Yleisesti alushousuista

8

May 19, 2009 by Ville Raivio

Jokainen mies taatusti tietää, kuinka huonot alushousut voivat pilata päivän. Kiristys, puristus, hankaus ja hengittämättömyys ovat ominaisuuksia, joita kallisarvoisen nivustonsa likelle ei tule tuoda. Koska alusvaatteita – toivon mukaan – käytetään joka päivä riippumatta siitä, mitä muuta yllä on, väitän niiden olevan tärkein yksittäinen valinta, jolla päivänsä voi aloittaa. Alushousuissa leikkaus ei ole avainasemassa, sillä löysä istuvuus on mukavuustekijä, joka ei valtaosalle näy. Tärkeimmiksi ominaisuuksiksi nousevat käytön miellyttävyys ja hengittävyys. Monenlaisesta alushousumallista olen lukenut ja monenmallista kokeillut, enkä voi väittää yhdenkään valmistajan olevan täysin omassa luokassaan. Syy on melko yksinkertainen: hyvin harva vaatevalmistaja on omistautunut erityisesti korkealuokkaisten alusvaatteiden valmistamiseen. Calvin Klein ja Tommy Hilfiger kaiketi nousevat ensinnä mieleen, kun laadukasta alushousua lähtee Suomessa hakemaan, mutta molemmat yritykset ratsastavat mielikuvilla ja markkinointihypetyksen aallolla. Kumpikin valmistaja teettää alusvaatteensa alihankintana vaihtelevissa tehtaissa ja tämä heijastuu myös tuotteisiin.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Zegna, tumma puku, koko 50

Mitä materiaaleihin tulee, erilaisia puuvillalaatuja sekä puuvilla-keinokuitu -sekoituksia on tarjolla sadoittain. Pelkästään merkintä luonnonmateriaalista ei kuitenkaan kesää tee, sillä puuvillaa on tarjolla yhtä moninaisena laatuna kuin villaakin. Esimerkiksi pimapuuvilla, merseroitu puuvilla, Sea Island -puuvilla ja egyptiläinen puuvilla ovat kaikki erinomaisia valintoja. Yksi erikoisempi materiaali täytyy myös mainita: kudottu kauluspaitakangas. Moinen materiaali ei juuri kutistu, ei nukkaannu ja säilyttää kirkkaatkin värinsä kauan. Pehmeys on aivan toisella tasolla kuin vaikkapa Kiinassa tehdyissä Disney-alkkareissa, ja alushousut pehmenevät entisestään pesujen myötä. Kauluspaitakankaiden käyttö alusvaatteissa ei ole uusi keksintö, mutta sitäkin mukavampi. Harmipuolena tällaiset kankaat eivät jousta erityisen hyvin, joten leikkauksen on paras olla väljä.

Esimerkiksi Turnbull&Asser, Charles Tyrwhitt ja Harvie&Hudson tarjoavat kauluspaitakankaista valmistettuja alushousuja, joiden hinta ei juuri hirvitä – varsinkaan verrattaessa Armaniin ja Dolce&Gabbanaan, jotka lätkäisevät tavanomaisiin luomuksiinsa noin 40 euron hurjan hintalapun, ja suuren suuren logon. Olen lukenut suosituksia, joiden mukaan alushousunsa tulisi hävittää kahden vuoden välein. Merseroidut tai kauluspaitakankaista valmistetut alushousut kestävät taatusti yhtä kauan kuin kauluspaidatkin. Mitä pesuun tulee, alushousut on paras pestä 60 asteessa, jotta bakteerit tuhoituisivat. Useimmat alushousut kestävät korkeintaan 40-asteista pesuvettä, joten jatkuva pesu liian lämpimässä haittaa kangasta, mutta ainakin pöpöt katoavat.


8 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Hei vaan!

    Juttu on tosiaan julkaistu vuonna 2009.

    Jos etsit laadukkaita alusvaatteiden valmistajia, niitä olen suositellut täällä:

    http://www.keikari.com/blogi/luottohankkijat-2018/

  2. Man says:

    Yhdelläkään mainitulla valmistajalla ei enää ole alushousuja. Aika päivittää juttu?

  3. Ville Raivio says:

    Noita en ole kokeillut, en osaa kommentoida. Tekokuitu on todennäköisesti harvemman Keikarin lukijan arvostamaa.

  4. Man says:

    Aikaa kun alkuperäisestä postauksessa kun on tovi vierähtänyt, niin mielestäni tähän voisi nyt erityismaininnalla ottaa myös kotimaiset the other danish guy alushousut, joiden istuvuus on aivan huippuluokkaa. Mielestäni jonkinlainen ympäristöajattelu kompensoi hyvin sitä asiaa, että nämä taitavat olla täysin tekokuiduista valmistetut.

  5. Mikko says:

    Tänä päivänä ei ole kuin yksi miehille sopiva alushousuvalmistaja eli australialainen Obviously Apparel, jonka anatominen design on 2000-luvulle sama kuin Jockeyn Y-front aikanaan. Eri valmistajat ja muotitalot voivat laittaa oman nimensä kalsariensa kuminauhaan ja nostaa hintaa sen mukaan, mutta loppujen lopuksi se on sitä samaa tavaraa eri tavalla koristeltuna. Obviouslyn naked-sarja ja sen seuraaja Essence (käytännössä ainut ero taitaa olla materiaalissa) olivat todellinen game changer (pahoittelen anglismien liikakäyttöä), joka kerrankin toi jotain uutta eikä pelkästään uutta, vaan selvän parannuksen. Mukavampia alushousuja ei voi kuvitellakaan. Suomessa näitä myy ainakin Lumingerien nettikauppa eikä hintakaan ole mitenkään liiallinen ainakaan sille porukalle, joka on tottunut ostamaan anttilan kalsareita tuplahintaan Calvin Kleinin logoilla.

  6. choir says:

    Tärkeätä olisi myös sepalus alushousuissa, eli aukollinen ja nimenomaan sellainen, jossa ei ole nappia. Napin avaaminen ja sulkeminen päällyshousujen sepaluksen aukosta on aivan liian hankalaa.

  7. Sami says:

    Totta. Sama koskee sukkia – on todistettu, että puuvilla-keinokuituseoksesta valmistettu sukka hengittää paremmin kuin 100 % puuvilla tai villa. Kokemusperäisesti voin yhtyä tähän.

    Täten sekoitekangassukka myös hygieenisempi.

  8. Mikke says:

    Ei kannata unohtaa synteettisistä materiaaleista tehtyjä alkkareita. Ne ovat tänä päivänä hengittäviä, napakasti istuvia ja mukavia. Mielestäni lyövät puuvillan mennen tullen. Tätä mieltä oli myös Cary Grant joka käytti naisten tekokuiduista tehtyjä alushousuja. Silloin kun vastaavaa tuotetta miehille ei ollut saatavilla. Hän piti puuvillasta tehtyjä boksereita epämukavina ja liikaa tilaavievinä. Grantin naisalkkareihin ei liittynyt mitään muuta merkitystä ja hän itse vitsaili asiasta avoimesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.