Royal Stewart -tartaani

0

December 12, 2015 by Ville Raivio

Royal Stewart on yksi tunnetuimmista ja laajimmin levinneistä vapaista tartaaneista. Se on maineikkaan Black Watchin ohella käytössä kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissa vaatteissa sekä asusteissa, joten kuvion tarina on hyödyllistä tuntea. Scribnerin Encyclopedia of Clothing and Fashion kertoo kuitenkin tartaanien alkuperän olevan salattu. Kirjallisia dokumentteja tai säilyneitä kankaita Skotlannista ei ole löytynyt ennen 1500-luvua, eikä sanakaan ole brittiläistä alkuperää, vaan ranskalainen tiretain on jollain keinolla siirtynyt Kanaalin yli ja Skotlantiin asti. Joka tapauksessa 1600-luvulla Skotlannin Ylämaalla tartaanikankaat olivat yleisiä vaatteita sekä aatelin että rahvaan yllä. Eri kuviot olivat paikallisia, sillä kutojat ja asiakkaat valmistivat niitä tilausten perusteella. Teollisia väriaineita ei ollut, vaan kankaat värjättiin kasviväreillä, jotka pesujen, sateen ja hankauksen myötä kuluivat hitaasti pois.

Royal_Stewart-tartaani_Keikarissa

Kirjailijoiden ja muiden taiteilijoiden vaikutuksesta tartaani muodostui 1800-luvulla osaksi skottilaista identiteettiä. Aiemmin se oli ollut yleinen eninnä Ylämaalla. Vaikka aateli oli kankaan asialla, suureen suosioon ne räjähtivät vasta 1840-luvulla, kun Kuningatar Viktoria otti tartaanin omakseen. Loppu onkin sitä niin sanottua historiaa. Skotlannin kansallisen tartaanirekisterin mukaan puna-sini-kelta-musta-valko-vihreä Royal Stewart syntyi alun perin Stewartin kuninkaallisen suvun tunnukseksi. Stewartien viimeinen jälkeläinen kuihtui 1800-luvun alussa ja viimeistään tämän jälkeen kirkas, pirteä kuvio on saanut suunnattoman suosion. Siitä on luotu useita versioita eri kohteisiin, kuten metsästykseen Se on myös nykyisen Kuningatar Elisabethin oma kuvio. Royal Stewart on niin sanottu vapaa tartaani eli siihen voi sonnustautua jokainen, jolla ei suvun tai yhteisön puolesta ole omaa tartaania. Vapaan käytön ansiosta kuvio on levinnyt jokaiselle mantereelle klassiseen tai nykyaikaiseen tyyliin.

Kuva: Tuukka Simonen


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari