Raitasolmio

0

November 15, 2015 by Ville Raivio

Raitasolmion (eng. stripe tie, regimental stripe, club tie) kuva-aiheena on ohut tai kapea raidoitus, jonka värien yhdistelmä toimii järjestön, yhteisön, klubin, koulun tai rykmentin jäsenyyden symbolina. Joissain malleissa raitojen välissä on myös kuva tai teksti, joka on yhteisön erillinen tunnus. Harvinainen ratkaisu on jäsenyydestä kertova solmio, jossa ei ole lainkaan raitoja, vaan pelkkä toistuva vaakuna tai sen kaltainen kuva. Ensimmäiset raitasolmiot syntyivät 1800-luvun lopun Britanniassa, josta ne ovat levinneet ympäri maailman.

Yleensä järjestöt ja yhteisöt rekisteröivät raidoituksensa, jotta kuva-aiheet saadaan suojeltua, eikä tiettyyn ryhmään kuulumaton saa niitä käsiinsä. Britanniassa raitasolmioista tuli erittäin suosittuja; niiden avulla tarkkasilmäinen saattoi tunnistaa vaikkapa samaa koulua käyneen tai samassa aselajissa palvelleen miehen. Ennen kuin khakiunivormu otettiin jokaisen sotilaan pukineeksi, kaikilla rykmenteillä oli oma raitakuvionsa. Toki erilaisia raitoja on kertynyt vuosien kuluessa tuhansia, ja hyvin harva tunnistaa niistä suurimman osan.

Raitasolmio_Keikarissa

Yleisin raitasolmion materiaali on ollut repp-kudottu silkki, jonka pinta on siisti ja hitusen kohoileva. Brittisolmioissa raidat kulkevat rinnan vasemmalta puolelta alaspäin niin kuin takin napitus, kun taas Amerikan puolella suunta on vastakkainen, sillä raitasolmion maassa vuonna 1902 lanseerannut Brooks Brothers halusi valmistaa omansa toisin. Kun jäykkä luokkakulttuuri mureni Britanniassa Ensimmäisen maailmansodan jälkeen, myös raitasolmiot seurasivat muutosta. Aiemmin ne toimivat ryhmätunnuksina, myöhemmin niitä valmistettiin myös vapaaseeen käyttöön.

Toki murusia vanhoista tavoista on säilynyt: yhä pidetään rumana käyttää sellaisen yhteisön tunnussolmiota, johon ei kuulu. Suurinta suosiotaan muodikkaana asusteena raitasolmio eli 1920-luvulla USA:ssa, kun Windsorin herttuan valtiovierailu toi mukanaan raikuliprinssin raitasolmiossa. Sittemmin raitasolmiosta on muodostunut yksi kaula-asusteiden ikoneista, sillä sen hillitty, värikäs ulkomuoto on sopiva miltei jokaiseen tilaisuuteen.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari