Filson-laukun anatomia

0

December 18, 2019 by Ville Raivio

Tämän päivän tarkastelussa on Filsonin työn jälki, tarkemmin malli Original Briefcase, joka on tilava olkalaukku. Sen päämateriaali on erityispaksua ja -vahvaa vahattua puuvillaa, joka kudotaan Englannissa ainoastaan Filsonille. Olkahihna ja kahvat ovat amerikkalaista valjasnahkaa, joka on talilla ja vahalla vahvistettua nautaa. Paksu metallinen vetoketju sekä muut metalliosat on valettu messingistä, ja Filson tekee laukkunsa omassa tehtaassa Seattlessa. Yritys ylpeilee Made in USA -eetoksellaan ja tykötarpeittensa kestävyydellä. Valokuvissa on uusi tummansininen malli, minä olen käyttänyt omaa laukkuani varmaankin 3 vuoden ajan, ja kirjoitan pitkän käytön perusteella. Laukku saapui lainaani Care of Carlin valikoimista.

Original Briefcase on tavallista olkalaukkua kookkaampi ja siihen mahtuu myös kannettava PC. Sisällä ei toki ole pehmikkeitä, joten käyttö PC-laukkuna on omalla vastuulla. Laukun strategiset mitat ovat 40.5cm leveyttä, 32cm korkeutta ja 10cm syvyyttä, sen tilavuus on 13 litraa ja malli alittaa lentolaukun rajoitukset. Olkahihna on yli metrin pitkä, joten sitä voi säätää kätevästi moneen mittaan, ja sen olkatuen sisällä on paksu vaahtomuovinen pehmike. Tuki on mukavan pitkä ja leveä, mutta sen alapuoli ei ole mokkaa niin kuin toivoisi. Seurauksena tuki on hyvin liukas ja laukku tuppaa valumaan alaspäin harteilta. Tämä seikka ei ole muuttunut vuosien saatossa. Vetoketjun ylinen läppä sulkeutuu nepparilla. Tuon läpän alla on Filsonin logo, joka on helppo poistaa purkurilla. Metalliosissa on valetut logot, joiden kanssa täytyy vain elää.

Laukun kanvaasi on hyvin vahvan tuntuista, mutta se myös joustaa tehokkaasti. Näin olkalaukku ei ole yhtä painava kuin täysnahkainen malli, ja sen voi jouston ansiosta ahtaa huippuunsa. Sateella kangas ei ole vettähylkivä, mutta vesi ei ole myöskään tullut sen läpi tavaroihin asti. Kankaan voi vahata uudelleen, jos sitä haluaa vahvistaa yhä. Kestävyydestä hankausta ja iskuja vastaan en osaa sanoa, sillä en paisko laukkuani tai elä vaarallisesti. Uutena laukun nahka on erittäin jäykkää ja kovan tuntuista, mutta se pehmenee käytössä. Laukun pohjassa ei ole erillisiä vahvikkeita, mikä olisi paikallaan, mutta käytössäni kangas ei ole venynyt raskaista kuormista huolimatta.

Laukun kahvoissa ei ole vahvikkeita tai pehmikkeitä. Vetoketju liukuu tehokkaasti ja tuntuu vahvalta. Ketjun vetimissä on nahkaiset pompulat, jotka olen kokenut turhiksi ja poistanut. Original Briefcasessa on kaksi suurta lehtitaskua molemmin puolin kahvoja, yksi suuri sisätila, sen molemmin puolin kaksi suurta sivutaskua, ja näiden lisäksi 4 pienempää taskua sisällä. Yhden lehtitaskun sisällä on avainlenkki.

Tähän päivään mennessä Filsonin malli on paras käyttämäni laukku. Se ei ole yhtä tyylikäs kuin täysnahkainen tai sirompi laukku, mutta käytännöllisyys ja suuren suuri tila ovat minulle arjessa tärkeämpiä. Kangas joustaa kaikenmuotoisten esineiden kuljetukseen, tilaa on myös ruokakaupan täydennyksille, pienet taskut pitävät pikkutavarat paikoillaan, tyhjäpaino on olematon, olkahihna vapauttaa kädet, ja kaikki yksinkertaisesti toimii. Ainoa, mihin toivoisin muutosta, on liukas olkahihnan tuen alapuoli. Kangaslaukuksi malli on tyyriin puoleinen, mutta tämän selittää amerikkalainen valmistus ja EU:n tullit sekä ALVit sun muut. Original Briefcase on se malli, johon vertaan kaikkia muita olkalaukkuja.

CoC:n valikoimassa huokeampia vaihtoehtoja ovat vaikkapa Filsonin nailon-versio sekä Chapmanin kanvaasilaukku.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari