Deluxe: How Luxury Lost its Luster

3

November 29, 2015 by Ville Raivio

Dana Thomas on tyylin asialla. Hän toimi Newsweek-lehden kulttuuri- ja muotitoimittajana Pariisissa 13 vuoden ajan, tämän lisäksi hän on kirjoittanut samoista aiheista kansainvälisille lehdille, ja toiminut journalismin yliopisto-opettajana kolmen vuoden ajan. Deluxe: How Luxury Lost its Luster on Thomasin sisäpiiritutkimus 2000-luvun muotibisneksen raadollisuudesta. Lehdistötunnusten ja kontaktien avulla hän on päässyt lukuisiin työpajoihin, jotka tavanomainen kuluttaja näkee vain kiiltävälehtisten esitteiden kautta. Vuonna 2007 julkaistu teos nousi kadehditulle New York Timesin myydyimpien kirjojen listalle. Kirjan pääteesi on selkeä: yli 100 miljardin euron muoti- ja luksustavaroiden vaihto houkuttaa toimijoita kepulipeliin, jotta voitot saadaan yhä korkeammalle. Moni muotihuone on kuitenkin aloittanut eri eetoksella. Ne ovat saaneet maineensa korkealla laadulla ja myöhemmin taantuneet kauppaamaan keskinkertaisia tarpeita suurilla logoilla ja valtavilla mainoskampanjoilla. Niin sanottu luksus on menettänyt loisteensa.

Deluxe_How_Luxury_Lost_its_Luster

Teos jakautuu kolmeen osaan ja sen kappaleet käsittelevät muotibisneksen syntyä, suurimpien yhtiöryppäiden yhdistymistä, kaupan muuttumista maailmanlaajuiseksi, julkkisten markkinointikäyttöä, parfyymikaupaa, naisten laukkujen asemaa, silkkiä, kankaiden kudontaa, vaatevalmistusta, muotikauppojen leviämistä, väärennöksiä, muotikaupan tulevaisuutta – ja viimeisenä yhä järjettömämmäksi muuttuvaa VIP-asiakkaiden hemmottelua. Kymmenillä ja sadoilla matkoillaan Thomas on keskustellut lukemattomien alalla toimivien kanssa. Hänen näkemänsä ja kuulemansa kertoo rumaa kieltä muotikaupasta, jossa suurin osa yhtiöistä on hylännyt laadun rahan edessä. Käsityö on vaihtunut tehdastyöhön, eurooppalainen valmistus on muuttanut Aasiaan, omat tuotanto on korvattu alihankinnalla, materiaalit ja vaatteiden sisäiset rakenteet on vaihdettu halvempiin, ja voiton tavoittelu on kaikki kaikessa. Suuret mainoskampanjat pitävät yllä brändien käsitettä ja muistuttavat näkijää laadusta, joka ei usein kestä lähempää tarkastelua. Noin 40 yhtiötä hallitsee yli 60% koko kaupasta.

Deluxe on olennainen kirja jokaiselle miehelle ja naiselle, joka on kiinnostunut muotikaupasta tai vaatteista. Teos ei keskity ainoastaan negatiiviseen tai paljastamaan peliä kulissien takana, vaan se kertoo myös artesaaneista, jotka tavoittelivat korkeinta mahdollista laatua. Kirjan lukijalle selviää, mitkä parfyymivalmistajat suosivat luonnollisia tuoksuyhdisteitä, ketkä ovat vihkiytyneet yhä käsityölle, ja millainen vaate on hintansa arvoinen. Yhä useammalla maailmankansalaisella on varaa yhteen tai useampaan muotihyödykkeeseen. Luksusbisnes on kasvanut tasaisesti suurista talouskriiseistä huolimatta. Tiivistäen: yhä useampi on kiinnostunut luksuksesta, vaan tästä huolimatta käsityön perinne tekee hidasta kuolemaa.


3 comments »

 1. JM says:

  Nykyään näkee paljon netissä ‘italialaisia’ kelloja, joita saa joukkorahoituksella ilman ‘markuppia’. Pariin otteeseen tullut ilmi, että esim. yksikin kickstarter-kampanja oli latvialaisten tai liettualaisten pykäämä. Tällä kampanjan tekijällä oli italialainen sukunimi ja osittain italialainen syntyperä. Sitä kautta sitten myytiin itä-eurooppalaista kelloa italialaisena. Ja jotkut rahoittajille toimitetut kellot toimivat tyyliin viikon tai kaksi kunnes jumittivat. Että sellaista laatua..

 2. Ville Raivio says:

  Terveeks,

  muistaakseni kelloista ei infoa ole, sillä suuret muotihuoneet ovat aloittaneet taipaleensa vaatteista tai asusteista, eivät mekaanisista aikaraudoista. Tänä päivänä suurin osa huoneista myy myös kelloja, mutta alihankkii ne vaihtelevista lähteistä ja lätkäisee logonsa lopputulokseen. Logon ansiosta hintaa voi nostaa kivasti.

 3. Dr.Blind says:

  Onko kirjassa mitään kelloista?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari