Herrainpukimo: mittatilaustrenssi

0

May 13, 2022 by Ville Raivio

Usea yritys Suomessa tarjoaa mittavaatteita, joten mittapuvuista on tullut arkea ainakin tietyille toimistopuolen veikoille. Sen sijaan sadetakkeja omilla mitoilla saa harvemmalta, joten kiinnostuin Herrainpukimon tarjouksesta koeajaa uutuus valikoimassa. Kyseessä on vanha kunnon trenssi, joka on kulkenut pitkän taipaleen trenssisodasta ihan johtoryhmään asti. Mitä tämän HP:n mallin muotokieleen tulee, se muistuttaa hämmentävän paljon Hackettin nykyvalikoimassa olevaa trenssiä.

HP:n puolella asiakkaan strategiset mitat tallennetaan järjestelmään, jonka avulla päällystakin leikkaukseen lisätään ylimääräistä tilaa. Näin sen alle mahtuu puku. Sadetakin kohdalla kangasvalikoima on paljon rajatumpi kuin muissa vaatteissa, jotta asu myös kestää sateen. Käytännössä asiakas valitsee muutamasta väristä joko puuvillaisen, keinokuituisen tai villaisen takin. Kankaat ovat italialaisen Olmetexin valikoimasta lukuun ottamatta villakangasta, jonka kutoo Vitale Barberis Canonico. Myös Loro Pianan ulkokankaat ovat erikseen saatavilla. Sen jälkeen sisävuori ja napit ovat samaten rajatusti muokattavissa. Keikarissa on lukuisia juttuja Herrainpukimon mittavaatteista, joten lyhyestä virsi on kauniimpi tällä kerralla, ja siirryn lopputulokseen.

Trenssi valmistettiin aiemmin tallennetuilla ja hiotuilla mitoilla. Kangas on täyttä puuvillaa ja napit muovia, helma tavallista pidempi, jotta se myös suojaa housuja. Harteiden kohdalla valmis sadetakki istuu passelisti, mutta jostakin syystä kaulus hyppää usein irti niskasta, kuten ei soisi. Tämä on myös esimerkki puuvillan haasteista: sitä ei koskaan saa muokattua yhtä helposti kuin villaa, erityisesti kehon kaarteiden ympärille. Hihan pituus on mukava ja se peittää myös puvuntakin sateelta. Sen sijaan hiha onkin kapea, joten puvuntakin hiha ei mahdu alle tilavasti.

Mitta rinnan ympäri on sopiva, mutta vyötäröllä hyvin kapea, eikä takin ja housujen kanssa ole sopivan tilava. Kaulus on mukavan korkea ja ylös nostettuna suojaa erittäin hyvin. Kun lyhyet käänteet ovat alhaalla, ne eivät pysy rinnan yllä siististi vaan sojottavat ilmaan. Todennäköisesti käänteiden sisällä oleva liimatuenta on nykymallissa jäykkä. Nappien ompelu on kehnoa, sillä ne heiluvat villisti. Tästä huomiosta on jo lähtenyt nootteja tehtaalle. Lopulta päätin irrottaa kiinnitysnapit ja siirtää niitä 3 cm, jotta sain lisätilaa puvuntakille. Tämä auttoi mukavuuden suhteen erinomaisesti, mutta vyötärön kohdalla tekee yhä tiukkaa, kun alla on puku. Harvinaisesti takin vyön saa kiinnitettyä vyölenkkiin lätkällä, jolloin se ei heilu ympäriinsä.

Todennäköisesti takkitehdas ei muistanut lisätä pukuvaraa muistissa oleviin mittoihin, jolloin takki saapui turhan tyköistuvana. Neuleen kanssa takki on parhaimmillaan, koska sen mitoitus on tällöin mukava. Itse kangas ei ole niin pehmeää ja joustavaa kuin puuvilla yleensä, koska siinä on sateelta ja tuulelta suojaava käsittely. Turun yhden sadepäivän kokeilun perusteella kangas pitää kuivana erinomaisesti. Kokonaisuutena HP:n sadetakki vaatii vielä hiomista, jotta tilaajan mitoitus saadaan kuntoon, ja kauluksen sekä niskan sisärakenne paremmaksi. Nykyisellään hinta-laatusuhde on silti ylittämätön, sillä omilla mitoilla tehtyjä sadetakkeja eivät tietääkseni muut suomalaisfirmat tarjoa. Eipä moni ulkomainenkaan.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari