Haastattelussa: Niko Impiö

3

October 23, 2013 by Ville Raivio

VR: Ikä ja ammatti?

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

NI: Ihmisten kysyessä työstäni haluaisin esitellä itseni taiteilijana. Todellisuudessa olen kuitenkin 26-vuotias pankkilainen. Olen kotoisin Ranualta, mutta opiskelu ja myöhemmin työ toivat minut viisi vuotta sitten Ouluun. Ennen nykyistä työtäni pankissa toimin myyntipäällikkönä vakuutusyhtiössä.

Balmoral-pukusaappaat pellavapuvun kera

VR: Koulutustausta?

NI: Opiskelin pari vuotta liiketaloutta, mutta työelämä vei minut mukanaan kesken opintojen ja koulu jäi sikseen. Koska olen luonteeltani erittäin utelias, opiskelen kuitenkin jatkuvasti itsenäisesti ja hion taitojani lukemalla kirjallisuutta laidasta laitaan sekä kokeilemalla oppimaani käytännössä.

 Villakangastakki kääntöhihoin

VR: Onko sinulla puolisoa tai lapsia (ja kuinka he suhtautuvat tyyliharrasteeseen)?

NI: Avovaimoni on aina pitänyt kiinnostuksestani pukeutumiseen ja onkin paras kriitikkoni ja rohkaisijani. Samalla hän hillitsee välillä maaniseksi yltyvää intohimoani pukeutumisen yksityiskohtiin. Pidän kovasti rouvani tyylistä ja saan häneltä sekä vinkkejä että inspiraatiota pukeutumiseeni. Arvostan tätä suuresti.

Pellavapuvussa ja Albert-tohveleissa Pariisin-matkalla

VR: …entä vanhempien sekä sisarusten reaktiot, kun aikoinaan tyyli alkoi kiinnostaa sinua?

NI: Vanhempani ja sisarukseni ovat aina ymmärtäneet kiinnostukseni kauneutta ja yksityiskohtia kohtaan. Äidilläni oli mielestäni pettämätön värisilmä, joka ilmeni hänen vaatteissaan ja sisustuksessa. Nuorempana opin myös äitiäni seuraamalla pienet muutosompelutyöt, joista minulle on ollut tässä harrastuksessa suurta hyötyä. Isäni taas on herrasmies, joka on opettanut minulle, että käytös, olemus ja teot tekevät miehen, eivät vaatteet.

Taiteilijan toimessa

VR: Kuinka kiinnostus tyyliin syntyi ja milloin se suuntautui klassisen puolen pariin? Miksi klassikot muodin sijasta?

NI: Minua on aina kiehtonut kauneus kaikissa muodoissaan. Pukeutuminen on ollut minulle aina tärkeä seikka, mutta erityisesti aloin kiinnittämään siihen huomiota erinäisten sattumusten kautta lukioaikana. Klassinen tyyli oli kaltaiselleni mukavuudenhaluiselle ja tarkalle ihmiselle luonnollinen valinta, jota en kummemmin valinnut. Päin vastoin uskon, että se valitsi minut. Klassikot yksinkertaistavat ja helpottavat pukeutumistani karsimalla valittavien vaihtoehtojen määrää. Lisäksi ne antavat minulle varmuutta, koska minun ei tarvitse enää vaatteet puettuani huolehtia, ovatko ne varmasti hyviä valintoja. Näin voin keskittyä täysin tärkeämpään tekemiseen, kuten töihini tai ympärilläni oleviin ihmisiin.

Klassikot eivät tee vaatevalinnoistani tylsempiä, sillä uusia klassikkoja syntyy koko ajan ja monet ns. klassikoista mahdollistavat lähes rajattoman varioinnin erilaisten leikkausten, materiaalien ja yksityiskohtien kautta. Kauneuskäsityksethän ovat vaihdellet aikakaudesta toiseen taiteessakin. Niinkin näennäisesti yksinkertainen asia kuin miesten puku on muuttunut ajan saatossa todella paljon, vaikka perusmuoto on pysynyt likimain samana.

Korkea nappikaulus kudotun solmion ja flanellitakin kera

Muotiakaan ei kannata väheksyä, sillä se kuvaa aikaansa – taloutta, yhteiskunnan normeja, ajatuksia jne. – eikä muodin olemassaoloa voi kieltää, sillä se on ollut olemassa kautta aikojen. “Muoti vaikuttaa kaikkeen, sitä ei voi kytkeä pois päältä.” Klassisen pukeutumisen harrastajien kielteisyys muotia kohtaan johtuu mielestäni enimmäkseen siitä, ettei muotia voi – eikä pidäkään – järkiperäistää. Muoti vaikuttaa, halusimme tai emme, siihen miten tarkastelemme ympärillämme olevaa päivittäistä elämää.

 

VR: Mitä harrastat tyylin ohella?

NI: Olen intohimoinen perhokalastaja. Maalaan ja harrastan taidehistoriaa, erityisesti öljyvärimaalauksen materiaaliopin näkökulmasta. Hyvä ruoka ja juoma tekevät minut onnelliseksi. Olen ainainen haaveilija; koitan tehdä elämästäni suurimman taideteokseni. Tyylini on tärkeä osa tuota yritystäni.

 Perhon viemää

VR: Kuinka olet kerännyt tietämyksesi — kirjoista, erikoiskoulutuksesta, ammattilaisten kanssa keskustellessa?

NI: Tietämykseni olen saanut lähinnä alan kirjallisuudesta. Kotonani minulla on ainakin puolitoista hyllymetriä niin miesten kuin naistenkin tyylikirjallisuutta. Internetin merkitystä tiedonhankinnassa ei voi myöskään väheksyä. En valiettavasti ole päässyt henkilökohtaisesti keskustelemaan monenkaan alan ammattilaisen kanssa tyylistä, mutta tartun tilaisuuteen aina kun sellainen tulee.

 Virallisin eli harmaa solmio rullasolmulla

VR: Kuinka kuvailisit tyyliäsi? Mitä räätäleitä tai vaatevalmistajia suosit?

NI: Tyylini on hyvin muuttuvainen kuten on mielenikin. Klassikkovaatteet luovat hyvän pohjan kokeiluille. En noudata orjallisesti mitään klassisen tyylin suuntauksista. Lähinnä poimin ja yhdistelen niiden parhaita puolia – välillä onnistuen ja välillä rankasti epäonnistuen. Tyylini perustuu teoreettiseen yksinkertaisuuteen: pohjaksi valitsen yksinkertaisia, neutraaleja värejä. Asusteiden ja muiden osien värit pyrin pitämään harmoniassa keskenään. Vältän kirkkaimpia ja vaaleimpia värejä, jotka eivät sovi väriharmoniaani: It’s better gray than garish. Poikkeuksia kuitenkin on!

Arvostan vaatteissani istuvuutta ja laatua todella paljon. Istuvuus on yksittäisen vaatteen kohdalla yksi sen tärkeimmistä ominaisuuksista. Vaatekaappiaan vasta kokoavan tulisikin pitää tästä tiukasti kiinni. Ostan lähtökohtaisesti mahdollisimman hyvin istuvia vaatteita, sillä muutosompelulla saadaan harvoin ihmeitä aikaan. Kengissä taas tärkeimpänä ominaisuutena korostuu laatu (istuvuutta tietenkään unohtamatta!).

Tumma puku mokkakengin

En orjallisesti yritä pysyä tyylilleni uskollisena (kuten tuotemerkit, leikkaukset ja mallit). On hankala sanoa, mihin suuntaan tyylini tulee kehittymään seuraavaksi: tyyli varmasti muotoutuu yhtenäisemmäksi ajan myötä. Käyttämiäni merkkejä en näe hyödylliseksi luetella, sillä niitä on ääripäästä toiseen. Pääosin vaatekaappini koostuu valmisvaatteista, mutta uskon tulevaisuuden hankintojeni painottuvan enemmän mittatilaus- ja räätälinvaatteisiin.

 

VR: Kuinka päädyit aikoinaan Keikarin foorumille, ja mikä on saanut sinut pysymään aktiivisena?

NI: Vuonna 2009 (?) etsin itselleni Internetisä tietoa eräästä pukeutumisseikasta. Löysinkin heti käyttökelpoisia ohjeita Keikarin blogista ja keskustelupalstalta. Tämä sai minut tutustumaan blogin muihinkin kirjoituksiin ja aihealueisiin. Mielenkiintoiset ihmiset ja keskustelu ilman turhia ja ärsyttäviä nettifoorumeille tyypillisiä piirteitä sai minut jäämään seuraamaan keskusteluja.

 Yksityiskohtien juhlaa: kaartuvat kaulukset ja rullaava solmu

VR: Mikä (tai ketkä) inspiroi sinua?

NI: Kaikki kaunis: luonto, maisemat ja sen värit. Maalaustaide. Kauniisti pukeutuvat ihmiset. Yksittäisiä ihmisiä, joiden tyyliä ihailen, voisin luetella loputtomiin, mutta joitakin mainitakseni heitä ovat esimerkiksi “Ethan Desu”, Lapo Elkann, Allessandro Squarzi, Luca Rubinacci, Atte Rytkönen, Alan See, Edward Sexton, Yves Saint Laurent, Mira Duma, Rudolph Valentino ja Inez de la Fressange. Monien luettelemieni henkilöiden tyyli ei ole lähelläkään omaani, mutta heidän pukeutumisessaan on jotakin, mikä minua puhuttelee. Haen pukeutumiseeni säännöllisesti innoitusta myös L. Fellowsin lehtikuvituksista.

 Ruudukkopuvussa

VR: Mikä on sinun määritelmäsi tyylistä?

NI: Tyylikkyys on oikeanlainen yhdistelmä omaperäisyyttä, luonnollisuutta, huolellisuutta ja yksinkertaisuutta.

 

VR: Vuosien kokemuksella osaa taatusti ohjeistaa myös Keikarin nuorempia lukijoita. Mitä toivoisit useamman miehen tietävän tyylistä?

NI: Urheillessakin ymmärretään siirtyä vaativimpiin liikkeisiin vasta kun perusta on luotu ja helpommat ovat jo varmasti hallussa. Näin on myös pukeutumisessa. Toisaalta, jotta voi ymmärtää mikä saa aikaan toimivan tyylin ja halutunlaisen vaikutelman, se vie meiltä useimmilta aikaa. Tämä on meille kärsimättömille haasteellisinta. Täytyisi yrittää edetä rauhallisesti perusasioita opetellen.

 Tyköistuvaa tummaa pukua

Aluksi – ja aina kun pohdit mitä tahansa mahdollista hankintaasi – käy läpi seuraavat käskyt: Osta vain laatua. Osta mahdollisimman monipuolisesti hyödynnettäviä osia. Osta niin vähän kuin ikinä vain voitkaan. Osta vain sellaista mitä ilman et voi tulla toimeen. Ja tulet rikkomaan varmasti jokaista näistä käskyistä.

Muista, että pukeutuminen on kieli muiden joukossa. Vaikka onkin hienoa  ymmärtää sen kaikki pienet nyanssit, älä ajaudu liian syvälle sen syövereihin sitä käyttäessäsi. Ympärillä olevien, hienouksiin perehtymättömienkin ihmisten tulisi ymmärtää mitä tarkoitat. Pysyttele klassikoissa, mutta pukeudu ajan mukaisesti. Vanhahtavasti pukeutuminen on yhtä erikoista kuin vanhahtavan kielen käyttäminen.

Olemus, ryhti ja itsevarmuus ovat tyylin kannalta yhtä tärkeitä kuin vaatteetkin, ja niitä voidaan kehittää siinä missä muitakin taitoja. Ihminen vaatteiden alla ratkaisee. Tyyli on itsevarmuutta. Hyvä tyyli ottaa myös muut ihmiset huomioon. On hyvä muistaa, että tyyli on aina sellainen millaisena muut sen näkevät.

Muista aamulla puketuessasi, että olet elänyt koko tähänastisen elämäsi tätä päivää varten! Pukeudu sen mukaisesti.

Harmaat flanellihousut, intohimonpunaiset jalkineet

http://instagram.com/nikoimpio

Kuvat: Niko Impiö


3 comments »

  1. Oscari says:

    Kari hyvä, en tietenkään tarkoita upslaakeja pakollisiksi, mutta juhlavemmissä suorissa housuissa ne olisivat ehkä paikallaan. Tai ainakin joissain niistä.

    Waelsin prinssi Charles osaa todella hyvin klassisen pukeutumisen, vaikka nyt pojanpoikansa ristiäisjuhlassa. Tietenkin hän käytää super kalliita kankaita ja hyviä vaattureita, mutta esikuvaa voisi hakea tuosta vanhemmasta herrasmiehestä.

  2. Ville Raivio says:

    Iltaa, Oscari.

    Upslaakit ovat makuasia. Tämä yksityiskohta syntyi alun perin (yllätys, yllätys) Englannissa, kun silloinen kuningas kääri housunpunttinsa suojatakseen niitä aikakauden saastaisilta kaduilta. Upslaakien etuna on ylimääräisen kangasmäärän tuoma lisäpaino, jonka ansiosta housut laskeutuvat suoremmin. Pakollisia ne eivät suinkaan ole.

  3. Oscari says:

    Moi, minusta, ehkä hyvin vääräin ymmärrtysti, Nikon housut ovat ylleensä liian tiukat. Viimeisen kuvan vaaleat housut ovat ainoat jotenkin sopivat. Yleensä muutenin hänen vaatteensa ovat aivan liian ihonmyötäisiä. Muutkin kuin housut, jotka ovat lähinnä sukkahousuja muistuttavia.

    Housuista puuttuivat pääsääntöisesti upslaagit eli punttien käänteet, jotka kuluvat pukuhousuihin, siis itsetään selvinä. No tosin noin tiukoissa sukkahousuissa ei voi edes ajatella olevan upslaageja.

    Anteeksi näkemykseni, se on varmasti vanhanaikainen ja väärä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.