Oxford-kengät

16

September 1, 2013 by Ville Raivio

Oxford-mallinen jalkine (eng. oxford shoes, oxfords) on edustavin miesten kenkätyyppi, joka peittää nilkan ja kiinitetään jalkapöydän ylle nauhoin. Jalkine edustaa niin sanottua suljetun nauhoituksen mallia, sillä nauhareiät ovat piilossa päällisen alla, joka puolestaan useimmiten kootaan kolmesta nahkapalasta. Yksi kärjykselle, toinen etupäälliselle, kolmas kantiolle. Pelkistetyimmässä oxfordissa ei ole lainkaan brogue-rei’ityksiä tai muita koristeita, jolloin lestin muoto ja pariin käytetty nahka nousevat avainasemaan. Mitä vähemmän koristeita, sitä edustavampi malli. Valtaosa oxfordeista on enemmän tai vähemmän samannäköisiä ja parin myös peittää housun lahje, joten oxfordin tärkein muuttuja on kärjyksen muoto. Kuten kaikkien jalkineiden kohdalla, kulmikas tai kapea kärki on rennompi ja pyöreä, leveämpi kärki virallisempi.

Ennen nauhakenkien riemuvoittoa miesten jalassa oli saapas. Kaupunkien kadut olivat saastaisia, hevonen oli yleinen kulkuneuvo ja hovien maku asetti saappaan lyhytvartisten parien yläpuolelle. Barokin koukeroissa ja valistuksen aikakaudella hienostunein pari oli soljen koristama siro jalkine, maanviljelijät taas kulkivat nöyrissä ja pulleissa kengissä. Ilo loppui vuosisadan lopulla, sillä Ranskan vallankumous vavisutti Eurooppaa ja valistuksen myötä käsitys sopivasta miehen kuvasta muuttui. Puuteri, pitsi ja sametti katosivat pelkistettyjen kankaiden tieltä. Saappaat ja avokengät olivat yhä jokapäiväisiä jalkineita, mutta niiden lisäksi oli ilmaantunut oxfordin ensimmäinen muoto. Muodoltaan oxford muistuttaa niin paljon balmoral-saapasta, että on turvallista olettaa sen syntyneen vain varsi karsimalla. Useat lähteet kertovat oxfordin saaneen nimensä Oxfordin yliopistosta, jossa kenkätyyppi oli opiskelijoiden suosiossa. Viimeistään toisen maailmansodan jälkeen nauhakenkä syrjäytti pukusaappaan katukuvassa. Sittemmin musta oxford on vakiintunut virallisimmaksi miesten kenkätyypiksi pelkistetyn muotonsa vuoksi, kun oxford muissa väreissä on yhä edustava, mutta rennompi valinta.

Musta oxford-pari on olennainen lisä mihin tahansa vaatekaappiin, sillä sen monikäyttöisyyttä ei voi ylittää. Malli sopii minkä tahansa tumman puvun pariksi, mutta toimii myös frakin, saketin ja smokin kanssa. Vaikka kiiltonahka on näiden jälkimmäisten kera yleisin näky, vahvasti kiillotettu oxford ajaa saman asian eikä myöskään kaihda tummien irtohousujen seuraa. Musta oxford on myös universaali. Samoissa jalkineissa voi edustaa, käydä kauppaa tai hoitaa suhteita kaikilla planeetan mantereilla vakain mielin. Malli on myös ollut käytössä noin kolmen vuosisadan ajan, joten sen voi huoletta todeta olevan ajaton. Jos parinsa saa lepolesteillä ja sopivalla hoidolla kestämään, samoissa jalkineissa voi kulkea kolme vuosikymmentä muotimaakareiden näkemyksistä piittaamatta. Oxford on vakaasti muodin yläpuolella.


16 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Hei, kyllä tuo pari ihan patinoidulta italialaistyyliseltä oxfordilta näyttää.

 2. Willy says:

  Ostin Esplanadin Halosen loppuun myynnistä tällaiset Oxford-kengät:

  https://www.halonen.fi/create-pukukengat-ny362-35-193451.html

  Eikö nuo ole ihan kunnon Oxfordit?

 3. Cdos says:

  Pohjahan noissa on aika karmaiseva.

