The Life of Beau Brummell

0

May 15, 2012 by Ville Raivio

Beau Brummellin kuoltua vuonna 1840 hänen tuttavansa kapteeni William Jesse tarttui kynään ja tuotti elämäkerran. Tämä opus on ainoa julkaisu, joka keskittyy varta vasten Beaun – eli kauniin – lempinimen saaneen Brummellin elämään. Tämä on erikoista, sillä dandyismin kantaisä oli oman aikakautensa kultapoika, joka tunsi kaikki tuntemisen arvoiset ja hänet puolestaan tunnettiin kaikkialla, missä tuntemisella oli merkitystä. Kertomuksia, legendoja sekä juoruja on kirjattu useissa lähteissä ja olisin hyvin kuvitellut Brummellin tarjoneen runsaasti antia myös muita teoksia varten. Ainoa toinen kirja, joka mieleeni juolahtaa, on d’Aurevillyn “Dandyismistä ja George Brummellista” (1845), joka nimestään huolimatta ei sisällä juuri mitään uutta miehen vaiheista. Toisaalta Brummellin olemus on toiminut innoituksena lukuisille hengentuotteille. Sir Arthur Conan Doylen teoksessa Rodney Stone hän vilahtaa sivuhahmona, näytelmäkirjailija Clyde Fitch on dramatisoinut Brummellin elämän vuonna 1890 ensi-iltansa saaneessa näytelmässä ja vuonna 1924 ilmestyi mykkäelokuva, jota tähdittivät Mary Astor sekä John Barrymore. Lisäksi on muutama radiokuunnelma, näytelmä sekä elokuva, joista jälkimmäisistä tunnetuin on kaiketi vuoden 2006 tv-elokuva “Beau Brummell: This Charming Man”. Erikoinen lisä on yksi alppiruususta jalostettu hybridi, joka on yhä saatavilla ja kantaa esikuvansa nimeä.

Alun perin kahdessa osassa ilmestynyt “The Life of Beau Brummell” (1844) on muodostunut ylen harvinaiseksi keräilykappaleeksi, jota ei tietääkseni enää 1900-luvun puolella olla julkaistu suurena uusintapainoksena. Sen sijaan tarjolla on muutamia vanhoja säilyneitä teoksia sekä niiden perusteella digitalisoituja näköiskappaleita. Oma kirjani on vuodelta 1893, kovin kärsinyt ja entinen kirjastokappale. Sisältöön tämä ei tietenkään vaikuta. Päälle 500-sivuinen tuotos kertoo paitsi Beaun elämästä, myös hänen tuttavapiiristään ja ajan tavoista. Kapteeni Jesse on sanojensa mukaan kerännyt huomattavan kokoelman Beaulle kuuluneita esineitä sekä kirjeitä, jotka paljastavat kylmän ulkokuoren alta melko lämminhenkisen ja kohteliaan miehen. Toki vain harvoille, hienoille ja valituille. Vastaanottajien nimet on pyyhitty henkilöllisyyden varjelemiseksi, ja jostain kummasta syystä kirjoittaja on päättänyt julkaista myös suuren määrän runoja sekä katkelmia, jotka kirjeissä on jaettu. Viisikymmentäneljä kappaletta kertaavat Beaun melko suojatun aseman lapsuudessa, Etonin-vuodet, tulevan kuninkaan tapaamisen, nousun maineeseen ja parhaisiin piireihin, vaikutusvallan loiston vuosina, riitaantumisen kuninkaan kanssa, nopean putoamisen saavutetusta asemasta, kasvavat velat, velkapaon Ranskaan sekä hitaat kärsimyksen, erityneisyyden ja sairauden runtelevat viimeiset vuodet.

Käytännön tasolla kirjan lukemisesta ei ole juuri hyötyä, mutta tämä ei estä minua suosittelemasta sitä. Erityisesti dandyismistä, Regency-aikakauden Britanniasta tai 1800-luvun ranskalaisesta ja englantilaisesta kirjallisuudesta intoilevien käsissä kapteeni Jessen teos on verraton lisä. Myös tarinan puolesta yhden miehen nousu kunniaan sekä maineeseen, ja näitä seurannut loputon pudotus on hieno varoittava esimerkki itsekkyyden vaaroista. Luonnollisesti Beaun persoonasta kiinnostuneet saavat teoksesta lukemattomia esimerkkejä miehestä, jonka vaikutus tuntuu yhä. Myös viktoriaanisen aikakauden englanti on latinan, ranskan sekä vanhahtavien sanavalintojen vaikutuksesta suotuisa haaste kielitajuaan kehittäville.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari