamiseen riittää jo vaaleanvihreät housut ja seersucker-takki. Jos tähän vielä lisätään madras-kuvioitu solmuke alkaa gth-faktori olemaan jo melko korkea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.