Private White -takin anatomia

0

October 17, 2019 by Ville Raivio

Tämän päivän anatominen dissektio koskee brittiläisen Private Whiten päällystakkia, joka on suunniteltu jokaiselle vuodenajalle. Takki saapuu Keikarin tarkasteluun Care of Carlin puodista, ja se kulkee nimellä Commuter. Nimenä työmatkaaja on mielestäni äärimmäistä vähättelyä, sillä päällystakki on ilman muuta suunniteltu melkein jokaiseen vuodenaikaan, säähän, ja elämäntilanteeseen. Perusmalliltaan se on niin sanottu rain mac eli hyvin pelkistetty vaate, jota näkee eniten pukumiesten harteilla kevyenä kerroksena. Tarkemmin kun katsoo, se parantaa melkein jokaista toiminnallista seikkaa kuin tavanomainen mac.

Muista maceista PW:n leikkaus eroaa eniten lisäpituuden ansiosta, sillä 2000-luvulla miesten päällystakit ovat lyhentyneet naurettavuuksiin asti, jolloin ne juuri ja juuri peittävät puvuntakin. Tällainen lyhyt päällystakki paitsi näyttää typerältä, myös toimii typerästi – eli päin vastoin kuin ulkokerroksen tulisi. Jos uloin vaate ei suojaa hienompia kankaita lialta ja sateelta ja kylmältä, se ei enää ole päällysvaate. Private White kuitenkin ymmärtää takin idean tässä mallissa. Toinen erottuva tekijä ovat tietysti ikään kuin tehtaan nimikirjoitus eli kuparista valmistettu vetoketju sekä nepparit, jotka hehkuvat punaruskean sävyssä. Miehustassa kangas peittää vetoketjun, jotta kosteus pysyy poissa, ja hihat on sijoitettu korkealle, joten käden liikerata on suuri.

Takin selkäpuolella tapahtuu myös. Takahalkion voi napittaa kiinni erityisen kovalla puhurilla ja harteiden alla on vastalaskos. Sen avulla kädet saavat suuremman liikeradan ja samalla takki yksityiskohdan. En tiedä, miksi useampi valmistaja ei vastalaskosta käytä – niin näyttävä ja toimiva se on. Löytyypä sama rakenne myös takahalkiosta. Lisäksi Commuterin lisänä on napitettava huppu, jonka voi kiristää tehokkaasti suojaksi. Hupun yläosassa kulkee vahvikelanka, joka pitää sen lipan suorana, ja suojan saa kokonaan pois viidessä sekunnissa. Takissa on raglanhiha ja hihansuissa tamppi, jonka nepparilla säätää löysemmäksi tai kireämmäksi. Muihin yksityiskohtiin verrattaessa takin kaulus on kovin pieni ja varovaisesti muotoiltu. Päällystakin vinoissa ulkotaskuissa on päällä läppä, jotta sade ei pääse sisään, eikä tavara vahingossa tipu. Taskupussin ulompi puoli on villaa lämmön nimissä. Saumat takin sisällä on teipattu, jotta kosteus pysyy kaukana.

Näyttävien, toiminnallisten yksityiskohtien ohella Commuterin suurin juju on kangas. Se on Ventilea, harvinaista ja suurenmoista puuvillaa, jonka lähin verrokki on Thomas Burberryn aikanaan kehittämä gabardiini. Kummankaan valmistuksessa ei tarvita epämääräisiä, voimakkaita kemikaaleja, sillä kankaat kudotaan erittäin pitkäkuituisesta puuvillasta ja erittäin tiheäksi. Näin kankaan pinta turpoaa, jos se koskettaa vettä, eikä kosteus pääse läpi. Ventile kehitettiin aikanaan hävittäjälentäjien pelastautumispukuihin, jotta nämä pysyisivät hengissä koneen pudotessa. Kangas suojaa yhä voimakkaasti tuulta ja kosteutta vastaan, mutta ei sitä toki työvaatteeksi ole tarkoitettu. Puuvillaisena kangas ei hiosta ainakaan alkukesässä. Private White on ottanut Ventilen omakseen ja käyttää sitä useissa malleissa. Olen seissyt suihkun alla takki yllä ja todennut Ventilen yhdeksi parhaista kankaista, joita kukaan ei tunne.

Takin sisällä on napein kiinnittyvä, irrotettava tikkivuori, jonka alaosa on villaa ja täyte merinovillaa. Se poistamalla takki kevenee kevääseen ja vuori lisäämällä vaate lämpenee syksyyn. Commuterin sisällä on kaksi napitettavaa povitaskua. Viimeisenä ikävämmät uutiset. Takin hihojen mitoitus on tavallista kapeampi, eikä salilla viihtyvä mies todennäköisesti saa hihoja toimimaan. Samoin nuo hihat ovat tavallista pidemmät ja typerästi hihansuun tamppi on kiinnitetty neppareilla. Hihaa ei siis voi lyhentää vain vähän, koska muuten tamppi siirtyy melkein hihansuuhun, jossa sen paikka ei koskaan ole.

Toki hihan voi lyhentää enemmän, silloin vain täytyy jostain saada työkalu, jolla nepparit voi kiinnittää uudelleen. Toinen vaihtoehto on hylätä koko tamppi. Ottaen huomioon hihan kapeuden, takin leikkauksessa on yllättävän paljon tilaa rintakehällä. Viimeisenä vaate on selvästi kalliimpi kuin mac-sadetakki yleensä, todennäköisesti vaativa kaava, erikoiset yksityiskohdat ja harvinainen kangas ovat syypäät. Samalla Commuter on yksinkertaisesti toimivin, suojaavin ja samalla tyylikkäin sadetakki, jota olen kokeillut. Se on suurenmoinen. Täytyy siis toivoa, että takista tulee erilainen, huokeampi versio jatkossa, tai alennusmyynti osuu sopivaan saumaan.

CoC:n valikoimassa muita, huokeampia sadetakkeja ovat esimerkiksi PW:n tavallinen Ventile-sadetakki, A.P.C.:n vyöllinen takki, ja HUGOn sinappimalli.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari