Paisley-kuvio

2

March 22, 2015 by Ville Raivio

Paisley on puolitoista tuhatta vuotta vanha pisaranmuotoinen kuva-aihe, jota käytetään yleisenä koristekuviona tekstiileissä ja vaatteissa. Se on syntynyt Intian, Pakistanin ja muinaisen Persian alueella noin vuoden 300 jaa. paikkeilla. Persialaisen Sassanidi-dynastian aikana paisley oli hyvin suosittu koristekuvio kuninkaallisissa esineissä, kruunuissa, hovivaatteissa sekä koko kansan tekstiileissä. Kuvion alkuperä on hämärä, sillä sen symboliikasta on lukuisia teorioita, eikä suurta konsensusta alkuperämaan tai -ajan suhteen löydy. Se on ollut vuosisatojen ajan suosittu kuvio Iranissa sekä Etelä- ja Keski-Aasian maissa. Tekstiileissä se kudotaan kulta- ja hopealangoista kankaille, joista valmistetaan lahjoja, hääasuja tai muita koristeita. Iranissa ja Uzbekistanissa käyttö on laajinta, ja paisley paistelee vaatteiden ohella maalauksissa, koruissa, freskoissa, verhoissa, pöytäliinoissa, vilteissä, matoissa, puutarhoissa ja savitöissä.

Pukimo Raivion tuotteita

Eduard Dresslerin tumma puku, koko 52
Herrainpukimon sininen irtotakki, koko 48
Brionin harmaa irtotakki, koko 54

Paisley-kuvio_Keikarissa

Paisley kuitenkin saapui Eurooppaan Englannin kautta, globaalin Itä-Intian kauppakomppanian mukana 1600-luvun alkupuolella. Paikalliset kutomot ryhtyivät valmistamaan samoja kuvioita Ranskan Marseillessa kangaspainantana vuonna 1640. Englanti ja Hollanti seurasivat pian perässä. Kuvio säilyi suosittuna 1700- ja 1800-lukujen aikana, jolloin sen uskottiin suojelevan demoneilta. Kauppakomppanian työmiesten mukana Eurooppaan kulkeutui myös suuressa arvossa pidettyjä paisley-shaaleja Intian Kashmirista. Nämä olivat aikanaan Euroopan naisten suuri villitys. 1800-luvun puoliväliin mennessä skotlantilaisen Paisleyn kaupungin kutojista tuli Euroopan merkittävimpiä shaalivalmistajia, sillä heidän hienomekaanisilla koneillaan niihin saatiin viittä eri väriä, kun muut pystyivät tarjoamaan vain kahta. Tänä aikana kuvio tuli tunnetuksi paisleyn nimellä.

Paisley-kuvio_Keikarissa2

Vuoteen 1860 mennessä kaupungin kutojat kykenivät viiteentoista väriin, mutta tämäkin oli vain neljännes siitä, mihin Kashmirin alueen käsinkutojat pystyivät. Euroopassa paisley on ollut laajimmin esillä naisten shaaleissa ja asusteissa, miesten pukeutumisessa käyttö on rajoittunut enimmäkseen taskuliinoihin ja solmioihin. Psykedelian ja hippivuosien myötä paisley symboloi kaipuuta Kauko-Idän mystiikkaan sekä yhteiskunnan normien vastustamista. Sattumoisin John Lennon maalautti Rolls-Roycensa paisley-koristeluin vuonna 1967, ja Fender valmisti kitaroita paisley-aihein. Kuvio on kestänyt ajan hammasta, sillä siinä on jonkinlaista universaalia, mystistä tenhoa.


2 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Mr Danius,

    sama kuvio on kyseessä. Paisley on niin yleinen koriste Kashmirin alueella valmistetuissa shaaleissa (kashmirhuiveissa), että nimitykset menevät joskus sekaisin.

  2. Mr. Danius says:

    Ostin tuossa taannoin solmion jossa on hyvin samantapainen kuvio. Myyjä puhui muistaakseni kashmir-kuviosta. Onko kyseessä sama asia vai ovatko paisley ja kashmir eri kuvioita? Tekstissä viitattiin Intiaan ja Kashmirin alueeseen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.