Red Wing -saappaiden anatomia

0

January 31, 2020 by Ville Raivio

Uusi kuu tuo tuttuun tapaan uuden jutun yhdestä vaatekappaleesta. Tällä kerralla on vuorossa amerikkalaisen Red Wing -tehtaan varsikenkä Classic Moc, joka tunnetaan myös tylsällä koodilla 875. Kiinnostuin tästä mallista, sillä se on koko lailla yleisin laadukkaampi reunoskenkä, jonka näen Helsingin kaduilla. Minun täytyi siis selvittää, kuinka paljon popoa RW tarjoaa, ja Keikarin lainaan malli saapui Care of Carlin puodista. Itse tehtaan perusti Charles Beckman vuonna 1905 samannimisessä pikkukaupungissa. Paikka sijaitsee pohjoisessa Minnesotassa, jossa sattumoisin on toiseksi eniten amerikansuomalaisten jälkeläisiä. Osavaltion viileä ilmasto ja kovat talvet ovat aina vaatineet kunnon jalkineita, erityisesti työkenkien suhteen, ja tämän perinteen yllä RW astelee päälle vuosisadan jälkeen.

RW aloitti valmistamalla työ-, metsä- ja kaivoskenkiä erityisen kovaan käyttöön, 1. sekä 2. maailmansodassa se kengitti amerikkalaisia sotamiehiä. Sittemmin toiminta on laajentunut. Valmistaja omistaa nyt myös Irish Setter -kenkämalliston, joka on erikoistunut ulkoilukenkiin, ja Vasquen, joka valmistaa vaelluskenkiä. Nimellä Red Wing valmistetaan sekä työkenkiä, joissa on teräskärjet sun muut suojat, että vapaa-ajan malleja. Yksin työkenkiä on yli 200 mallia, vapaa-ajalle päälle 60 mallia. Tehdas tarjoaa parit myös naisille. Red Wing on yksi harvoista valmistajista, jotka omistavat oman parkitsimon: RW:n nahka saapuu S.B. Footin -tehtaasta, joten valmistaja pystyy valvomaan tuotantoa alusta loppuun. Osa pareista valmistetaan USA:ssa amerikkalaisista materiaaleista, osa taas kaukomailla paikallisista nahkoista.

Classic Moc on koko lailla norjalaiskenkä, jossa vain on varsi ja kiilapohja, ja se on ollut tehtaan valikoimassa vuodesta 1952. Muista samanlaisista Red Wingin pari kuitenkin erottuu yksityiskohtien avulla. Esimerkiksi päällisen ommel on pääosin valkoinen, reunoksen ommel on valkoinen, kiilakorko on kermanvärinen ja harvemmin reunoskengissä käytössä. Kengännauhat ovat moniväriset ja hohtavat. Kengänsuulla on paksu ja tummanruskea tere, pinkopohja on täyttä nahkaa. Päällisnahka on valmistajan Oro-nimellä kulkevaa nautaa, jonka pinta on vahattu. Se tuntuu jämäkältä, mutta useimmista valmistajista poiketen tässä RW:n mallissa ei ole lainkaan vuorinahkaa. Näin pari tulee rypistymään enemmän, jos lepolestejä ei käytä, ja se on kylmempi. Päällisen ompeleet ovat kookkaat ja nahkapalojen reunat karheat, myös reunoksen ommel on kookas – nämä toki henkivät työkengän krouvimpaa ilmettä.

Kärki- ja kantavahvikkeet ovat hyvin vahvat, ainakin takana pala vaikuttaa olevan kuitunahkaa. Kengännauhat tuntuvat erityisen vahvoilta ja niiden värikäs ilme on hauska. Kiilapohja näyttää oudolta, koska niin harvoin näen sitä reunoskengässä, mutta kumiseos tuntuu nihkeältä eli pitävältä. Kestävyydestä en voi kuin arvailla, mutta vaalea väri ainakin tulee tummumaan. Nahkainen pinkopohja on aina hyvä merkki, sillä se muotoutuu oman jalan mukaan. Valmistajan lesti on nimeltään 23 ja verkkosivuilla RW kertoo sen olevan puolisen kokoa tavallista suurempi. Mielestäni se on samaa kokoa kuin numeronsa, jalkaan toki menee paksu sukka. Kantapää pysyy hyvin paikallaan ja päällinen tukee jalkapöytää, joten lesti ei ole tilava tai korkea. Muotoilun puolesta lestissä on jonkinlaista kaarta, mutta enimmäkseen se on pullero ja kärki on täysi pallo. Farkun ja muun paksun kankaan parina se menee, mutta missään nimessä tämä ei ole kaunis tai näyttävä lesti.

Kokonaisuutena Red Wing tarjoaa vahvan, huolellisesti valmistetun varsikengän, jossa on mukavia yksityiskohtia. Voluumimyynnin ja nopeamman tuotannon avulla hinta pysyy kurissa myös Eurooppaan maahantuotuna. Pari on ilman muuta tyylikkäämpi sekä laadukkaampi kuin Caterpillarin tai Timberlandin varsikengät, joita näkee Suomessa paljon. Reunospohjauksen ansiosta käyttöikä on pidempi ja päällisnahkaa voi suojata uudella vahalla kauan. Farkun ja vastaavan kanssa pari on paikallaan, vaikka ei viljelisi maata tai metsästäisi muuta kuin tykkäyksiä somessa.

CoC:n valikoimassa vastaavaa varsikenkää edustaa Grenson, suuremmalla sijoituksella Crockett&Jones.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari