Spectator-kengät

9

April 3, 2011 by Ville Raivio

Tämä kaunis kaksivärinen lämpimän vuodenajan jalkinemalli tunnetaan Amerikan puolella spectator-nimellä, Englannissa puolestaan co-respondent -nimikkeellä. Valtaosa malleista on mustavalkoisia tai valkoruskeita, mutta mikään ei estä teettämästä pariaan vaikkapa puna-valkoisena. Maineikas englantilainen suutariliike John Lobb Ltd. toteaa valmistaneensa ensimmäiset spectator-jalkineet krikettikengiksi vuonna 1868, eikä parin käyttöyhteys juuri ole aikojen saatossa muuttunut. Liki poikkeuksetta malli valmistetaan täys-brogue -rei’ityksellä.

Spectatorista tuli todella suosittu edustavina urheilujalkineina sen jälkeen, kun Windsorin herttua nähtiin ne jalassaan. Golfin ansiosta mallista tuli entistä levinneempi, tosin aidossa harrastekäytössä piikkipohjaisena. 1930-1940 -luvuilla sekä mustavalkoiset että valkoruskeat spectatorit olivat kuuminta muotia, mutta suosio kutistui jo 60-luvulle tultaessa. Rockabilly-intoilijat, retropukeutujat ja swing-musiikki toivat spectatorit takaisin suuremman yleisön tietoisuuteen 90-luvun aikana, mutta tänä päivänä niitä käyttävät hyvin harvat. Tv-sarja The Districtin roolihahmo Jack Mannion sekä A Nero Wolfe Mysteryn Archie Goodwin -hahmot ovat molemmat käyttäneet spectatoreja osana asuaan.

Malli on aina ollut enemmän amerikkalaisten kuin englantilaisten, koska brittein kostea ilmasto ei juuri niiden käyttöön kannusta. Mielestäni kaikista jalkinemalleista juuri spectator edustaa rennointa eleganssia, jossa taatusti erottuu edukseen kevään ja kesän helteillä. Autenttisessa mallissa jalkineiden vaaleampi osa on joko kanvaasikangasta, keinokuituverkkoa tai mokkanahkaa, mutta valtaosa nykyisistä valmistajista käyttää valkoista vasikkaa, joka kestää likaantumista paremmin. Mikäli hankkii parin valkoisessa mokkanahkassa, tummentumat ja liat saa tehokkaimmin piiloon kalkin avulla.

Ruskeat spectator-jalkineet soveltuvat lämpimään säähän, jolloin niitä käytetään epämuodollisissa tilanteissa vaaleiden sävyjen kera. Erinomaisia housuvärejä ovat valkoinen, kerman värinen sekä beigen ja ruskean kaikki sävyt. Mustavalkoinen malli on ongelmallinen, sillä musta väri tekee siitä muodollisemman. Paras valinta näiden kanssa ovat valkoiset housut, sillä spectator ei ole toimisto- tai juhlakenkä.

Kuvat: (C) Herring Shoes


9 comments »

 1. Co-respondent says:

  Mukavia jalassa tuollaiset co-respondentit joissa on materiaalina myös canvasta tai mokkanahkaa. Kengän päällisen rakenne joustaa kivasti eikä kenkä tunnu niin kovalta jalalle.

 2. Ville Raivio says:

  Päiviä, Pasi K.

  Foorumin puolella on runsaasti keskustelua Herringistä, joka ei suinkaan ole ainoa spectator-jalkineiden tarjoaja. Tervetuloa!

 3. Pasi K says:

  No juuri tällaisia sitä on tullut etsittyä puolipassiivisesti jo vuosia. Kiitoksia erinomaisesta blogista ja mielenkiintoisen näköisestä keskustelufoorumista. Pistinpä rekisteröinnin vetämään…
  Täytynee kokeilla tuota Herringshoesia, onko asioinnista siellä minkälaisia kokemuksia?

 4. Ville Raivio says:

  Päiviä, Janne.

  Eipä tässä muuta tarvita kuin näppäryyttä tai sitten maalanrinteippiä avuksi. Lankin voi levittää myös vanupuikolla.

 5. Janne K says:

  Mites muuten tämänkaltaisten kaksiväristen kenkien huolto/lankkaus onnistuu? Vaatiiko vain tarkkuutta, vai onko tähän kehitetty omaa tekniikkaa tai muuta mitä pitää ottaa huomioon ettei esim. musta lankki leviä vaaleammille alueille!

 6. Heppikissa64 says:

  Itselläni on kolmet: Allen Edmondsit vuodelta 2005 FERE
  Barker Jupiter ? vuodelta 2009 Lontoosta
  Alfred Sargentin Mellyt vuodelta 2011 netistä
  Pian pääsee taas pitämään

 7. Ville Raivio says:

  Iltaa, Janne.

  Spectatoreja on jokaisen laatuvalmistajan mallistoissa, mutta harvempi verkkokauppa uskaltaa niitä varastoonsa varata. Malli ei ole kovin hyvin tunnettu eikä kovin yleinen, mutta ainakin keskitasoisen parin saa hankittua Herringshoesin omasta mallistosta.

 8. Janne K says:

  Miltä valmistajalta näitä kenkiä saa? pienen etsinnän jälkeen en oikein löytänyt miltään laatuvalmistajalta yhtään paria.

 9. Sproily says:

  Aivan erityisen pienenä korjauksena kenkien Brittiläinen nimi kuuluu co-respondent shoe väliviivalla yhteen kirjoitettuna.

  Mm. tässä lähde http://www.historyworld.net/Articles/PlainTextArticles.asp?aid=zac&pid=669

  Mielestäni spectator kengät ovat hienoimmat mitä voi löytää. Tietenkin nappikenkiä lukuunottamatta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari