Matti Klingen tyyli

0

April 3, 2023 by Ville Raivio

Armoitettu professori Matti Klinge (31. elokuuta 1936 – 5. maaliskuuta 2023) on siirtynyt historian parista historian lehdille. Kansallisbiografia sekä muut mainiot mediat ovat jo kertoneet hänen tarinansa monin viittauksin, joten Keikarin harteille jää jakaa sanoja hänen tyylistään. Alle olen koostanut kokoelman edustavia valokuvia, joita muualla on jaettu. Uskon hänen perhetaustansa sekä seuransa vaikuttaneen estetiikan tajuun. Aikakaudesta poiketen Klingen äiti oli korkeasti koulutettu farmaseutti, ja hänen isänsä nousi pankin johtokuntaan. Matti Klinge oli siis porvarillisen perheen vesa, joka kävi Helsingin normaalilyseon, ja sen jälkeen suuntasi yliopiston oppiin sekä palvelukseen. Kokonaisuutena Matti Klingen tyyli edusti parasta suomalaista miesten pukeutumista, josta inspiraatiota ammentaa. Hänen tyylinsä oli klassinen, perinteinen ja varma. Tilaisuudesta riippuen asut olivat pelkistettyjä, mutta värien ja kuvioiden yhdistelmä olivat myös voimakkaita – toki klassisen kehyksessä.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Zegna, tumma puku, koko 50

Klinge on siis kuollut ja suomalainen miesten tyyli on yhden hengen köyhempi. Toinen suuremman yleisön tuntema esimerkki on Björn Wahlroos, joka yhä vaikuttaa Ruotsista käsin – mutta keitä jää jäljelle, kun hänkin poistuu? Toivon lukijalta kommentteja aiheesta. Kuka suomalainen mies on esimerkillinen klassisen miesten tyylin, ja klassisen miesten kulttuurin lähettiläs? Jos koko kansa kulkee verkkareissa joka päivä joka tilaisuuteen, arjen kuvasta muodostuu löysä, tylsä ja esteettisesti ankea.

* * *

Viime vuosikymmenen valokuvia selatessa huomaan, että Tri Klinge oli kovin mieltynyt lätkäkaulukseen. Tuossa mallissa on pieni lätkä, joka pitää kaulukset jämptisti yhdessä, ja solmion solmun koholla. Se on vaikea löytää vaatekaupoista tänä päivänä, joten Klinge on todennäköisesti teettänyt omansa, tai hankkinut ne ulkomailta. Siistin ja näyttävän ilmeen vuoksi lätkä on myös oma suosikkini.

Klingen irtotakit ja puvut olivat kuvien perusteella pääosin pelkistettyjä. Se jätti tilaa voimakkaasti kuvioiduille paidoille ja solmioille, jotka olisivat muutoin olleet liikaa. Vaan eipä hän vierastanut myöskään väkeviä yhdistelmiä, sillä akatemian parissa siedetään enemmän kuin politiikan.

Ranskan valtio myönsi Klingelle Kunnialegioonan jäsenyyden vuonna 1996, upseerin tittelin vuonna 2005, ja tästä merkkinä hän sai kantaa pientä punaista nauhaa kauluskäänteessään. Siroa nauhaa eivät massat tunnista, mutta oppineen silmät näkevät enemmän, ja onhan hillitty koriste paremmin arkeen sopiva kuin valtaisa nauha harteilla.

Pyöreät kehykset olivat tohtorin valinta, mutta satunnaisesti hän kohahdutti mediassa esiintymällä ilman silmälaseja.

Liivipuvut ovat käyneet harvinaiseksi 2020-luvun Suomessa, mutta Klinge piti niistä kiinni. Olivathan ne koko lailla vakiomalli yhä 1940-luvulla, jolloin hän vietti lapsuuttaan. Mitä leikkauksiin tulee, kaksirivinen takki oli hänen yllään harvemmin nähty.

Samaten lierihatut ovat käyneet harvinaisiksi, mutta M. Klinge suosi niitä sekä arjessa että juhlassa.

Akatemian parissa Klingellä oli suurempi vapaus väreihin, mutta tummat kankaat olivat hänen yllään tutumpi näky.

Solmio on tunnetusti varma valinta, mutta historioitsija poimi kaulaansa myös solmukkeita tarpeen tullen.

Mitä vähää olen emerituskansalaisen jalkineista nähnyt, hän suosi ruskean sävyisiä, klassisia reunoskenkiä.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.