Grenson

6

March 12, 2010 by Ville Raivio

Vuonna 1835 herrasmies nimeltä William Green syntyi Englannin Rushdenissa. Kaupunki oli jo tällöin tunnettu jalkinevalmistajistaan, sillä seudun ympäristö soveltui tähän toimeen loistavasti. Ympäröivät metsät tarjosivat tammenkaarnaa, polttopuita ja hiiltä, vesistöstä saatiin luonnon energiaa ja laajat laidunmaat olivat lehmien ominta aluetta. William oppi jalkineiden valmistuksen auttaessaan äitiään suutarin työssä ja jäi tälle uralle. Vuonna 1866 hän perusti jalkineyhtiön, jonka kautta jakoi kotonaan työskenteleville suutareille toimeksiantoja aivan samoin kuin John Lobb Ltd. tekee yhä tänä päivänä.

Greenin jalkineet saavuttivat mainetta tasaisen laadukkaina ja erinomaisista materiaaleista luotuina, ja tämän ansiosta yrittäjä pystyi valikoimaan palvelukseensa seudun parhaat suutarimestarit. Yritteliäs mies kuitenkin ymmärsi tarttua tulevaisuuteen: mikäli hän haluaisi menestyä kovan kilpailun keskellä, hänen tuli rakentaa ajanmukainen tehdas. Greens Yard -nimen saanut rakennus avattiin vuonna 1874 ja se oli aikanaan ensimmäisten joukossa ottamassa käyttöön uuden Goodyear-reunosrakenteen. Bisnes kukoisti ja edessä oli muutto suurempiin tiloihin jo 11 vuotta myöhemmin. William menehtyi vuonna 1901, mutta hän pystyi ennen tätä jättämään vakaan yhtiön poikiensa käsiin.

Green&Sons eli Grenson oli ensimmäisiä englantilaisia yrityksiä, jotka rekisteröivät nimensä tavaramerkiksi. Ensimmäisen ja Toisen maailmansodan myötä bisnes kärsi pahoin, vaikka lievitystä toivat tilaukset sotilassaappaista. Jahka taistot olivat ohitse, Grenson päätti ryhtyä valmistamaan hienompia ja kalliimpia mallistoja. Päätöksen myötä valmisjalkineiden laatua nostettiin ja mittatilaus- sekä bespoke-jalkineet astuivat kuvaan. Tämä manööveri kannatti, sillä suuri lama tuhosi yli puolet Northamptonin jalkinevalmistajista, mutta vaikutti kovin vähän Grensonin toimintaan. Kun 1950-luvulla kengät syrjäyttivät suosiossa aiemmin olleet saappaat kansan peruspopoina, yhtiö vastasi huutoon. Suosio on kestänyt, ja tänä päivänä yhtiö tunnetaan erityisesti lukuisista maukkaista ruskean sävyistään.

Grensonin mallistoja:

 • Rose, tasokkain ja eniten käsityötä sisältävä laatumallisto
 • Rushden, keskitason mallisto
 • Feathermaster, melko kehno ja Loaken perustasoa vastaava mallisto

http://www.grenson.co.uk/


6 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Päiviä taas.

  Kyseessä ovat valmistajan deadstock- tai new old stock -kappaleet, eli myymättä jääneet aikaa sitten valmistetut popot.

 2. Jami says:

  Aah, tämä ei ollutkaan tiedossani, joskin hieman kumma juttu että jos kengät ei ole tuotannossa niin ebay:ssa oli esim hetkisitten vielä 5-6 paria myynnissä tuliteriä pareja samaa kenkää (eri kokoja). Ehkä se sitten oli vain varaston tyhjennystä. Mutta tosiaan ihan uusiakin pareja Masterpiece sarjaa silloin tällöin putkahtaa esiin.

 3. Ville Raivio says:

  Päiviä, Jami.

  Näin tosiaan on, joskin Masterpiece ei enää ole tuotannossa. Aikanaan se oli hyvin laadukas mallisto.

 4. Jami says:

  Grensonilta on muuten vielä yksi Rose mallistoa tasokkaampi mallisto eli Masterpiece. En tiedä tosin kuinka yleinen. Mutta välillä näitäkin Ebayssa on.

  Masterpiece, esim. tammiparkitut pohjat ja pohjassa suljettu kanava pohjan tikkauksille (en tiedä mikä on virallinen suomalainen nimitys, englanniksi Closed Channelled soles)

 5. Jami says:

  Loaken paras mallisto, 1880, varmasti päihittääkin. Mutta Loaken vaikka L1 mallisto (perustasoa?) on vissiin aika samallatasolla. Tosin tälläinen laatu on hieman vaikea määrittää, joten siihen vaikuttaa kyllä paljon myös ihan henkilökohtaiset mieltymykset.

 6. Anonymous says:

  Kyllä Loaken paras mallisto, 1880, sentään Featherlightin (vai Feathermaster?) päihittää, ja sanoisin että on myös vähintään Rushdenin tasoa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari