Borgioli-jalkineiden anatomia

0

September 24, 2019 by Ville Raivio

Fratelli Borgioli on vuonna 1946 perustettu italialainen kenkätehdas. Tuolloin veljekset Renè ja Valerio Borgioli avasivat pajan Toisen maailmansodan ikeestä toipuvassa Vincissä, Firenzen metropolialueella. Alussa olivat siis veljekset, nahkaa, kaksi käsiparia, ja työkaluja. Borgioli jatkoi pienenä toimija aina 1980-luvulle asti, jolloin toinen sukupolvi otti enemmän vastuuta perheen elannosta, ja toiminta laajeni. Valmistaja ei ole ollut suuren profiilin toimija, kuten nimikuulu Salvatore Ferragamo, vaan se on ansainnut kannuksensa ennen kaikkea luotettavana, laadukkaana alihankkijana.

Jos lukijan kaapissa on jonkin italialaisen muotihuoneen nimeä kantava pari, jossa on himoittu Made in Italy -leima, Borgioli on voinut olla valmistaja. Tehtaalla on myös ollut omaa nimeä kantava mallisto vuosikymmeniä, mutta Borgioli on melko lailla tuntematon. Minulle ainoastaan nimi oli tuttu, mutta en ole nähnyt missään pareja tarjolla, edes verkkokaupoissa.

Tänä päivänä Borgiolia luotsaa perheen kolmas sukupolvi, ja heidän suurin mullistuksensa koitti vuonna 2018, kun valmistaja avasi uudet tuotantotilat. Erikoisuutena yhtiöllä on koristeellinen pikisauma, ns. Norvegese, jonka lisäksi hyvin kevyet, voimakkaasti taipuvat flex-ulkopohjat luonnistuvat. Tehdas jatkaa yhä alihankkijana lukuisille muille yrityksille. Vaan hassuahan se on hankkia jonkin Guccin nimeä kantava kenkäpari, jos todellinen valmistaja onkin Borgioli, ja ainoastaan niin sanottu “design” sekä leima ja röyhkeä hinta ovat muotihuoneen.

Borgiolin oma mallisto on italialaiseen henkeen kovin erottuva, värikäs, joissakin malleissa suorastaan räikeä. Silti mukana on myös klassisen tyylikkäitä pareja, joiden lesti ei ole liian terävä tai lihavanpullea, eikä päällinen liioiteltu. Tänään Keikarin tarkastelussa on juuri tällainen pari, joka saapuu Turun oman Herrainpukimon lähetyksenä.

Valmistajan katalogissa mallille ei ole annettu erityistä nimeä, mutta perustyyliltään pari on ruskea oxford. Se ei kuitenkaan ole tavanomainen, sillä päällinen on ommeltu piilosaumoilla, mikä on työläs ja siisti ratkaisu. Lisäksi päällisnahka on patinoitu useilla sävyillä, jotka tuovat väriin syvyyttä. Erityisesti kärjessä ruskea on paikoin erittäin tummaa. Lisäksi Herrainpukimo on teettänyt parin Goodyear-pohjauksella tavanomaisen Blake- eli läpiompelun sijaan.

Borgioli käyttää enimmäkseen Toscanan alueella parkittua vasikannahkaa, jossa on niin sanottu crust-viimeistely. Nahkassa ei ole siis väriainetta, vaan Borgioli värjää sen itse tehtaalla. Patinoinnin lisäksi päällinen on kiillotettu tehtaalla. Harvinaista kyllä, valmistajalla on värillinen vuorinahka. Suurin osa tehtaista käyttää perustylsää hiekan väristä vuoria, varmaankin neutraaliuden nimissä. Borgiolin oma väri on viininpunainen ja vuori samaten. Tämän lisäksi ulkopohja värjätään samalla sävyllä ja kiillotetaan vahalla. Jos ei jostain syystä pidä tästä väristä, voi-voi.

