Kesän viileimmät vaatteet

0

June 14, 2015 by Ville Raivio

Helteellä viileimmät vaatteet ovat tunnetusti vaalean värisiä, kevyitä, huokoisesta kankaasta valmistettuja, ohuita ja sopivan väljiksi leikattuja. Äkkiseltään asia on selviö, mutta tarkemmin eriteltynä syyt paljastuvat ja miellyttävämpien kesävaatteiden valikoiminen helpottuu. Vaaleat värisävyt ovat parhaita, sillä ne sirottavat eli heijastavat eniten auringonvalon aallonpituuksia pois vaatteen pinnalta, kun taas hyvin tummat sävyt absorboivat eli imevät niitä. Juuri tämän vuoksi Suomessa yleinen musta “juhlapuku” on kesällä armottoman kuuma. Jos samaisen puvun kankaassa on vielä paljon keinokuitua ja sen tukimateriaali on liimattu, asusta muodostuu pätsi. Luonnollisesti eniten auringon poltetta heijastaa valkoinen, mutta valkoisilla vaatteilla on paha tapa näyttää pieninkin lika. Tämän vuoksi valkoinen paita on helpompi kuin housut, sillä paidan peseminen on kätevämpää. Harvempi housukangas myös kestää konepesua.

Keveässä vaatteessa on mahdollisimman ohut tai pieni sisäinen rakenne. Esimerkiksi kauluspaidassa yleinen liimarakenne muodostaa kaulan ympärille paksun kerroksen, jonka läpi tuuli ei kulje tai hiki haihdu. Siispä täysin rakenteeton kaulus on viilein. Samoin irtotakeissa yleinen liimarakenne rintakehän ja takin helman sisällä on erittäin hiostava kokemus helteessä. Irtoliina on mukavampi, mutta sitäkin viileämpi on jälleen rakenteeton takki, joista kevyimmissä ei ole edes vuorikangasta, joka on yksi hiostava kerros lisää.

Huokoinen kangas on kudottu siten, että loimi- ja kudelankojen väliin jää hieman tyhjää tilaa. Kauempaa katsottuna huokoisuus ei näy, mutta silmien tasalle nostetun huokoisen kankaan läpi näkee helposti. Tämä on taatusti ilmavin ratkaisu helteellä, sillä jokainen tuulenvire kulkee rakosten läpi ja viilentää kehoa. Samoin hiki pääsee haihtumaan kankaan läpi. Useimmiten niin sanotut travel-, cool- tai high twist -villakankaat ovat juuri tällaisia kudontateknologian voittoja, jotka kerran koettuaan ei halua palata tiiviisiin, nihkeisiin kankaisiin. Vielä ohuen kankaan läpi ilma kulkee helpommin kuin paksun, sillä ohuessa on vähemmän lankoja, jotka toimivat lämmöneristäjinä.

Viimeisenä hieman väljä vaate on kesällä mukavampi, sillä se on vähemmän kosketuksissa ihoa vasten. Hiki kun siirtyy herkästi ihon pinnalta kankaaseen, se ei silloin enää viilennä ihmiskehoa, vaan muodostaa kankaaseen hikilaikkuja, jotka nihkeinä hankaavat kehoa vasten. Samoin väljän vaatteen sisään tuulenvireet kulkevat helpommin ja suovat helpotuksen paahteessa tummuvalle.

Kertauksena kesän viileimmät vaatteet ovat aina vaalean värisiä, kevyitä, huokoisesta kankaasta valmistettuja, ohuita ja sopivan väljiä. Taatusti paras materiaali on pellava, sillä sen voi kutoa hyvin ohueksi ja silti valmistaa vahvoja kankaita. Pellavan vetolujuus myös kasvaa kosteana, joten hiostunut kangas vain voimistuu. Viimeisenä pellavan voimakas, yleinen rypistyminen vain muistuttaa meitä siitä, ettei kesälomalla ole kiire minnekään, jäykistely ei ole tarpeen ja rypyt kuuluvat ihmisen elämään. Suomen kesä on kaunis, mutta lyhyt.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari