R.M. Williams -nilkkureiden anatomia

0

June 11, 2020 by Ville Raivio

R.M. Williams on vuonna 1932 perustettu australialainen kenkätehdas, joka tunnetaan ennen muuta varsikengistä. Maineeseen RMW nousi vuosisadan alkupuolella laadukkailla satuloilla sekä ratsastussaappailla, joissa oli vain yksi takasauma. Vähäsaumaisessa saappaassa nahka muotoutui parhaiten käyttäjän mukaan, vaikka se alussa olikin vaikea saada jalkaan. Nahkaa Reginald Murray Williams oli oppinut työstämään hevosmieheltä, joka matkasi kaupungista toiseen, ja otti nuoren ummikon oppiinsa. Toinen Australian-klassikko on valmistajan chelsea-varsikenkä, joka valmistetaan yhdestä nahkapalasta. Australian huumaava kuumuus ja kuivuus vaativat paljon jalkineelta, mutta myös materiaaleilta. Naudan lisäksi RMW on vuosikymmeniä käyttänyt vallabin- ja kengurunnahkaa, sillä ne ovat erityisen vahvoja materiaaleja.

Popojen ohella tehdas valmistaa työ- ja vapaa-ajan vaatteita. Mainoksissaan RMW on aina hyödyntänyt Australian uniikkia luontoa ja maisemaa, sillä niissä oloissa Williams on suosionsa rakentanut. Perustaja Williams oli Australiassa niin suosittu hyväntekijä, että päälle tuhat ihmistä kerääntyi hyvästelemään hänen maallisen muotonsa hautajaisissa vuonna 2013. Kuitenkin tänä päivänä useat Williamsin mallit valmistetaan Australian ulkopuolella ja firman omistuksen on vuonna 2014 itselleen kahminut luksushirviö LVMH. Lähin vertailukohde, joka RMW:lle mielessäni nousee, on amerikkalainen Filson – amerikkalainen veli on kuitenkin itsenäinen. Molemmille aito meno, kestävyys, vahvuus ja työkäyttö ovat vaatteen keskiössä. Nämä yllä ei toimistolla hienostella.

Tällä kerralla Keikarin lainassa ja tarkastelussa on tehtaan malli Craftsman, joka saapuu Care of Carlin kokoelmista. Chelsea-tyylisessä varsikengässä on nahkapohja, Goodyear-kiinnitys sekä yhden nahkan päällinen. Sauma löytyy kantapään takaa, jossa se yleensä on muutenkin. Suurin osa tehtaista jättää yhden sauman joustokkeen alle, mutta RMW tekee asiat omalla tyylillään eli sauma on vain takana. Käytännössä rakenteesta ei huomattavaa etua ole, mutta kengäntekijälle saumaton pari on vaikeampi valmistaa, ja nahkasta kertyy enemmän hävikkiä.

Mallia varten täytyy nimittäin löytää riittävän kokoinen ja riittävän virheetön pala nahkaa. Saumaton nahka venyy käytössä enemmän kuin saumallinen, joten istuvuuden pitäisi kerralla olla napakka. Muuten popo venyy käytössä epämukavan väljäksi. Kehua täytyy ilman muuta tehtaan kenkälaatikkoa, sillä sen pahvi on poikkeuksellisen vahvaa, viimeistely hyvin siisti, ja magneetti pitää kannen kiinni voimakkaasti. Ilmoituksessa varsikengän materiaalina lukee yearling, joka tarkoittaa 1-2 -vuotiasta hevosta, mutta tätä ei erikseen mainita. On siis epäselvää, onko kyseessä hevosennahka vai tavanomainen nauta.

Ainakin nahkan pinta näyttää karheammalta ja vähemmän siistiltä kuin vasikannahka. Lisäksi se vaikuttaa pingottuneen kehnosti eli saaneen ikään kuin raskausarpia, kun materiaali on venytetty lestille. Parin lesti istuu tavanomaisesti, se ei ole erityisen väljä tai tyköistuva mistään. Seikka on valmistajan etu, sillä tällainen muoto istuu useammalla paremmin. Lesti ei kuitenkaan ole näyttävä, siinä ei ole voimakkaita kaaria tai muotoja, jotka erottaisivat sen edukseen. Kärjen muoto on aavistuksen neliskanttinen. Craftsman ei kuitenkaan ole tarkoitettu toimistoon tai edustamiseen, vaan vapaa-aikaan ja yleiseen elämiseen. Kärjen vahvikkeet näyttävät pistävän esiin päällisnahkan alta ikävästi. Joustonauha tuntuu hyvin voimakkaalta, mutta venyy silti hyvin. Vetolenkit tuntuvat vahvoilta ja niissä on valmistajan nimi.

Nahkapohja on hiukan ohuempi kuin vapaa-ajan varsikengässä yleensä, korko on täyttä kumia. Parissa on nahkavuori ja nahkainen pinkopohja, viimeistely mallin sisällä on niin sanotusti krouvia. Liimajäljet tursuavat kantapohjallisen alta. Kokonaisuutena R.M. Williamsin varsikenkä on täysnahkainen reunoskenkä, jossa on kestävä rakenne. Viimeistely on tuota krouvia tyyliä ja muotoilu samaten, mutta kokonaisuus on taatusti siistimpi kuin marketin chelsea boot. Australian ystävä mielistyy kokonaisuuteen todennäköisesti, niin suuri maine valmistajalla on planeetan toisella puolella. CoC:n valikoimassa samantyylinen, huokeampi nilkkuri on vaikkapa Loaken pari. Kun parien kuvia vertailee, erot ovat selviä.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari