Parhaat miesten puvut
1September 21, 2024 by Ville Raivio
Olen toiminut vaatekauppiaana nyt päälle vuoden, ja tuli mieleen kirjoitella vaatekauppiaan suosikeista. Kaikillahan moisia on, mutta harva yksityinen kauppa myy kymmenien valmistajien tuotoksia, vielä harvempi myös niin sanottua vintagea. Tässä mielessä käytetyn vaatteen kauppaaminen on kiinnostavampaa ja monipuolisempaa. Hommassa tutustuu leikkauksiin, tehtaiden eroihin, kankaisiin, malleihin sun muuhun kiinnostavaan kokonaisvaltaisesti. Jaan siis muutaman sanan suosikeistani, jotka ovat ansainneet maineensa pukujen taitajina. Lista ei ole paremmuusjärjestyksessä.
Zegna
Zegnan puvut, irtotakit ja muut mukavat istuvat hyvin monien kehojen ylle. Leikkaukset ovat tyköistuvia, mutta eivät kireitä. Mittasuhteet ovat klassiset. Mallistoissa on varmoja ja tavanomaisia tumman puvun kankaita, mutta mukana on aina italialaiseen tyyliin sopivia kirkkaampia sävyjä, vahvempia kuvioita, näin edelleen. Takin käänteiden muotoilu on suurenmoista: linja nousee suorana napitusnapista, kauluslovi on korkealla. Vaatteiden viimeistely on aina erinomaista, kankaat miellyttäviä iholla. Ermenegildo Zegnan vaatteita on aina ilo löytää, hypistellä, ja nähdä asiakkaiden yllä.
Corneliani
Täysin kaiken, mitä kirjoitan Zegnasta, voin kirjoittaa myös Cornelianista. Yritysten vaatteet, mallit ja leikkaukset ovat hyvin samanlaisia. Molemmilla on myös halpuutettu tavaramerkki, jonka laatu ei yllä päämalliston tasalle. Kuitenkin hinta-laatusuhde on molemmilla mainio. Kaiketi suurin ero löytyy alkuperässä. Zegna aloitti kangastehtaana, joten yritys voi valmistaa kankaansa yhä alusta loppuun itse. Muutoin en osaa kertoa, mikä erottaa yhden toisesta. Myös Cornelianin vaatteita on aina ilo löytää, hypistellä, ja nähdä asiakkaiden yllä.
Canali
Kyllä vain: Canalin vaatteita on aina ilo löytää, hypistellä, ja nähdä asiakkaiden yllä. Samat seikat kuin yllä yhdistävät tämän firman aiempiin. Lisäisin vain kaksi huomiota eroista: Canalilla näyttää olevan enemmän ja voimakkaampia värejä kankaissaan; myös hinnat ovat keskimäärin korkeammat kuin Z:lla tai C:lla. Canali ylpeilee täydellä liinarakenteellaan (full canvas), jonka harvempi jälleenmyyjä muistaa mainita.
Ralph Lauren (varauksella)
Ralph Lauren on valtaisa vaatefirma. Polo-mallistolla aloittanut jätti on vuosikymmenten kuluessa vesittänyt mainettaan useilla halpismallistoilla, kuten Lauren sekä Chaps. Ne on valmistettu epämääräisissä tehtaissa ja maissa, joiden ihmisoikeustilanne on mitä lie. Myös kankaissa on ollut enemmän muovia ja muuta tököttiä. Lisäksi Polo-mallistosta osa on tehty Italiassa tai Kanadassa, osa Mauritiuksella tai Vietnamissa. Näistä edes kuuluisa Erkki ei ota selvää. RL:lla on lisäksi Purple Label sekä lakkautettu Black Label, joiden laatu ja tyyli on ollut suurenmoista. Hinnat samaten. Ralph Laurenin mallistoissa on kuitenkin aina ollut erinomaisia malleja, hyvin klassista tyyliä, ja firman ansiosta Brooks Brothersin luoma amerikkalainen tyyli on säilynyt. Täytyy vain valita tarkoin, mitä Laurenilta ylleen laittaa.
Tom Ford
Kaikki Tom Fordilta vaikuttaa olevan erittäin hyvin viimeisteltyä, eikä suotta. Räätälöidyt vaatteet valmistaa firmalle Zegna. Hinnat ovat pääosin tarpeettoman korkealla, sillä samalla tai vähemmällä rahnalla voi teettää mittatilausta tai jopa räätälin tekemiä vaatteita. Kuitenkin Fordin puvut ovat niin sanotusti seksikkäämpiä kuin Englannin tai Saksan verrokit, myös leikkaukset ovat tyköistuvia, ja yksityiskohdat erottuvampia. Moni kangas on turhan ohut, hieno tai heikosti käyttöä kestävä, mutta lopputulos on usein parhaiden “muotivaatteiden” joukossa. Täytyy vain tietää, minkä valita.
Brioni, Attolini, d’Avenza sekä Chester Barrie
Kolme suurta nimeä, joista CB on lopettanut, ja D’A heikentynyt. Kaikkia kuitenkin yhdistää jalo tavoite: luoda valmisvaatteita, joissa on kaikki käsintehtyjen ominaisuudet. Siis suuri määrä käsityötä, harvinaisia kankaita, työläs sisärakenne, perinteinen tyyli, aikaa kestävät mittasuhteet. Kaikki kolme ovat valmistaneet suurinta laatua ja tyyliä, jonka voi valmispuvuissa löytää. Kaikkia myös löytää käytettynä säännöllisesti. Harmillisesti Chester Barrie vesitti laatunsa ennen lopettamista, kun se ryhtyi teettämään vaatetta myös Kiinassa. Cesare Attolini on harvan tuntema, hyvin kallis, ja erittäin laadukas. Missä Brioni on roomalainen, Attolinin tyyli on napolilainen.
Luonnollisesti listaan voisi lisätä myös Kitonin, mutta mielestäni firman käyttämät kankaat ovat liian herkkiä, ja napinreiät sotkuisia vuodesta toiseen. Ei vaikuta hyvältä diililtä käyttää monta euroa asuun, joka tuhoutuu parin vuoden arkikäytössä. Myös voisi listata Isaian, mutta koen tehtaan leikkaukset liian kireiksi, kankaat ohuiksi ja erikoisuutta tavoitteleviksi. A:n, B:n, CB:n sekä D’a:n pukujen löytäminen ja myyminen on suurinta iloa, jota vaatekauppias pääsee kokemaan.
Category Laatuvalmistajat, Puvut, Yleistä vaatetuksesta | Tags:
Kolmen suuruuden jatkoksi voisi lisätä Hardy Amies:in joka oli myös mannermaalla tunnettu mutta repsahti omistajanvaihdoksien seurauksena.