Kauluspaidan kaulusmallit

26

May 28, 2020 by Ville Raivio

Erilaisia kauluspaitojen kaulustyyppejä löytyy kymmenittäin ja vain mielikuvitus on uusien mallien rajana, mutta perusvalmistajat eivät valinnanvaralla iloittele. En osaa sanoa, onko syynä ostajan vaatimattomuus vai valmistajan tylsyys, mutta valtaosa kaikista kauluksista on muodottomia. Ne ovat joko suoria ja lyhyehköjä tai sitten moderneja eli koomisen levitettyjä. Edellinen on tylsä, jälkimmäinen liian aggressiivinen ollakseen klassinen. Tyylioppaiden mukaan kaulus tulisi valita miehen pään leveyden ja pikkutakin kaulusten leveyden mukaan. Jos kapeapäinen valitsee leveän kauluksen, mittasuhteet menevät kovin pieleen. Jos leveäkasvoisella miehellä on pieni kaulus, sama oja on edessä. Mittasuhteet ja harmonia on jälleen kerran tärkeintä.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

Mitä kovemmat kaulukset ovat, sitä juhlallisemmasta paidasta on kyse. Vapaa-ajan paidat ovat monesti pehmeäkauluksisia, jolloin niihin muodostuu ryppyjä. Esimerkiksi ryppyinen nappikaulus ei ole yhtä edustava kuin suora, tasainen ja kova kaulus. Huolellisesti valmistetuissa paidoissa on kaulusten takana irtonaiset kauluskovikkeet, jotka huolehtivat ryhdistä. Ne lisäämällä tai poistamalla voi muokata kauluksen muotoa kätevästi. Ylimpien nappien määrä on makukysymys, mutta kaksi nappia on harvinaisempi versio, jota käytetään yleensä vain 5-6 -senttiä korkeissa kauluksissa. Kaulusten muoto on paitsi tyyliseikka, myös tuntoseikka. Minä suosin liimattomia kauluksia (unfused collar), sillä ne eivät purista kaulaa solmion kanssa, ja rakenne on perinteinen. Liimattu kaulus (fused collar) tuntuu liian kovalta, eikä taivu pään liikkeen mukana yhtä hyvin. Alla yleisimpiä kaulusmalleja lukijan iloksi ja arvioitavaksi. Satunnaisesti mediassa näkee myös varta vasten teetettyjä malleja, joiden muoto syntyy vain käsityöläisen avulla. Ne ovat niin harvinaista pukeutumista, ettei ole kätevää kirjoitella jokaikisestä.

Tällä hetkellä Kamakuralla ei ole valikoimassaan suoria kauluksia, joten kuvassa on nappikaulus. Jos hieman käyttää mielikuvitustaan eli poistaa napit, muoto on turndown tai straight collar eli suora kaulus. Mallissa kärjet ovat lähempänä toisiaan kuin levitetyissä, niiden pituus on myös suurempi. Tämä on koko lailla klassisin kaulusmalli, joka näkyy useimmissa valokuvissa länsimaisen miehillä aina 1800-luvun lopulta tähän päivään. Siinä ei ole mitään liioiteltua tai erikoista, tästä syystä sen suosio on kai laskenut nuorempien miesten parissa. Malli sopii koko lailla jokaiselle. Ainoastaan kovin leveille tai lihaville kasvoille levitetty ja pidempi kaulus voi olla harmonisempi.

 

Toisena button down -kaulus (nappikaulus), joka on malleista epäjuhlallisin. Tämä johtuu kauluksen pehmeydestä, rypistymisestä ja napeista, jotka rikkovat kaulusten harmonian. On eriäviä mielipiteitä siitä, sopiiko solmio hyvin nappikauluksen pariksi. Mallin alkuperä on brittiläisissä poolovaatteissa, siis urheilussa, joten sitä ei alun perin ole suunniteltu pukutyyliin. Nappikaulus kuitenkin mukautui siihen amerikkalaisen Ivy League -tyylin myötä, sillä maan kulttuurissa mukavuutta ja epämuodollisuutta arvostetaan suuresti. Kun katsoo vanhoja kuva-arkistoja läpi, yleensä nappikauluksen kanssa käytettiin vähemmän muodollisia solmioita. Siis erikoisen värisiä, voimakkaasti kuvioituja, villasta valmistettuja tai neulottuja. Niitä myös pidettiin vähemmän muodollisten pukujen, kuten flanellin tai tweedin tai kuvioidun, parina. Näin Vähemmän muodollinen paita ja puku ja solmio olivat yhtäläinen pari. Olen nihkeä ja perinteinen mies, jonka mielestä nappikaulus ei ole pukuvaate vaan vapaa-ajan tyylin parhaita paloja.

 

Kolmantena cutaway-kaulus, jonka suomennan leikatuksi kaulukseksi. Kuten näkyy, kaulusten kärjet ovat kaukana toisistaan ja niiden pituus on lyhyt. Tämä malli on moderni keksintö, se on varmaankin syntynyt 1970-luvun valtavien kaulusten jälkeen, ja sillä haluttiin tehdä ero vanhemman ja nuoren polven välille. Kärjet ovat lyhyet, joten solmion solmun tulisi olla lyhyempi, jotta solmu ei pönkötä erikoisen pitkän näköisenä ja tyyli on harmoninen. Cutaway on aggressiivisin ja liioitelluin kaulusmuoto, jonka suosio on kuitenkin noussut tohinalla 2000-luvulla.

 

Tässä on tab collar, jonka suomennan lätkäkaulukseksi. Siinä pieni kangaslätkä nostaa solmiosolmun näyttävästi koholle ja pitää sen paikoillaan koko päivän. Jos huomaa solmunsa avautuvan tai laskevan tämän tästä, lätkä on ilman muuta kätevin valinta. Mallin ensimmäinen mainekuulu käyttäjä oli Windorin herttua nuoruudessaan 1920-luvulla. Lätkäkaulus on hyvin harvinainen 2000-luvulla, mutta sitä ei juuri tunnista toisten yllä. Lätkä nimittäin jää solmion alle piiloon, eikä satunnainen katsoja osaa kertoa, minkä vuoksi tuolla yhdellä miehellä solmio pysyy aina ojennuksessa. Kaulusten kärjet ovat melko lähellä toisiaan ja niiden muoto on kapeampi, lätkän takia malli ei sovi käytettäväksi ilman solmiota.

 

Sitten spread collar eli levitetty kaulus, joka sai suurimman suosionsa Windsorin herttuan esimerkiksi 1930-luvulta alkaen. Sen kärjet ovat kauempana toisistaan kuin aikanaan erittäin yleisin suoran kauluksen, mutta eivät liioitellusti kuin cutaway-kauluksessa. Levitetty kaulus on yleensä passeli ratkaisu kenelle tahansa, sillä sen muoto ei ole liikaa mihinkään suuntaan, ja hieman avoimempi levitys on tasapainoinen.

 

Kuvassa pin collar, neulakaulus. Se on todennäköisesti erottuvin ja erikoisin kaulusmalli, sillä kärkiin on ommeltu reiät neulaa varten. Kun kultaisen tai hopeisen neulan pujottaa niistä, se pitää solmion solmun ojennuksessa ja hohtaa näyttävästi. Suurin osa miehistä pelkää tällaista erottautumista, joten neulakaulus on koko lailla harvinaisin näky 2000-luvulla. Kuva-arkistoja selaamalla uskon sen olleen aikanaan yleisempi Yhdysvalloissa kuin muissa maissa. Muoto sallii ainoastaan kapeat solmut, eikä neulan välke välttämättä miellytä muita. Jos vintage-harrastajia ei lasketa lainkaan, todennäköisesti neulakaulus tulee katoamaan jokin päivä.

 

Sitten club collar eli pyöreä kaulus tai klubikaulus. Koska malli oli aikoinaan käytössä maineikkaassa Etonin sisäoppilaitoksessa, se tunnetaan myös Eton collar –nimellä. Pyöreä kaulusmalli syntyi 1800-luvulla, oli erittäin suosittu vielä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä, ja on tänä päivänä harvinainen. En muistaan koskaan nähneeni pyöreitä kauluksia suomalaisella miehellä katukuvassa. Mediassa muotoa näkee joskus omintakeisilla amerikkalaisilla, myös vintage-harrastajat pitävät sitä elossa samoin kuin Ivy League -tyylin ystävät. Pyöreä malli ei hevin sovi hienoimpaan edustamiseen, sillä se erottuu suorista muodoista suuresti, ja harva poliitikko tai bisnesmies haluaa erottua toisista liikaa. Muutoin se on ihanteellisen persoonallinen valinta. Hyvin harva valmistaja tarjoaa klubikaulusta paidoissaan, joten mallia mielivän on suunnattava joko ulkomaille tai teetettävä omansa.

