Suutari T. Järvenpää ja nahkapohjan vaihto

0

February 26, 2020 by Ville Raivio

Kuvien chukka-varsikengät ovat lähemmäs 8 vuotta vanhat. Niitä on käytetty paljon ja erityisesti talvella, mutta missään vaiheessa pari ei tuntunut mukavalta. Syypää oli tuplanahkapohja, joka tuntui liian jäykältä ja paksulta kävellessä vuodesta toiseen. Tästä kypsyi päätös vaihtaa ulkopohjat ja samalla poistaa toinen pohjakerros, jolloin parista tulisi entistä taipuisampi.

Suomessa toimii varmasti yli sata suutaria, mutta vain harva niistä vaihtaa pohjia kokonaan. Suurin osa liimailee revenneitä pohjia kasaan tai sitten puolipohjailee kumilätkillä. Vaan reunoskengän idea on siinä, että koko ulkopohjan saa kerralla uusiksi, ja se ommellaan kestävästi paikalleen. Siispä pari lähti yhteistyössä Tampereelle, jossa toimii Suutari T. Järvenpään liike, ja samalla päällisnahka sai kerroksen kenkävoidetta. Heillä on esimerkkejä korjatuista, pohjatuista ja hoidetuista pareista verkossa, joten pystyin arvioimaan työn jälkeä ennalta.

Järvenpään suutariliike on perustettu vuonna 2016. Suutari itse päätyi alalle oikeastaan vahingossa. Hän kävi suutarilla kerran ennen kuin haki kokeilumielessä ammattikoulutukseen. Koulu jäi aluksi kesken, mutta kiinnostus alaan oli herännyt, ja puolen vuoden päästä Järvenpää oli harjoittelussa kivijalkasuutarissa. Myöhemmin kouraan päätyivät oppipojan ja sitten kisällin tutkinnot. Loppu on ollut käytännön työtä. Ennen omaa liikettä Järvenpää työskenteli kivijalkaliikkeessä, markettisuutarissa sekä teki tilauskenkiä muun työn ohella.

Kun kysyn, miten Järvenpään liike eroaa muista Tampereen alueen suutareista, vastaus kuuluu “Halusin alkaa panostaa erityisesti kenkien hoitoon ja töiden viimeistelyyn. Lisäksi valmistuspuolen tieto ja taito ovat suureksi eduksi esimerkiksi reunoskenkien pohjauksissa. Näitä palveluita arvostavaa asiakaskuntaa on löytynyt mukavasti, ja vaikuttaa siltä, että ymmärrys laatukenkien ja niiden korjaamisen ja hoidon päälle lisääntyy koko ajan myös täällä pääkaupungiseudun ulkopuolella.”

Noin puolet liikkeen asiakkaista on Tampereelta, puolet taas lähialueilta, postin kautta saapuu popoja myös kauempaa. Suuri syy vierailuun on varmaankin Saphirin kengänhoitoaineissa, joita ei löydä monesta paikasta Suomessa. Järvenpään luona pohjaoperaatio hoituu 1-2 viikossa riippuen siitä, kuinka paljon on jonossa aiempia korjauksia. Hintaa hommalle kertyy 120-150 euroa pohjan materiaalin mukaan ja ompelu tehdään käsin. Itse ompelu vie tunnin, mutta kokonaisuus 3-4 tuntia, sillä viimeistelyt ja valmistelut ovat oma asiansa. Hintaa on usean puolipohjauksen verran, mutta kokonainen pohjakerros kestää kauemmin kuin ohut kumilappu. Järvenpää myöntää kaikille huolloille takuun työn jäljessä.

Takaisin chukka-pariin. Kun toinen nahkakerros on poissa ja tuplapohjan tilalla on ohuehko kuminen Ridgeway, pari on kuin onkin vihdoin mukava jalassa. En oikeastaan ole koskaan tavannut mukavia tuplanahkapohjia, mutta mukavuus on toki subjektiivinen ilmiö. Ridgeway puolestaan on paras kumipohja, joten olen käyttänyt. Se on riittävän pehmeä kumiseos, jotta pohja tuntuu mukavalta jalassa, mutta pitää pitonsa ja pintansa sekä jäällä että kostealla kivilattialla. Dainite on yleisempi, mutta se on turhan kovan tuntuinen, kuluu nopeammin, eikä pitoa löydy joka tilanteessa. En tiedä syytä, miksi niin harva tehdas käyttää Ridgeway-pohjia vakimalleissa. Vaan minkä tehdas möhlii, sen suutari korjaa.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari