PukuStudio

2

March 19, 2009 by Ville Raivio

Rauhaisan Eiran Tehtaankadulla, aivan pompöösin Venäjän suurlähetystön vierellä, sijaitsee PukuStudio. Vaatimattoman julkisivun taakse kätkeytyy sopimuksesta auki oleva räätäliliike, joka kykenee vastaamaan kaikkiin miesten ja naisten vaatteiden tarpeisiin. Pieni sisätila täyttyy sohvasta, laajakuvatelevisiosta, kirjahyllystä sekä työpöydästä. Rekeillä roikkuu vaatteita kahdessa rivissä, osa huollossa, osa viimeistelyä vailla. Kapea kirjahylly notkuu sekä moderneista pukeutumisoppaista että vuosikymmeniä vanhoista räätälialan teoksista. Ylimpänä kaikista nököttää kuvitettu painos ikonisesta Sunzin teoksesta “Sodankäynnin taito” – eittämättä Arman ottaa alansa tosissaan. Arman ja Sonja, Helsingin kaunein vaatturi, muodostavat yhdessä melkoisen vaikuttavan parivaljakon.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Zegna, tumma puku, koko 50

Sonja Raassina, 38, valmistui vaatturiksi 12 vuotta sitten. Hän toimi parturi-kampaajana, kunnes lama vei työpaikan ja jätti Sonjan tyhjän päälle. Koska hänen isoisänsä oli tyyliniekka ja äitinsä ompeli paljon, vaatteet ovat aina kiinnostaneet Sonjaa. Hän on ollut vaatturimestari Matti Hampaalan opissa, tehnyt yhteistyötä Janne Renvallin kanssa ja ollut harjoittelussa muun muassa teatterikorkeakoulussa. Kaupunginteatterissa hän toimi kaksi vuotta ja kansallisopperassa yhden kauden ajan. Hän tuskastui jatkuvaan pätkätyösumaan, ja ajatus oman liikkeen perustamisesta ehti muhia jo ennen kuin hän kuuli Armanin olevan samoissa aikeissa. Tietotaitojen yhdistäminen oli luonnollinen päätös. PukuStudio on ollut pystyssä nyt liki kolme vuotta. Vaikka molemmat räätälit osaavat sekä miesten että naisten vaatteiden valmistamisen, Sonja palvelee miltei poikkeuksetta naisasiakkaita ja Arman miehiä. Sonjan mukaan asiakkaan tulisi valita PukuStudio mikäli hän haluaa yksilöllistä tyyliä ja erinomaista palvelua. Koska hyvin harva liike tarjoaa naisille mittajakkuja sekä käsintehtyjä tilausjakkuja, PukuStudio on erinomainen valinta mikäli näitä mielii. Erikoisin Sonjalta tilattu vaate on ollut sähkönsininen pliseerattu morsiuspuku.

Arman Alizad, 38, on ehtinyt moneen paikkaan. Taival alkoi Iranin pääkaupungista Teheranista, josta hän päätyi vanhempiensa mukana vallankumouksen tieltä Amerikkaan. Koska isovanhemmat olivat asuneet Suomessa 60-luvulta lähtien, Arman päätyi vanhempiensa mukana hyvinvointipohjolaan. Hänet tunnetaan Cityn kolumnistina, MoonTV:n Dresscoden juontajana, MTV3:n Unisex-ohjelmasta sekä bisnes.fi -sivuston sekä Ekonomi- ja Veli-lehtien tyylikolumnistina. Näiden lisäksi hän on nuorin vaatturimestarin tutkinnon Suomessa suorittanut henkilö. Mestarintutkinto eroaa vaatturin tutkinnosta liiketaloudellisten teoriakokeiden sekä mestarineuvoston valvonnassa suoritetun loppukokeen ansiosta. Viimeisessä koitoksessa vaatturin tulee valmistaa neuvoston valvovien silmien alla frakki 40 tunnin eli yhden työviikon aikana. Tämän jälkeen vanhat mestarit tarkastavat valmiin frakin ja päättävät, onko kokelas mestarintutkinnon arvoinen. Arman sai mestaruutensa 26-vuotiaana vuonna 1997.

90-luvun puolella Arman haki Teatterikorkeakouluun, ei päässyt sisään ja tuumi mitä elämällään tekisi. “Kaveri oli Roihuvuoressa ja soitti, että ‘tule kokeilemaan. Täällä on ihan hauskaa, saa tehdä releitä.’ Ajattelin, että miksei.” Hän kyseli Roihuvuoren ammattioppilaitokselta peruutuspaikkoja, päätyen lopulta koeajalle. Kun syysloma saapui, Armanilla ei ollut mitään tekemistä ja hän päätti soittaa vaatturimestari Jouni Korhoselle. Äreänä puhelimeen vastannut Korhonen tiedusteli, mitä helvettiä Arman aikoisi hänen luonaan tehdä. Nuorimies meni hiljaiseksi, mutta lyhyen tauon jälkeen mestari ilmoitti, että Arman saisi saapua harjoittelemaan heti seuraavana maanantaina kello 8. Tämän jälkeen hän paiskasi luurin hellästi nuoren oppilaan korvaan. Niinpä Arman kävi Roihuvuoren ohella Korhosen luona opissa, ja vaatturin tutkinnon suoritettuaan jatkoi täysipäiväisesti vaatturimestarin luona. Hän päätyi viettämään neljä vuotta Jounin luona, jonka jälkeen hän jatkoi vaatturimestari Matti Hampaalan luokse. Matin rohkaisusta Arman päätti suorittaa mestarin tutkinnon. Valmistuttuaan mestariksi Arman päätyi TV-alalle, mutta päätti ettei halua tehdä alan töitä elääkseen. Vaatturin leipä oli hänen mielestään paljon varmempi valinta, mutta hän päätti yhdistää satunnaiset televisioprojektit leipätyönsä ohelle. Seuraavana pamahtaa ruudulle Kill Arman, joka aloittaa elämänkaarensa 24.3. Jim-kanavalla.

PukuStudion tyypillisimmät miesasiakkaat ovat noin 30-vuotiaita hyvin toimeentulevia veijareita, jotka eivät ole kiinnostuneita hinnasta. Sen sijaan heitä kiinnostaa, onko olemassa mitään rajoja oman mielikuvituksen toteuttamiselle. He eivät ole unelmoineet nimenomaan käsintehdystä puvusta, vaan puvusta jossa on joitain tiettyjä ominaisuuksia. Miellyttävänä lisänä jokainen tilauspuvun hankkinut asiakas saa pähkinäpuisen henkarin, jonka puuseppä on valmistanut asiakkaan mittojen mukaan. Arman määrittelee oman tyylinsä istuvuuden kautta. Hänen mielestään puku saa olla mieluummin puoli numeroa liian pieni kuin puolisen numeroa liian suuri. Kenties hieman kärjistäen hän lisää: “puvun ei tarvitse olla mukava. Verkkarit on mukavia, sohva on mukava, mutta puvun ei tarvitse olla.” Armanin mukaansa asiakkaan tulisi valita PukuStudio, mikäli hän haluaa äärimmäisen luotettavan räätälin, joka taatusti tietää vaatteista enemmän kuin hän. Herrasmies päätyy tiettyyn räätäliin myös käsityötaiturin persoonan ansiosta. Saman väittämän tämä Tehtaankadun persialaissoturi ilmaisee omalla tyylillään: “me myydään täällä tietynlaista mustikkamehua. Ne, jotka tykkää siitä, tykkää siitä. Se on hiton hyvää niille, jotka on mieltyneet meidän tarjontaan.”

Erikoisin Armanin saama toimeksianto: Wyatt Earp -tyylinen 1800-luvun lännenasu.

Esimerkkihinnastoa:
-käsityönä valmistettu tilauspuku alkaen 3300 euroa
-käsityönä valmistetut tilaushousut alkaen 700 euroa
-mittatilauspuvut alkaen 1300 euroa
-mittatilaushousut alkaen 450 euroa
-mittatilauspaidat alkaen 220 euroa

Liikkeen kautta voi hankkia Hübscherin mittatilauspaitoja sekä Sartoria Rossin mittatilauspukuja.

Kuvista suuri kiitos luottovalokuvaajalleni toiminimi Masarazzille.

PukuStudio
Tehtaankatu 8
09-677027
www.pukustudio.com
Avoinna sopimuksen mukaan.


2 comments »

  1. Ville says:

    Parahin Thomas,

    (i) Kiitos kuuluu vain ja ainoastaan Masarazzille.

    (ii) Sääli kyllä, Presso elää enää vain muistoissa.

    (iii) Ehkä.

  2. Thomas says:

    (i) Kuvamatsku jälleen kerran ensiluokkaista.

    (ii) Voin sieluni silmin nähdä tämän jutun vielä räväkämpänä edesmenneessä Presso-lehdessä (!).

    (iii) Jutun sisältöä olisi voinut vielä hiukan terävöittää.

    Erittäin hienoa, erittäin… :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.