Silinterihattu

9

March 1, 2009 by Ville Raivio

Taru kertoo: vuonna 1797 englantilainen hattumestari John Hetherington käytti ensimmäisenä miehenä silinterihattua (top hat) ulkosalla. Silminnäkijät pöyristyivät uutta erikoisuutta niin kovin, että virkavalta päätti napauttaa Hetheringtonia sakolla. Totta tahi ei, melko hupaisan anekdootin tarina muodostaa.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Zegna, tumma puku, koko 50

Silinterit hiljalleen syrjäyttivät kolmikulmaisen tricorne-hatun 1800-luvun alusta alkaen. Parinkymmenen vuoden kuluessa siitä oli tullut valtaisan suosittu kaikkien yhteiskunnan kerrosten keskuudessa, mutta materiaali erotti miehet toisistaan. Eliitti piti majavankarvasta valmistettuja hattuja, kouluttamaton työväki jänisversioita. Poliisit ja posteljoonit saivat omat kätevästi puhdistettavat versionsa, jotka oli suojattu mustalla öljykankaalla. Valtaisin suosio hattumalliin koitti 1840-1850 aikana. Jo tätä ennen silintereiden kruunut olivat kasvaneet pituutta ja kavenneet alituiseen liki mauttomuuksiin asti. Jokainen Gangs of New York -elokuvan nähnyt muistaa hahmojen hurjat hatut ja rohkeat värit. Vuosikymmenien kuluessa karva sai kuitenkin väistyä silkin tieltä.

Kun kuningatar Viktorian puoliso prinssi Albert ryhtyi käyttämään silinterihattuja vuonna 1850, malli sai ennenkokematonta prestiisiä. Siitä tuli jokaisen kunnioitettavan herrasmiehen asuste, jota ilman näyttäytyvä kohtasi eliitin ennakkoluulot. Jokaisen mahdottoman kokoisia silintereitä suosivan apuun tuli herrasmies nimeltä Antoine Gibus. Hän kehitti vuonna 1823 taitettavan silinterin prototyypin, joka pienten muutosten jälkeen otettiin tuotantoon. Tälle mallille tuli lempinimi opera hat. Keskiluokka suosi omaa estetiikkaansa, ja knallit sekä fedora-hatut olivat enemmän sen makuun. Suurin syy tähän oli silinterin vaatima käsityö ja prosessin tuoma kova hinta. Ensimmäiseen Maailmansotaan mennessä silintereistä oli tullut harvinaisuus jokapäiväisessä elossa. Se eli vahvana ainoastaan poliitikkojen ja diplomaattien otsilla, kunnes unohdus korjasi asusteen. Nykyisin se on hyväksyttävä osa herrasmiehen asua vain frakin tai saketin kanssa.

Autenttinen silinterimalli on mustaa tai vaaleanharmaata erikoissilkkiä, jota ei enää valmisteta yleisesti. Tämän vuoksi esimerkiksi Lock’s-liikkeen periaito hattu maksaa noin 600 euroa, ja antiikkisilintereistä on maksettu jopa 6000 euron summia. Vaaleanharmaa versio sopii käytettäväksi rennommissa päivätilaisuuksissa, musta taas häissä tai äärimmäisen formaaleissa olosuhteissa. Silinteri asetetaan päähän yleisesti siten, että se on hieman vinossa sivusuuntaan. Sen tulee myös aiheuttaa hämmentävää iloa käyttäjässään, sillä hänen eleganssikertoimensa nousee lukuisan potenssin verran.

Alla vintage-silinteri, joka on aikanaan maahantuotu Emil Elo Oy:n toimesta. Niin rakenteensa, viimeistelynsä kuin materiaaliensakin puolesta hattu on tyylipuhdas esimerkki äärimmäisestä eleganssista.





9 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Päiviä, choir.

    En ole taittuvaa koskaan nähnyt luonnossa, tätä kysymystä on parempi tiedustella Fintagen puolella.

  2. choir says:

    Näin myynti-ilmoituksen kasaan taittuvasta silinterihatusta. Onko tuttu?

  3. Ville Raivio says:

    Iltaa, Valde.

    Tähän kysymykseen löydät varmimmin apua kysäisemällä Fintagen foorumin puolella.

  4. Valde says:

    Ostinpa tuossa mustan, silkkisen mallin eräästä antiikkiliikkeestä. Valmistaja “Bigges Falkenberg”, olisiko jollain antaa vihjettä, mistä tietoa löytyisi tästä valmistajasta? Oma yritys ei oikein tuottanut tulosta.
    Hintaa oli 65 euroa, joten ei taida mikään erityinen olla, vaikka ainakin oma arvio kunnosta on oikein hyvä.

  5. Lauri T.J.K says:

    eBay:ssa on hyvin laaja valikoima aitoja vanhoja ja “re-issue” silinterihattuja. Useimmat jopa varsin edulliseen hintaan.

  6. Mica says:

    Pakko kommentoida, itse omistan vanhan aidon silinterin. Monet juhlat oilen se päässä juhlinut ja sain sen ostettua vain koska se sopi päähäni, kuin olisi minulle tehty.

    Vanha liikkenhoitaja sanoin: ” En ollut sitä myymässä, mutta se pukee neitiä niin tavattoman hyvin, että teille myyn sen.”

  7. jusu says:

    Oikea taho l. ensimmäisessä kappaleessa mainitut silminnäkijät ja polliisi?

    Blogille onnea uuteen kotiin. Hyvältä näyttää.

  8. Ville Raivio says:

    Terveeks, Anon.

    Vaikka huopasilinteriä ei kielletä, oikeat tahot katsovat niitä karsaasti. Mikäli näkee sen vaivan, että silinterihattuun pukeutuu, tulisi viedä homma loppuun saakka.

  9. Anonymous says:

    Vaikka silkistä vlmistettu silinteri onkin kalliimmanpuoleinen harvinaisuus, hyvälaatuista huopasilinteriä ei kannata unohtaa. Sen käyttöä ei oikeastaan mikään kiellä enkä ainakaan itse pahasti katsoisi jos noita kävelisi useammin vastaan.

    Pitäisiköhän taas kaivaa oma kaapin pohjilta ja aloittaa yleisen paheksunnan aiheuttaminen katukuvassa…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.