C.G.E. Mannerheim ja paddock-puku
2September 30, 2024 by Ville Raivio
C.G.E. Mannerheim syntyi ikiaikaiseen kreivisukuun, ja sai kotona oppia myös aatelille sopivasta tyylistä. Hänen vaatteitaan voi katsella Mannerheim-museossa, jonka aarteiden perusteella mies kävi teettämässä asuja Lontoossa saakka. Tästä todisteena on kuvan hyvin harvinainen puku, jossa on ns. paddock-leikkaus. Tyyli oli vahvimmillaan 1920-30 -lukujen aikana. Paddock-leikkauksessa alempi nappi on vyötärön kohdalla, toinen vielä ylempänä, ja molemmat on tarkoitettu suljettavaksi.
Tavallisesti vain keskimmäinen tai ylin nappi suljetaan. Ajan tyylin mukaisesti myös takin kauluslovi on leikattu sivusuuntaan, ja sen yläosa on alaosaa kapeampi. Takin harteissa vaikuttaa olevan hyvin pehmeä rakenne, ja liivin yläosa on leikattu korkeammalle kuin nykyisin. Lopputulos on noin 100 vuotta vanha, mutta ei vanhahtava. Mielelläni näkisin suomalaisia poliitikkoja yhtä tyylikkäinä.
Kuva: Mannerheim-museo
Category Arbiter elegantiarum, Brittiläinen tyyli, Eksentrisyydet, Vintage | Tags:
Kelpo lisäyksiä! Ainakin takista tulee mieleen, että se saattoi vedota keveydellään. Vanhan polven univormut olivat usein sarkavillaa tai muuten painavaa villakangasta, joka ei jousta liikkeen mukana yhtä kätevästi kuin ohut sadetakki.
Tärkeä osa Mannerheimin henkilöhistoriaa oli varmaankin myös palvelus keisarillisen Venäjän chevalierkaartissa, jossa kaikenlainen aristokraattinen näyttäytyminen ja mm. univormut oli viety nykyihmisen mittapuulla aivan käsittämättömälle tasolle. Mannerheim-museossa kerrotun perusteella ainakin yksi Marskin Lontoon-vaattureista oli Gieves & Co., nykyinen Gieves & Hawkes, jolla hän teetti ainakin suomalaisen mallin mukaisia asepukuja(!). Kuvan puku on kuitenkaan pehmeytensä perusteella tuskin sieltä. Muihin eksentrisyyksiin kuului ainakin se, että hän käytti sodan aikana asepuvun päällystakkina tuntemattomaksi jääneen valmistajan/valmistajien rain mac -mallisia siviilisadetakkeja, joiden hihansuihin oli ompeluttanut arvomerkkinsä.