Tartaanikuvio

3

October 19, 2008 by Ville Raivio

Ruutukuvio on kansanomainen nimitys tartaanikuviolle, joka yhdistetään ennen muuta Skotlantiin. Kuitenkin Länsi-Kiinan Taklamakanin autiomaasta on löydetty 3000-vuotisia muumioita, joilla on tartaanikuvioisia vaatteita. Tartaani-sanan alkuperä puolestaan löytyy ranskan sanasta tiretain, jolla tarkoitettiin neulottua kangasta.

Tartaanikuvio koostuu siksakkia kulkevista horisontaalisista ja vertikaalisista nauhoista, jotka on värjätty. Langat neulotaan yhteen ja näin muodostetaan ehtymätön myriadi kuvioita. Eri tartaanit ovat syntyneet, kun tietyillä alueilla asuneet ihmiset ovat kutoneet kankaita paikallisen maun mukaan, ja käyttäneet kankaissa alueelle ominaisia luonnonvärejä. Näin syntyneet kuviot ovat vahvasti kytköksissä tiettyihin alueisiin. Kuitenkin vasta 1800-luvun puolivälissä klaanit ryhtyivät suosimaan tiettyjä kuvioita erottuakseen muista. Tätä ennen kukin valitsi makunsa mukaan, aivan kuin vaatekaupassa käydessään. Osa tunnetuista tartaanikuvioista on perinteikkäisiä klaanitunnuksia, joita ei ole sopivaa klaanin ulkopuolisten käyttää.

Alla kolme näkemystä ruudukosta, joka on klassinen vaatekuvio. Ruutupaitaa valitessa on kuitenkin syytä olla hyvin varovainen: markkinoilla on valtavasti erittäin levottomia kuvioita ja väriyhdistelmiä, jotka eivät olisi koskaan saaneet syntyä. Ruudukko on mainio vapaa-aikaan, mutta puvun kanssa yhdisteltäessä on oltava varuillaan. Mainio keino käyttää ruudukkoa on yksityiskohtana: joko taskuliinassa tai solmiossa.


3 comments »

 1. Anonymous says:

  siinä mielessä olen samaa mieltä että esim brooksin tai pressin tarjoamat eri värisistä tilkuista tehdyt patch madras -paidat ovat järkyttävän kamalia. mutta myös hillitympää tartanin omaista madrasia löytyy ts. yhdestä ja samasta kankaasta tehtyjä, ei mitään paita-tilkkutäkki -hybridejä.

  btw, patch madras on eräs omituisimpia usa:n itärannikon vapaa-ajan pukeutumisen traditioita, niin ivy-fani kuin olenkin.

 2. Ville says:

  Kääk tuon madrasin kanssa. Pikagooglauksella löytyi todella levottomia väri- ja kuvioyhdistelmiä. En kuitenkaan näe, etteikö madras soveltuisi kesäaikaan, mutta todella varovainen saa olla kuvioiden kanssa. Pahimmillaan vaarantaa toisten verkkokalvot.

  Jos kuitenkin klassista tyyliä tavoittelee, suosittelen jättämään madrasin rennommille jampoille.

 3. Anonymous says:

  mitä olet mieltä tartania muistuttavasta madras-ruudutuksesta?

  itse olen (vapaa-ajan) kesäkauluspaitojen kohdalla madrasin suuri arvostaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari