Swims-kalossit

15

March 14, 2010 by Ville Raivio

Norjalaisen Swims-yhtiön perustajamies Johanilla oli muiden norjalaisten tapaan hankaluuksia jalkineiden kanssa. Neljä enemmän tai vähemmän kosteaa vuodenaikaa pohjoismaisessa ilmastossa vaativat veronsa, erityisesti nahkapohjien suhteen. Hän käytti kalosseja, jotka isoisä oli jättänyt perinnöksi, mutta ulkomaille muutettuaan hän huomasi ettei USA:n puolella ollut saatavilla elegantteja kalosseja. Johan suunnitteli modernin kalossin ja Swims oli syntynyt. Ulkonäöllisesti Swims on ainoa oikea kalossivaihtoehto. Muut Suomessa myytävät vaihtoehdot, kuten Springyard ja Tingley, ovat möhkäleisiä mustia kumilatuskoja. Ajavat asiansa, mutta eivät kauniilla tavalla.

Perus-Swimsejä sen sijaan saa kymmenessä eri värissä ja lisäksi yhtiö tarjoaa nilkkaimia muistuttavia nilkkapituisia kalosseja erityisen vaativiin olosuhteisiin. Myös naiset on huomioitu, jopa miehiä paremmin. Kauniimpi sukupuoli saa Swimsiltä kalossinsa ballerina-, korkokenkä- ja saapaskokoisina lukuisin värein. Swimsien pohja muistuttaa lenkkitossujen pitävää ja kohoilevaa pohjaa ja se on muihin tapaamiini kalosseihin verrattuna kovempi sekä paksumpi. Kalosseja kiertää koristeellinen reunasauma ja kantapäässä on poistamista helpottava lenkki. Luonnollisesti kalossit myös hylkivät kosteutta erinomaisesti.

Swimsit ovat markkinoiden laadukkain ja miellyttävin kalossivaihtoehto. Harmillisesti ne kuitenkin maksavat Suomessa yli tuplasti muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Kuvan esimerkkipari löytyi USA:n puolelta eBayn kautta huokeammalla, mutta en ole vielä ehtinyt käyttää suojuksia, joten en voi kommentoida kestävyyden suhteen. Noin 75 eurolla saa pallon komeimmat kalossit, kätevän nimikoitavan säilytyspussin sekä pikakiillotuspurkin.

http://www.swims.com/


15 comments »

 1. Lähes jokaiselle tuotteelle on paikkansa says:

  Kaikki lienevät samaa mieltä kalossien estetiikasta. Kuminen “kengäke” ei pärjää kauniille laatukengälle. Ehdotankin että vertaamme kalossia toiseen kumituotteeseen eli vanhaan kunnon nokialaiseen ja nimeämme kalossit esmerkiksi “herrasmiehen kumisaappaiksi”. Ovathan nuo kumiset lerpattimet tuiki tärkeät ja käytännölliset vaikkeivät kauneudesta pisteitä saa tai edes hae.

 2. Dandyko? says:

  Kovasti kalossien puolesta! Ymmärrän kyllä avautumisen kyseisten kapineiden tyylittömyydestä, eiväthän ne hyvän näköiset ole käytännössä koskaan. Kuitenkin, Suomen ilmastossa loskakelin iskiessä kengät on joko pakko suojata jotenkin, tai sitten käyttää sen 10 sentin loskakerroksen jotenkuten kestäviä goretex-hirvityksiä. Talvikeliin muuten ihan käypä ulkovaihtoehto ovat toki esimerkiksi tarvittaessa hyvälaatuiset nilkkurit tai saappaat mieluiten kumipohjalla ja -mikäli mahdollista- Cordovan-nahalla, mutta kosteutta ja märkyyttä nekään eivät loputtomiin kestä, ja toisaalta kaksien kenkien veivaaminen on usein hankalaa, jos on matkalla vaikkapa töihin, ravintolaan, oopperaan, teatteriin, konserttiin tai kuka mihinkin.

  Kalosseja käyttämällä herrasmies toki väistämättä tuo pukeutumiseensa särön, mutta tuohon säröön sisältyy myös selkeä signaali: minä arvostan pukeutumistani, vaatteitteni kunnossapysymistä ja jalassani on suojaamisen arvoiset laatujalkineet. Näin ollen kalossit ovat eräänlainen välttämätön paha, pakon sanelema “tyylivirhe”, jota ei juuri tuon pakon vuoksi voi kuitenkaan tyylivirheenä pitää.

 3. Jami says:

  Kalossit jo lapsena, ongelma on se että ainakaan suomessa en ole törmännyt kenenkään muun kuin Swimsin kalossi malleihin joissa olisi “vuori”. Kun vetäsee pelkän kumi kalossin ruskeden kenkiän päälle niin tuppaa kaikista jäämään rumia kumirantuja kenkiin. Swims on kallis, totta, mutta halvemmalla ei vaan saa kelvollisia.

 4. Kalossit jo lapsena says:

  Hupaisaa, miten trendit vaikuttavat tyylitietoisuuteen. Swimsit ovat ylihintaisia ja maatilan talikkomiehen peruskengän näköisiä. Pieni brändilappu takana ja pilkahdus väriä… Ei oikein riitä. Ylipäätään kalossit ovat erinomaiset näillä leveysasteilla ja välttämättömät nahkapohjaisten kenkien kanssa. Ei näistä suojuksista kuitenkaan kannata mitään fetissiä luoda. Kalossien ympärillä leijuu usein ihmeellinen tyyliaura. Miksi? Sisäkengillä kuivin jaloin perille – siinä koko idea.

 5. varastomies says:

  Tingleyssäkin on eroja aiemmat 90-luvun olivat ohuita ja kestäviä, nykyiset aivan ala-arvoisia laadultaan. Pinikin hiekanjyvä lävistää pohjan ja kaikki kastuu. Parhaimmat ovat vanhat Nokian tekemät kalossit, istuvat hyvin normaalin malliseen kenkään ja pohja on erittäin kestävä. Vielä yhdet jäljellä.

 6. signorlaine says:

  Ebaysta huusin, Totesin sivuilta kun en löytänyt postitusvaihtoehtoa Suomeen. http://www.totes-isotoner.com/product/rain+products/rainwear+/rubber+footwear+/loafer+style+rubber+shoe+cover+.do?sortby=ourPicks

 7. Flanööri says:

  Signorlaine,

  Mistä löytyivät nuo totesit? Kiinnostaisi itseäkin, vaikka Tingleyt jo eräs vintagepari löytyykin.

 8. Calle says:

  Olen samaa mieltä Villen kanssa että Swimsit ovat kalossien aatelia. Itselläni on kaksi paria. Uudemmassa parissa reuna on ommeltu erilaisella ompeleella kuin vanhemmassa ja ainakin omalla kohdallani sauman purkautumista ei ole uudemassa parissani tapahtunut. Terävä jiekoitussepeli tosin voi puhkaista kalossin pohjan mutta korjaaminen kontaktiliimalla on helppoa.

 9. signorlaine says:

  Tilasin juuri Totesin kalossit, jotka näyttävät mainioilta ja ovat kaikenlisäksi tehty USAssa – http://img3.imageshack.us/img3/7040/cae335.jpg

  Minulla on Tingleyt ennestään ja olen samaa mieltä Callen kanssa Swimseistä.

 10. Calle says:

  Tingleyt eivät ole möhkäleisiä kuten arvoisa bloggari kirjoittaa vaan miellyttävät kondominomaiset kenkäsuojukset. Nämä ylihintaiset Swimsit näyttävät ala-asteen kerhotossuilta ja ovat selkeästi kömpelömmät ja paksummat. Tingleyt peittävät siististi koko kengän eivätkä näytä kengältä kengän päällä.

 11. Arska says:

  Olen taipuvainen samoille linjoille Chuckin kanssa. Ne Springyardit, jotka olivat jalassasi foorumin kuvassa, vaikuttivat minusta kyllä tyylikkäämmiltä mutta en mene vannomaan, sillä kuvassa ne eivät näkyneet kovin hyvin. Olen nähnyt kaupungilla ilmeisesti juuri noita Swimsejä parin pukumiehen jalassa ja vähän tuli sellainen olo, että mitäs sedän kenkiin on tarttunut.

 12. ChuckBass says:

  Eihän näitä nyt voi kukaan oikeasti sanoa “hyvännäköisiksi”. Voi olla, että on hyvä käyttää ja käyttötarkoituksensa vuoksi suositeltavat, mutta jos tämä on ulkonäöllisesti ainoa suositeltava vaihtoehto, en halua edes ajatella, miltä ne muut mahtavat näyttää. Makuasioita, mutta omaan silmään jotain, mitä ei ikinä tule kaapistani löytymään.

 13. Anonymous says:

  Tuo reunan sauma repeytyi minulla jo noin kuukauden aktiivisen käytön jälkeen. Myyjä korjautti sen, mutta muutaman viikon kuluttua sauma repeytyi eri kohdista uudestaan molemmista kalosseista.

 14. Dan-D says:

  Myös Swimsin käyttäjä ja erittäin tyytyväinen ensimmäisen talven perusteella. Helppokäyttöiset ja varsin hyvännäköiset. Ensimmäinen parini on musta, mutta ostan (kunhan ehdon) jotain ruskeille kengille sopivaa.

  Kalossit venyvät hieman käytössä. Tai oikeammin: ne löystyvät hieman, kun ovat sellaista kumia. Toki ne aina palautuvat lähelle alkuperäistä, mutta niiden päälle laittaminen helpottuu kumin löystyessä. Ottaisin aluksi suht naftit – ainakin omani olivat aika napakat – koska niistä tulee varsin nopeasti todella sopivat. Liian löysät varmaankin lonksuvat varsin pian.

  Toinen asia, jonka opin kantapään kautta, oli se, että jos on vasta lankannut kengät eikä ole jaksanut riittävästi hinkata ylimääräistä lankkia pinnasta pois, sitä tarttuu kalossien sisäpintaan. Tällöin niitä päälle vedettäessä saa kädet varsin mukavasti lankkiin. Lisäksi jos käyttää erivärisiä kenkiä, niihin voi jäädä vääränvärisestä lankista rumia jäämiä. Kalosseja käytettäessä on siis oltava varsin huolellinen lankkauksen suhteen.

 15. Jami says:

  Tämä talvi nyt kävelty Swimseillä ja erittäin tyytyväinen olen. Ostaessa pitää olla tarkka minkäkoiset ostaa että sujahtaa nätisti kengän päälle, mutta myös pysyy jalassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari