Kashmirvilla

3

March 22, 2015 by Ville Raivio

Kashmir (engl. cashmere wool) on kashmirvuohista saatava materiaali, joka on vuosisatojen ajan ollut erityisen haluttua sen helpon kerimisen, pehmeyden, keveyden ja lämmittävyyden vuoksi. Nimensä se on saanut Intian Kashmirin seudun vanhemman kirjoitusasun mukaan, sillä villa kulkeutui ensi kerran suuremmissa määrin tältä alueelta Eurooppaan brittien mukana. Vuohien karheampi päällysvilla eroaa alusvillasta huomattavasti eikä sovellu hienoista hienoimman kashmirin valmistamiseen. Aasian viileissä ilmastoissa kashmirvuohi kasvattaa talven varalle erityisen lämpimän alusvillan, jonka se ravistelee yltään lämpimän kevään saapuessa. Vuohipaimenet keräävät osan villasta maasta, mutta eläimiä myös autetaan harjoin. Tämän jälkeen likainen raakavilla pestään, kuivataan ja lajitellaan värin sekä hienouden mukaan. Raaka-aine kehrätään langoiksi ja lopulta se päätyy mitä moninaisimpiin vaatteisiin. Suurista yrityksistä huolimatta eläimiä ole saatu tuottamaan hienompaa alusvillaa Euroopan ilmastossa.

Kashmirvuohia on kymmenisen lajiketta. Yksi eläin tuottaa vuodessa vain noin 500 grammaa käyttökelpoista kuitua, jonka seulominen vie kovasti aikaa. Tästä 150 grammaa on korkealaatuista aluskarvaa, mikä selittää suurimmaksi osin hintaerot vaatteiden välillä. Kashmirkuidun kerääminen ja muokkaaminen on hidasta ja vaivalloista, mikä osaltaan vaikuttaa hintaan. Jotta vuohen tuottama kuitu määriteltäisiin kashmiriksi, sen tulee olla alle 18,5 mikrometriä leveydeltään ja 3,175 senttiä pituudeltaan. Valtaosa vuohista asustelee Aasiassa: Intiassa, Pakistanissa, Mongoliassa, Iranissa sekä Kiinan luoteisosissa. Maailmanlaajuinen villatuotanto on vuodessa noin 1,3 miljoonaa tonnia, josta puhtaan kashmirin osa on vain noin 6500 tonnia. Kysyntä kashmirille on loputon, tuotanto taas rajattu.

On kashmiria – ja on todellista kashmiria. Koska tuotanto on niin hajaantunut, sekaan mahtuu koko joukko halvempaa kehnolaatuista kashmiria, josta valtaosa alle sadan euron neuleista on valmistettu. Jättiketjut tarjoavat halpaa kashmiria, joka neulotaan päälliskarvasta, mutta nämä vaatteet eivät todennäköisesti osoittaudu kestäviksi. Tasokasta materiaalia on hankala erottaa käsituntumalla, sillä päälliskarvasta luotu vaate tuntuu kyllä uutena mukavalta. Yksi keino on tuumia hankintoja hinnan perusteella. Tasokas kashmirneule maksaa vähintään 200 euroa.

Lisäksi mainitsen skotlantilaisen kashmirvillan, joka saapuu Aasiasta mutta neulotaan Skottien maassa. Maassa on vuosisataiset perinteet villan neulomisessa ja, toisin kuin Aasiassa, kutomot ovat hyvin vaativia sertifioinnin ja laadun suhteen. Järjestöt vahtivat tuottajia ja myöntävät sertifikaatteja vaatimustason täyttäjille. Skotlannissa valmistettu kashmirvillainen vaate on todennäköisesti – vaan ei aina – tasokkaampi kuin Kiinassa teetetty.

Parhaimmillaan kashmir on mielestäni kaulaliinoissa ja neuleissa. Kashmirvillaiset puku- ja päällystakkikankaat vaativat paljon villaa, joten niiden hinta muodostuu melko lailla kauhistuttavaksi. Nämä villakankaat eivät kestä hankausta ja lopulta omistajan käsiin jää reikäinen, kallis ja lyhytaikainen nautinto. Sekoitekankaissa kashmir on silti upeaa, sillä jo muutaman kymmenen prosentin määrä tekee kankaasta pehmeämmän ja miellyttävämmän, kun taas lampaanvilla takaa kestävyyden. Sen sijaan neuleet ja kaulaliinat joutuvat vähemmälle rasitukselle kuin vaikkapa housut tai takit, eikä niihin tarvita yhtä paljon materiaalia. Neuleiden ja kaulaliinojen kohdalla kashmirvillan erot myös tuntuvat suoraan iholla pehmeytenä ja miellyttävänä lämpönä.


3 comments »

 1. Kashmir on kyllä sitä oikeaa arjen luksusta!

 2. Cachemire says:

  Nyt parin vuoden kokemuksella Allegrin sateenkestäväksi (kuitutasolla, markkinointipuheen mukaan) käsitelty kashmirvillakangastakki on kestänyt varsin hyvin Suomen ikävän talven, hihat tosin turhan paljon kuluneet.

  Superlämmin takki ei ole, mutta varsin kevyt ja tietysti pehmeän tuntuinen.

  Kuitenkin, kaulaliinoissa ja neuleissa materiaali toki pääsee paremmin oikeuksiinsa, eli samaa mieltä tässä mielessä. Joskus vaan kiva takkiaan silittäessään tuntea sen pehmeyden…

 3. TL says:

  Hulluilla päivillä oli myynnissä kashmir-neule hintaan 89€. Merkki oli Stockmann 1890, ja valmistusmaa oli Italia. Ajattelin, että hinta-laatu saattaisi olla kohdillaan, mutta malli/väri ei miellyttänyt, ja esim. kauluksen viimeistely ei vakuuttanut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari