Villa&Peite

0

October 1, 2018 by Ville Raivio

Villa&Peite on suomalainen kodintekstiilejä, peittoja, asusteita, tyynyjä, futon-patjoja ja muista nukkumatarpeita valmistava tehdas. Kun valtaosa sänkyfirmoista luottaa vaahtomuoviin ja keinokuituihin, tämä porilainen yritys on valinnut toisin. Epävirallinen motto kuuluukin ”Lepää tai nuku luonnonkuiduissa, älä keinokuiduissa!” Villa&Peitteen materiaalit ovat puuvillaa, hevosenjouhta, villaa, kookoskuitua ja luonnonkumia. Tykötarpeet valmistetaan käsityönä Suomessa, työntekijöitä on vain alle 10, ja oman malliston lisäksi tehdas ottaa vastaan myös tilaustöitä.

Yrityksen perusti rouva Anna Rajamäki vuonna 1929 jäätyään leskeksi. Hän päätti ryhtyä yrittäjäksi perustamalla puodin nimeltä Villatavara- ja vaihtoliike A.Rajamäki. Tämä oli tuohon aikaan rohkea veto naiselta, joka oli alun perin koulutukseltaan kiertokoulunopettaja. Hänellä ei ollut yrittäjänkokemusta, mutta Annan veli omisti Oulussa villatehtaan. Hän kehotti siskoa ryhtymään villa-, lanka- ja kangasalan kauppiaaksi, ja tarjosi tälle tehtaansa asiamiesoikeuksia. Tämä tarkoitti sitä, että asiakkaiden lumput, villat ja värjättävät vaatteet lähetettiin Ouluun, josta ne palasivat jalostettuna Poriin. Sittemmin Villatavara- ja vaihtoliike A.Rajamäki toimi myös alihankkijana tikkaus- ja ompelupalveluiden saralla. Liike on kuitenkin aina valmistanut jotain omaa mallistoa.

Tänä päivänä Villa&Peitteen omistavat Antti ja Teija Viinikka. Heistä Antti on yrittäjä neljännessä polvessa. Futonit otettiin tehtaan tuotantoon noin 15 vuotta sitten, jolloin tämä japanilainen tyyli nukkua oli Suomessa harvinaisempi. Yleensä uudet tuotteet lähtevät asiakkaiden palautteesta liikkeelle, esimerkiksi painopeittoja valmistaa Villa&Peiton lisäksi harva suomalainen toimija. Erikoistilauksista Teija Viinikka mainitsee mieleenpainuvina mittatilausfutonin, joka tehtiin pyöristettyjen kulmien avulla funkkissänkyyn sopivaksi; jättipeitto, jonka mitat olivat suuntaansa kaksi ja puoli metriä; majataloon tilatut täysvillaiset futon-patjat. Suurin osa majoittajista kun luottaa yhä vaahtomuoviin ja muihin keinokuituisiin ratkaisuihin.

www.villajapeite.fi


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari