Pukukoodit

0

March 29, 2023 by Ville Raivio

Länsimaisten pukukoodien historia perustuu erottelulle. Jotkin tilaisuudet haluttiin erottaa arjesta myös vaatteiden avulla, joten niihin osallistuvilta vaadittiin tietynlainen asu. Tarkoituksena ei ollut kiusata toisia, vaan osoittaa tilanteen erityisyys myös vaatteiden avulla. Vastaava käytäntö löytyy myös alkuperäiskansojen parista, toki heillä on kuuman ilmaston vuoksi yleensä vaatteiden tilalla muodollinen keho- ja kasvomaalaus.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Zegna, tumma puku, koko 50

Vanhoja etikettikirjoja selatessa huomaan, miten tärkeäksi oikea asu koettiin, sillä teosten ohjeissa on koko liuta tilaisuuksia sekä taulukoita, joiden mukaan asu valittiin. Karkeasti jaotellen vaatekappale oli joko muodollinen, puolimuodollinen tai arkinen. Kolmen kategorian vaatteita ei perinteisesti sekoitettu, sillä niiden ei koettu passaavan yhteen. Esimerkiksi silinterihatun pari oli frakki, solmion pari oli puku, T-paidan pari oli työhousut.

Vaatteita yhdistellään nykyisin vapaalla kädellä, mutta jako kolmeen on kokolailla pitänyt: harvoin näkee pukua T-paidan kanssa, sandaaleita suorien housujen kanssa, mustia oxfordeja shortsien seurassa. Eniten toki näkee monenkirjavia urheiluvaatteita, erityisesti epäurheilullisten kehojen verhona. Arjen ja juhlan helpottamiseksi sivusto avaa tänään yleisimpiä kansainvälisiä pukukoodeja.

Formal wear: esimerkiksi häät, valtiotilaisuudet, gaalat, ensi-illat, kuninkaallisten kemut. Ennen kello 18 tämä tarkoittaa sakettia, iltakuuden jälkeen joko smokkia tai frakkia.

White tie: frakki.

Black tie: smokki.

Morning dress: saketti.

Semi-formal: useimmiten tumma puku solmion kera.

Suit: tumma puku.

Business dress: siisti asu, jonka näkee toimistossakin.

Business casual: siisti ja vähemmän jäykkä asu, jota tapaa toimistoissa. Siis ohut neule ja chinot irtotakin sekä solmion sijaan.

Smart casual: vaikein ja epämääräisin termi. Todennäköisesti tämä ei tarkoita tummaa pukua ja solmiota, mutta vaalea puuvillapuku voi passata. SC antaa mukavan vapauden tulkita siistin, mutta epävirallisen tyylin suurta kaanonia.

Informal: yleensä suorat housut ja irtotakki.

Casual: jos kutsussa erikseen lukee tämä termi, se yleensä tarkoittaa epämuodollista, mutta siistiä asua. Todennäköisemmin siis khakit kuin colleget, kauluspaita kuin huppari, louferit kuin juoksukengät.

Viimeisenä on hyvä muistaa, ettei ole typerää ottaa yhteyttä kutsujaan, ja kysyä asutoiveesta. Typerää sen sijaan on olettaa omiaan ja saapua paikalle asussa, jota ei odotettu.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.