 4. jalkineet says:

  Ylimmässä kuvassa näkyvät kengät ovat kaikessa askeettisuudessaan erittäin näyttävät.

 5. Jami says:

  Tuon asian voisi korjata kirjoitukseen. Toki tänä päivänä näkee sakettia käytettävän oikeastaan melkein vain häissä ja ne on usein iltajuhlat. Monet ovatkin sitä mieltä että sulhasella on varaa rikkoa etikettiä sen verran että sakettia voi käyttää myös illalla (itsekin tämän olen tehnyt sulhasena).

 6. Ville Raivio says:

  Päiviä, Jami.

  Toden totta: saketti on päiväasu, joten sen pariksi kuuluvat tavanomaiset oxfordit. Kiiltonahka on iltatilaisuuksien ominaisvalinta.

 7. Jami says:

  ja palatakseni tuohon vanhaan asiaan, kyllä saketin pariksi kuuluu käsittääkseni tavallista nahkaa olevat oxfordit eikä kiiltonahkaiset. Toisaalta saman käsityksen saan myös sakettia koskevasta blogikirjoituksestasi (onko näiden välillä siis hienoinen ristiriita).

 8. Anonymous says:

  : Hintatietosi ovat erheelliset. Katso esim.
  : http://www.herringshoes.co.uk/product-list.php?brandID=4&catID=6
  :
  : Church’s maksaa ulkomailta ostettaessa ainakin 450 euroa, johon postikulut viel’. Leftin oxfordit
  : taas maksavat vain 200 euroa, ja laatu on erinomainen.

  Tämä on aika huono leftin mainos ja lisäksi sisältää selvän valheen. Juuri muutama päivä sitten ostin Herringsiltä uudet Consulit. Hinta oli 195 puntaa + 35 puntaa setripuiset lepolestit. Yhteishinta 265 euroa.

  Kukaan täysjärkinen ihminen ei maksa Leftin kengistä 200+ euroa.

 9. Anonymous says:

  Leftin oxfordien mittasuhteissa ja/tai muotoilussa on jotain pahasti vialla. Jokin niissä pistää häiritsevästi silmään.

 10. Ville Raivio says:

  Tere, Anon.

  Tarkastan asian saketin ja asianmukaisten jalkineiden liitosta. Tarvittaessa päivitän tekstiä.

 11. Anonymous says:

  Saketin kanssa ei koskaan käytetä kiiltonahkakenkiä!

 12. Ville says:

  Tere, Arska.

  Left-kenkiäni olen käyttänyt pohjallisten kanssa juhlatilaisuuksissa ja kävelyillä. Parini sain lahjaksi yo-juhlia ennen, ei valittamisia tähän mennessä.

 13. Anonymous says:

  Onko sinulla, Ville, pitempiaikaista käyttökokemusta noista Leftin kengistä? Ovatko kestäviä ja istuvatko jalkaan? Olen kuullut käyttäjiltä sekä kehuja että haukkuja.

  Arska

 14. Anonymous says:

  Puhuin lähinnä rajahyödystä tuotteiden osalta, käyttökokemuksia kun minulla on leftin kengistä hyvin vähän. Lisätietoa saan varmasti mainitsemastasi tulevasta artikkelista.

 15. Ville says:

  Hintatietosi ovat erheelliset. Katso esim.
  http://www.herringshoes.co.uk/product-list.php?brandID=4&catID=6

  Church's maksaa ulkomailta ostettaessa ainakin 450 euroa, johon postikulut viel'. Leftin oxfordit taas maksavat vain 200 euroa, ja laatu on erinomainen.

  Lefteist' tulee oma artikkeli ajan my;t'. Mainio valmistaja kyll'. Leftej' ei valitettavasti voi miss''n mittakaavassa verrata Church's kenkiin, mutta v'h'varaiselle ne ovat erinomainen valinta.

 16. Anonymous says:

  Mitä mieltä olet Ville Leftin kengistä? Voiko esimerkiksi Leftiltä tilattuja oxfordeja verrata englantilaisiin kollegoihinsa? Hyvät Church’sin kengät tilattuna ulkomailta nimittäin maksavat vain hieman enemmän kuin Leftin mittatilauspopot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari