Gordon Gekko

4

February 22, 2015 by Ville Raivio

Vuonna 1987 sai ensi-iltansa Oliver Stonen ohjaama Wall Street. Elokuvasta on jo kirjoitettu 27 vuoden aikana paljon, enkä minä ole filmikriitikko, joten tartun mieluummin roolihahmoa kauluksista. Wall Streetin päähenkilö Gordon Gekkosta on myöhempien aikojen kuluessa tullut 80-luvun ylettömyyksien ja pankkikeplottelun symboli, jonka esittämisestä Michael Douglas poimi parhaan pääosanäyttelijän Oscarin. Tämä röyhkeä oman elämänsä investointipankkiiri on jäänyt elämään melko vaikutusvaltaisena tyyli-ikonina, joka on tunnetumpi USA:ssa kuin Euroopassa. Roolihahmon vaatetti maineikas amerikkalainen suunnittelija Alan Flusser, jota haastattelin neljä vuotta sitten. Hän on taatusti vastaillut samoihin vanhoihin kysymyksiin kymmenet ja sadat kerrat, mutta ilokseni hän jaksoi tuolloin vielä yhden kerran käydä läpi Gekkon asua.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

Gordon Gekkon vaatevalinnat olivat nyökkäys amerikkalaisen 80-luvun talousväen asuun, mutta filmin suosion myötä myös aikansa dokumentti. Värikkäistä, raidallisista olkaimista, vahvasti topatuista puvuista sekä pysyvästi taaksekammatusta tukasta tuli vaikutusvallan ja mammonan symboleita. Flusser kertoo puvustuksesta: “Suunnittelin Michael Douglasin vaatteet siten, että ne heijastaisivat sitä imagoa, jonka elokuvan suunnittelijat halusivat hänelle. Tänä aikana minä kyllä suunnittelin vastaavia vaatteita [räätäliliikkeeni] AFC:n Wall Street -asiakkaille, eivätkä Gekkon vaatteet eronneet mitenkään omista tai asiakkaitteni vaatteista 80-luvulla. Gekkon asu herätti huomiota vain, sillä tällainen yläluokan pukeutuminen ei ollut laajalti saatavilla suuremmalle, muotia seuraavalle yleisölle.” Kokonaisuutena asu oli amerikkalaisen talousbisneksen univormu, mutta persoonalliseksi se muodostui yksityiskohtien avulla.

Douglasin ryhtiä suunnittelija korjasi kauluspaidoilla, joissa oli harvinaiset olkatoppaukset. Hahmon paitojen kaulus sekä kalvosimet olivat vitivalkoiset ja kontrastimallia, siis eri kangasta kuin paitojen muut osat. Kohtauksissa Gekkon olkaimet ovat yleensä mustat, ohuella jäänsinisellä raidalla. Tämä rykmenttiraita on Etonin sisäoppilaitoksen tunnus, mutta arveltavaksi jää, osallistuiko roolihahmo maineikkaan koulun oppeihin. Flusser myös suunnitteli Gekkon ylle koko joukon harvinaisia yksityiskohtia, joita hän on itse suosinut vuosikymmeniä. Esimerkiksi kääntöhihat puvuissa, pyöreät paidankaulukset, paitojen kauluspinnit tai vaakaraitaiset paitakankaat olivat viimeksi joten kuten yleisiä 1940-luvulla. Flusser on siis perehtynyt menneiden aikojen miesten asuun, jota hän on elvyttänyt oman liikkeensä kautta vuosikymmeniä. Tavallaan Gordon Gekkon asu on siis Alan Flusserin asu, jonka tarkka silmä on voinut löytää New Yorkin hienoston yltä alkaen 90-luvulta, jolloin liike avasi ovensa. Wall Streetin tarinan mukaisesti Gekkon loppu oli nöyryyttävä ja perin kehno, mutta röyhkeä hahmo oli taitava työssään – ja rahaa hän teki tyylillä.


4 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Kiitos neuvoista! Päivitän siis tämän tekstin sopivien kuvalinkkien kanssa ja jatkossa teen samoin myös uusille jutuille.

  2. Jussi Kari says:

    Tervehdys Ville,

    Iloksesi voin kertoa, että tekijänoikeuslaki sallii kuin salliikin nk. sitaatin käyttämisen (Tekijänoikeuslaki 22 §). Se tarkoittaa, että jotain asiaa kommentoidessa on sallittua – tekijänoikeuden estämättä – liittää mukaan kommentoinnin kohdetta esittäviä kuvia, tekstiä, ääntä jne. hyvän tavan mukaisesti, kommentoinnin vaatimassa laajuudessa.

    Kun nyt siis kirjoitat Gordon Gekkosta ja tämän tyylivalinnoista tietyssä elokuvassa, voit aivan hyvin liittää tähän (tai tuleviin mahdollisiin kirjoituksiin) kuvia ko. elokuvasta, jossa Gekkon vaatteet näkyvät.

  3. Golden says:

    Mielestäni Gordon on kyllä ihan suht koht tyylikäs. Pidän etenkin olkaimista ja vyölenkittömistä housuista.

  4. Gilden says:

    Gordon ei näytä kovinkaan tyylikkäältä, ennemminkin nihkeeltä ja hikiseltä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.