 

Sitten band collar eli pystykaulus. Siinä ei ole oikeastaan ole kaulusta vaan ainoastaan kaulan ympäri kulkeva nauha, johon kaulus yleensä kiinnitetään. Aasiassa se tunnetaan myös nimellä mandarin collar, mutta sikäläinen versio on yleensä hyvin korkea, ja siinä on kookas nappi myös. Suomessa evankelis-luterilaisen kirkon papit käyttävät yleisesti pystykaulusta, joka kulkee myös nimellä papinkaulus, ja siihen kiinnitetään papin liperit. En osaa sanoa, miksi joku länsimainen haluaa käyttää tätä mallia myös kauluspaidassa, sillä se ei koskaan ole ollut vahva osa klassista pukeutumista. Turistit ovat mallia tuoneet Aasiasta lomilta, mutta silmääni se näyttää aina oudolta.

 

Camp collar eli leirikaulus on saanut nimensä, koska sitä on eniten käytetty vapaa-ajan paidoissa. Ilmeisesti erityisen suosittu se on ollut leirintä- ja vaelluspaidoissa, Yhdysvalloissa enemmän kuin missään muualla. Kauluksen muoto muistuttaa puvuntakin käänteitä, vaikka muoto onkin pienempi. Kaulus on pehmeä, eikä siinä ole tukirakennetta, joten solmiota sen pariksi ei saa. Parhaimmillaan se onkin kesän helteillä ikään kuin merkkinä, että nyt ei muuten partaa juuri ajella – korkeintaan ajellaan järven selällä paita reilusti avoinna. Malli ei ole erityisen yleinen, mutta mediassa olen huomannut sen yleistyneen 2000-luvun ajan. Kuva-arkistojen perusteella se on ollut kovin amerikkalainen kesäkaulus monissa mainoskuvissa.

 

Viimeisenä wing collar eli perhoskaulus. Se oli 1800-luvulla äärimmäisen yleinen herrasväen malli, jota pidettiin lievetakin, saketin, puvun ja frakin sekä smokin kanssa. Kaikkina vuorokaudenaikoina, solmion tai ascotin taikka solmukkeen kanssa. Siis kaiken kanssa ja aina! Kuulostaa yksinkertaiselta ja kätevältä. Arviolta 1930-luvulla se jo kävi harvinaiseksi, koska kahden maailmansodan jälkeen miehet olivat tottuneet pehmeisiin ja mukaviin kauluksiin, eivätkä halunneet palata tärkättyihin ja kuristaviin. Juuri sellaisia perhoskaulukset olivat viktoriaanisen aikakauden Euroopassa. Nykyisin perhoskaulus on muodollinen juhlamalli, jota harva mies pukee elämänsä aikana. Kauluksessa on vain pystyyn jäävät kärjet, jotka kehystävät smokin tai frakin solmuketta. Puvun kanssa mallia ei enää käytetä, toki vintage-harrastajat elävät eri aikaa kuin muut.

Kuvat: Kamakura


26 comments »

  1. Sivullinen says:

    Ainakin Eterna näkyy käyttävän nimitystä “Kent collar”. Itse asiassa heillä on niitä kaksi, kapea Basic Kent, jossa kauluksen kärjet osoittavat suoraan alas ja sitten vähän leveämpi New Kent. Linkin laittaminen tähän on ehkä sopimatonta, mutta hakemalla eterna collar styles löytyvät kaulusmallit.

  2. Ville Raivio says:

    Hei,

    tuo malli on heti ensimmäisenä jutussa. Hyvin harvoin näen Kent-nimikettä millään valmistajalla, joten en ole sitä maininnut.

  3. Sivullinen says:

    Se kaikkein tavallisin eli Kent-kaulus näyttää puuttuvan. Ehkä se on katsottu klassiseksi kaulukseksi, mutta kannattaisi selvyyden vuoksi kuitenkin mainita, kun kaupoissa olevissa paidoissa näyttää pääosin olevan “Kent-kaulus”.

  4. Ville Raivio says:

    Hei vain!

    Sappisaippua voisi tehota tuohon. Jos ei auta, sitten vaan kokeilemaan erilaisia tahranpoistoaineita.

    Irtokauluspaitoja voi etsiä verkosta hakutermillä “detachable collar shirts”. Yleensä irtokauluksen tulee olla puoli tuumakokoa suurempi kuin paidan kauluksen koko, jotta se ei purista.

  5. Willy says:

    Ostin valkoisen kauluspaidan, joka on egyptin puuvillaa. Pesin sen juuri, kaulukseen jäi silti keltaista (ilmeisesti hikitahraa). Millä sen saisi valkaistua? Mietin olisiko itselleni parempi hankkia irtokauluspaitoja, kun hikoilu on voimakasta. Mistä niitä voi ostaa?

  6. Chaza says:

    Hei!

    Kiitos paljon korjauksesta, auttaa erittäin paljon.

    Hyvää viikonlopun jatkoa!

  7. Ville Raivio says:

    Terve!

    Nyt on korjattu, ole hyvä.

  8. Chaza says:

    Hei!

    Itselläni ei näy kuin tuo viimeinen kuva. Olisiko mahdollisuutta linkittää kuvia uudestaan? Saisi paremman käsityksen etenkin ei niin usein tavattavista kauluksista.

    Ystävällisin terveisin,
    Juha

  9. Ville Raivio says:

    Hoituu! Ikivanhaa juttua on hyvä päivittää muutenkin.

  10. JONNE says:

    Saisiko tähän uudet kuvat?

  11. Mika says:

    Irtokauluksia voi mainiosti pestä pesukoneessa. Tärkkäämällä ne saa jälleen kondikseen. Tosin tärkiksi ei riitä Verdan spray tai edes tuubitärkki, mutta useimmista pesuloista saa kyllä ostaa tärkkiä jauheena (perinteinen riisitärkki). Siitä liuos sumutinpulloon ja kuivunut kaulus sunutetaan tärkkiliukosella, ja kun kaulus on kuivahtanut nihkeäksi, sitten silitys. Halutun kovuuden saa luonnollisesti säätelemällä tärkin määrää…

  12. Ville Raivio says:

    Päiviä, choir.

    Nappeja voi hakea eBaystä hakusanalla “collar stud”. Irtokaulus on englanniksi “detachable collar”, “stiff collar” tai “barrister collar”. Usein kaulukset tärkätään, eikä niistä jäykimpiä voi pestä pesukoneessa – kuivapesu on näille ainoa vaihtoehto. Irtokaulus yleensä kiinnitetään takaa ennen paidan päälle pukemista ja etunappi taistellaan kiinni joko omin voimin tai palvelijan (nykypäivänä lähimmäisen) avustuksella.

  13. choir says:

    Tervehdys, Ville!

    Sain Keikarin foorumilta jäsen Taunolta irtokauluspaidan ja irtokauluksia. Valitettavasti niitä kiinnittävä etummainen nappi puuttuu, takanappi on. Mistähän tuommoisen saisi? Mitä on irtokaulus englanniksi? Varmaan irtokaulus on samaa materiaalia kuin tavallinenkin kaulus, vaikka se tuntuu vähänmuoviselta – ehkäpä näitä käytettyjä kauluksia on tärkätty tms.

    Irtokaulusta ei voine kiinnittää ennen paidan pukemista päälle – ainakaan etummaista nappia? Siihen tarvitaan avustajaa?

  14. Masa says:

    Korjataan nyt vielä tuohon, että British Indigo -kauluspaidat ovat Amsterdamilaista perua.
    Ainakin David Bechamin yllä on nähnyt moista levitettyä kaulushärpäkettä. Tyylisäännöt ovat tyylittömiä varten, totesi Marski. Harmi vaan, ettei monella nykyisin ole Marskin tyylitajua.

  15. Ville says:

    Hmm…itse olen hintelänä, kapeaharteisena ja ei-leveäpäisenä aina pitänyt cut-away -kauluksia itseäni parhaiten pukevina. Malli mielestäni tuo kaivattua leveyttä olemukseen ja tasapainottaa muuten kovin vertikaalia olemusta.

  16. Ville Raivio says:

    Päiviä, Pär.

    Lätkien välillä on nepparinappi, joka irtoaa ja kiinnittyy nopsasti. Yhteen liitettyjen lätkien ylle jää solmion solmu, joka jännästi jää pönöttämään ja hitusen ulkonemaan kauluksen ansiosta.

  17. Pär K. says:

    Kuinkas tuon lätkäkauluksen (tab collar) lätkän puoliskot kiinnittyvät toisiinsa? (Oletan, että lätkä menee keskeltä poikki – siltä näyttää kuvassa ja kaipa moinen olisi vaikea tai mahdoton vetäistä päälle, jos kauluksenpuolikkaat olisivat kiinteästi yhdessä) Neppari, nappi?

  18. Ville Raivio says:

    Trhokka: kas mokomaa, luulin kysymyksen tulleen tuohon T&A-projektiin. Korjaanpa erheeni.

  19. Trhokka says:

    Ensimmäinen kuva viittaisi kyllä vahvasti bd-kaulukseen (myös kuvateksti), sillä reiät ovat hyvin alhaalla kauluksen kärjen tuntumassa.

  20. Ville Raivio says:

    Iltaa, vicuna.

    Toki puuttuvat, mutta napit kiinnitetään paidan rintamukseen jota pelkkää kaulusta esitellessä ei ole.

  21. vicuna says:

    Eikö tuosta button-down paidan kuvasta puutu ne alhaalla olevat napit?

  22. Sproily says:

    Kiitos vastauksestasi Ville,

    Omistan kyllä yhden kyseisen sivuston Double Round -mallin irtokauluksista, mutta tarkoitin nimenomaan kauluspaitaa, en pelkkää irroitettavaa kaulusta.

    Kiitos tuosta vinkista Schoffan suuntaan. Täytyy tutkia tarkemmin.

    Hetken mielijohteesta tilasin itselleni brittiläisestä nettikaupasta pyöreällä kaulusmallilla varustetun kauluspaidan. Kyseinen liike sattui tarjoamaan paitaa niin hyvin alennuksin, että laitoin sen päätä pahkaa tilaukseen. Raportoin foorumille paidan laadusta, kun se saapuu. Liikkeeseen pitänee kuitenkin suhtautua varauksella, sillä esimerkiksi kengät ovat Blake-ommeltuja. Laadussa lienee siis toivomisen varaa. Epäilen, että normaalihintaisina eivät ole arvonsa väärtejä.

    Kuitenkin näin kahdellakymmenellä eurolla luulen kuitenkin saavani parempaa kuin mitä sillä saisi Suomesta.

    Kauppa oli “Savile Row co.” Joka jo nimensäkin puolesta kalskahtaa ikävästi Savile Rown maineella rahastavalta. Kyseinen yhtiöhän ei omista putiikkia kyseiseltä alueelta. Noh, saapahan nähdä kuinka rujoa tavaraa sieltä tulee.

    Terveisin,
    Lassi

  23. Ville Raivio says:

    Päiviä, Lassi.

    Et ole selannut luottosivustoasi riittävän tarkasti:
    http://www.vintageshirt.co.uk/list_collars.php

    Lisäksi ainakin helsinkiläinen Schoffa tarjoaa pyöreää kaulusmallia mittatilauspaidoissaan.

  24. Sproily says:

    Ah, klubikaulus, tuo esteettisyyden huipentuma.

    Kerrot, että mallia saa ulkomailta, onko sinulla tarkempaa tietoa mistä? Nettikauppoja kenties?

    Olen jo muutamia kuukausia selannut ebaytä ja siellä kyseisiä kauluspaitoja ei ole lainkaan. Ei Club collar nimityksellä saati sitten round collar. Mistä kiikastaa?

    Terveisin,
    Lassi

  25. Ville Raivio says:

    Tere, Tapsa.

    Kiitos kehuista. Valitettavasti Suomenmaalta irtokauluspaitoja löytää ainoastaan Play It Again, Sam -liikkeestä, jossa myydään vain käytettyjä kappaleita – ja kovalla hinnalla. Mikäli irtokauluksia mielii, PIAS on myös oikea osoite. Kaulukset sentään lähtevät halvalla.

  26. Tapsa says:

    On suuri ilo havaita, että Suomesta löytyy miehiä, jotka antavat irtokauluksille arvon. Jouduin sivuillesi etsiessäni uusia kauluksia paitaani. jonka hankin vuosia sitten St.Jamesilta. Käännyn nyt Sinun ja lukioittesi puoleen asiassa, löytyykö Suomesta liikettä josta voisin sellaisen hankkia.

    Terveisin Tapsa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.