Suurin yllätys minulle oli Borgiolin pohjausrakenne. Vaikka Goodyear-pohjaus onkin tehtaan käytössä, pareihin ei liimata lainkaan kangasritsiä vaan reunoksen kiinnike leikataan suoraan pinkopohjaan. Tämä kuulostaa kovin tekniseltä, joten kuvien kera seikka on helpompi ymmärtää. Siispä lukijan on hyvä vierailla Vibergin sivustolla, jossa sama rakenne näkyy selvästi. Liimaus ja kangasritsi ovat Goodyear-rakenteen heikkoudet, joista pääsee eroon työläämmällä ja kalliimmalla pohjauksella. Erittäin harva tehdas käyttää pinkopohjaan leikattua ritsiä, joten Borgioli ansaitsee suuren suuret kehut – vaikka ratkaisu ei koskaan näy kellekään. Päkiän alla on myös kerros vaahtomuovia, joka pehmentää askelta. Tämäkään ei muille näy. Hämmästelen, miksi valmistaja ei pidä melua rakenteista, jotka erottavat sen muista ja nostavat laatua. Kärjen ja kannan vahvikkeet ovat tehdaskengissä yleistä synteettistä.

Päällisen patinointi on kaunis. Ruskean eri sävyt vuorottelevat ja näkyvät milloin voimakkaammin, milloin hennommin, valon määrästä riippuen. Piilosaumattu päällinen on hyvin siisti, mallin sivussa on pitkä sauma niin kuin balmoral oxfordissa yleensä. Se ei kuitenkaan ole suora, vaan aaltoileva ja epäsäännöllinen. Tämä on kaiketi se italialainen kosketus, jossa klassikkoon laitetaan pientä sekoitusta. Kantakuppi on näyttävän pyöreä ja sen keskisauma on tiimalasin lailla muotoiltu. Jalkineen kapein osa, vyötärö, on siro. Lesti on hienosti kaartuva ja muodokas.

Erikoista kyllä, Borgiolin lesti on myös X-kokoa eli varpaiden kohdalla leveämpi. Harvalla italialaisella tehtaalla on X-mitoitus käytössä, suurin osa vain suosii kapeaa ja terävää linjaa. Lisätilan ansiosta varpailla on tosiaan paremmat oltavat ja mukavuus kasvaa, mutta ylimääräistä mitoitusta ei ole muualla. Tämä on loistava ratkaisu meille, joilla on yksi pikkuvarvas vähän leveämpi kuin toinen. Sisävuorin reunassa on koristeellinen harkotus ja kengän kielen päällä on ommel, jonka läpi kengännauhat voi sujauttaa. Näin ne pysyvät paremmin paikallaan. Ulkopohjassa on koristeellisia messinkinauloja, jotka muka hidastavat kulumista, mutta enpä usko.

Kengänsuu on samoin piilosaumattu kuin muu jalkine, reunoksen reuna on pystysuoran sijaan pyöristetty. Ratkaisu on harvinainen, mutta en keksi käytännön hyötyä sille. Olkoon se siis sitä kuulua italialaista muotoilua. Kenkälaatikon mukana seuraa kenkälusikka ja lisänauhat. Vielä täytyy kehua kantakupin vahvikkeita, jotka jatkuvat jalan keskiosaan asti. Tämä tukee jalkaa ja vakauttaa askelta, eikä jalka väsy yhtä herkästi.

Kokonaisuutena Borgiolin pari on suurin yllätys, jonka olen vuosiin kokenut. Valmistaja ei pidä melua itsestään, pareja ei ole tarjolla monessa paikassa, poikkeavia ratkaisuja sekä korkeaa laatua löytyy. Viimeistely on siisti ja patinointi kaunis – pidän kaikesta tässä parissa. Niin, onpa niillä myös mukava kävelläkin. Ainoastaan reunosta hioisin kapeammaksi, jotta pari näyttäisi sirommalta. Jää lukijan ratkaistavaksi, ovatko tehtaan muotokieli ja ratkaisut oman maun mukaisia. Borgioli pystyisi vielä suuriin tekoihin, jos valikoimassa olisi enemmän klassisia pareja, ja niitä myös markkinoitaisiin.

https://www.borgiolishoes.it/en/


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari