Budapest-kenkä

0

December 14, 2014 by Ville Raivio

Budapest-kenkätyyppi on Unkarin lahja miesten jaloille. Kysyin erikoisen jalkineen syntyhistoriasta Rezső Kutilta, joka työskentelee Budapestissa olevassa Vassin kenkäkaupassa. Hänen kertoo Budapest-lestin ja sen ylle luodun jalkineen syntyneen 1800-luvun lopulla samannimisessä kaupungissa. Tähän aikaan teollinen kenkätehtailu ei vielä ollut syrjäyttänyt jalkinemestareiden vuosisataista työtä, ja Euroopanlaajuisissa näyttelyissä eri maiden mestarit kilpailivat kättensä töillä. Kansallisaate oli vahva ja tämän myötä suurkaupungeille myös luotiin lestit, jotka heijastivat paikallista makua ja kulttuuria. Kärjistäen: italialaiset lestit ovat aina olleet pitkiä ja teräväkärkisiä, brittiläiset pyöreitä ja maltillisia, unkarilaiset tavanomaista lyhyempiä hyvin pyöreällä ja korkealla kärjellä. Tämän pystysuoran kärjyksen ansiosta varpaille on paljon tilaa myös alamäkeen kulkiessa, ja ammoin tilavaan jalkineeseen mahtui myös suuri määrä olkia lämmikkeeksi tai pehmikkeeksi. Perinteinen Budapest-jalkine on aina derby-tyylinen eli sen nauhareiät on jätetty päällisnahkan ylle, sen siipikärjyskoriste on hyvin pitkä ja miltei korkoon ylettyvä, lisäksi kengässä on usein hyvin koristeellinen goyser-ommel, jolla reunos on kiinnitetty.

Budapest-kenkä_Keikarissa
Harvinainen Budapester-malli, jossa on derbyn sijaan oxford-rakenne. Ulkopohjat kumia, värjäämättömässä reunoksessa valkoinen goyser-ommel.

Kookkaanpullea Budapest-lesti jakaa mielipiteitä, sillä se ei ole mikään korea tai siro ilmestys. Myös kenkätyypin yleinen ja hyvin erottuva brogue-rei’itys, derby-rakenne ja käsin ommeltu koristeellinen reunos lisäävät mallin kuin mallin erottuvuutta. Kaiken tämän lisäksi siinä on yleensä kaksin- tai peräti kolminkertainen ulkopohja, joka on taatusti kestävä, mutta kolho. Siispä Budapester on ollut ennen kaikkea mukava vapaa-ajan jalkine, joka tekee pienestä jalasta kookkaamman näköisen ja suurenmoisesta jalasta huiman. Erityisen hyvin se sopii kookkaalle miehelle, jonka paino asettaa suuret vaatimukset mille tahansa jalkineelle. Pystysuorasta muotoilusta voi päästä ylitse, kun ymmärtää ettei se näytäkään niin dramaattiselta kasvojen korkeudelta tarkastellen. Tämä kenkä ei ole edustava tai näyttävä, vaan nöyrä työjuhta, joka kuljettaa omistajaansa vakain askelin missä tahansa ympäristössä. Siis rakkaudella, Budapestista.

Kuva: Matti Raivio/Masarazzi


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari