Ompelimo Ateljee Elegant

0

January 29, 2020 by Ville Raivio

Ateljee Elegant on Helsingin Albertinkadulla toimiva ompelimo, joka on perustettu vuonna 2002. Sitä luotsaa Tatjana Plopan, joka saapui Suomeen vuonna 1991 Hatsinan kaupungista, läheltä Pietaria. Hän saapui tekemään töitä, kun Mauno Koivisto oli aiempana vuonna ilmoittanut inkeriläisten rinnastuvan ulkosuomalaisiin ja olevan tervetulleita maahan. Tatjana ompeli kotosalla jo lapsena. Hän aloitti ompelemalla nukelle vaatteita ja siirtyi sitten 7-vuotiaana surraamaan mummon kanssa Singerillä. Hän suoritti Venäjällä ompelijan tutkinnon ammattikoulussa, jonka yksi opettaja siirsi eteenpäin äidiltään oppimansa harvinaisen taidon: taideparsinnan.

Kaikki opiskelivat tekniikkaa, Tatjanaa se kiinnosti enemmän kuin muita. Opettajan äiti oli ollut nuorena neitona Venäjän keisarillisessa hovissa työläisenä ja oppinut taidon siellä. Hovi oli erittäin tarkka etiketistä ja vaatteista, luonnollisesti myös vaatteiden korjaamisesta.

Ateljee Elegantin kanssa tilan jakaa italialaisia naisten valmisvaatteita sekä -asusteita myyvä Alfa Moda, niiden lisäksi Elegant valmistaa mittavaatteita tilauksesta. Myös iltapukuja. Suurin osa töistä on korjauksia tai muokkauksia asiakkaiden vanhoille vaatteille. Muutama vaatehtimo myös tuo asiakkaiden ostamia vaatteita, jotka muokataan uusina uuteen uskoon. Ompelimo ei mainosta, sillä puskaradion kuuluvuus on ollut riittävä. Keikarin lukijan kannalta hyödyllisin Ateljee Elegantin palvelu on taideparsinta. Se kustantaa 60 euroa tunnilta, sillä tekniikka vie aikaa.

Tavallisessa parsinnassa vaatteen reikä peitetään ompelemalla sen päälle lankoja molempiin suuntiin. Näin reikä peittyy ja uudet langat ottavat kuluneiden, revenneiden lankojen paikan vaikkapa sukassa, jonka ulkonäkö ei ole niin tärkeä. Taideparsintaa käytetään erityisesti kankaisiin, joissa on näkyvä kudos, kuten kalanruoto, kukonaskel tai liituraita. Tässä tekniikassa uudet langat valitaan ja ommellaan siten, että niiden väri ja asettelu ja kuvio vastaavat kankaan kudosta. Lopputulos on parhaimmillaan korjaus, joka ei erotu kankaan pinnasta lainkaan. Myös muita ratkaisuja käytetään taideparsinnassa.

 

Esimerkkinä ompelimon taideparsinnan laadusta on Englannista ostamani Savile Row -valmisteinen takki. Käytetyn vintage-vaatteen käänteessä oli erottuva reikä – vaan eipä ole enää. En tiedä, saako Suomesta taideparsintaa muista liikkeistä, mutta toivon monien ompelijoiden opettelevan tekniikan. Se on suurenmoinen taito, jonka avulla vanha vaate saa uuden elämän. Taideparsinta on käsityötä ja ekologista taitoa parhaimmillaan.

Ennen

Ennen

Jälkeen

Jälkeen

Liikkeellä ei ole sometiliä tai verkkosivuja, joten kontaktia voi koettaa seuraavasti:

Ateljee Elegant

Albertinkatu 21

00120 Helsinki

040-543 2855


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari